Hlavní obsah

Liberec může vykročit za mistrovským titulem

Už jen čtyřiatřicet utkání zbývá odehrát z letošního ročníku Gambrinus ligy. Sedmadvacáté kolo nejvyšší soutěže je na programu ve středu a ve čtvrtek a za určitých okolností může dojít ke korunovaci nového mistra. Liberec potřebuje porazit Slavii, i tak ale musí čekat na výsledek dalších zápasů.

Článek

Slovan už sahá po titulu, ale k jeho získání potřebuje ještě pár bodů. Pokud by se mu podařilo ve středu porazit na Strahově Slavii, už může pomalu začít chladit láhve se šampaňským; přesto i v případě tříbodového zisku by si musel schovat oslavy nejméně na další den do dohrávky Mladá Boleslav - Sparta.

Slávistický kouč Karel Jarolím ale před šlágrem opět řeší řadu absencí. Ve středu si proti svému bývalému týmu kvůli trestu nezahraje Holeňák, nejspíš nenastoupí ani Suchý, který má natažený sval. Na střídačku ale možná usedne Švento, jehož trápí bolesti zad, ale už trénuje. V péči lékařů jsou i Dosoudil (nárt), Hrdlička (koleno) a Švec (sval). "Na Strahově si dokážeme vytvořit šance a soupeře zatlačit. Rádi bychom dali zapomenout na některé zápasy z poslední doby," řekl Jarolím.

Hosté mají před sebou vidinu titulu, v posledních čtyřech zápasech však nevstřelili nikdy více než jeden gól. I proto trenér Vítězslav Lavička zatím mírní optimismus fanoušků, ale zároveň si je vědom, že cíl už je blízko. "Můžeme udělat velmi důležitý krok ke splnění našeho cíle, ale jedeme do Prahy se zdravým respektem," řekl Lavička, který bude postrádat Holendu.

Zajistí si Liberec titul už v 27. kole 1. ligy?
Hlasujte v anketě pod článkem.

V Olomouci si může Slovácko přiblížit záchranu, zatímco domácí už mohou myslet na blížící se změny v realizačním týmu, které přijdou v létě. Kouč Petr Uličný ale věří, že jeho svěřenci naváží na výhru v Blšanech. "Přál bych si, abychom zvládli závěr ligy. Když zopakujeme kvalitní výkon, uspějeme i se Slováckem," uvedl Uličný. Otazník visí nad účastí Michala Hubníka, dlouhodobě zranění jsou Melinho s Rojkou.

Slovácko v Olomouci nikdy nevyhrálo, ale teď by potřebovalo změnu. Každý bod k záchraně je dobrý a série tří zápasů, v nichž tým Stanislava Levého neinkasoval, naznačuje defenzivní sílu. Má ale ve svém středu také Ivanu, který by se rád prostřílel na trůn pro krále střelců. "Stále nejsme zachráněni, musíme získat alespoň bod," řekl Levý. Chybět mu bude potrestaný Lysoněk.

Plzeň musí plně bodovat

Plzeň neprohrála s Brnem doma dvanáct let, ale na jaře ještě nedokázala zvítězit a po sérii deseti utkání bez triumfu bojuje o holý život. Proto potřebuje v přímém souboji s dalším ohroženým týmem urvat tři body. "Kluci byli po prohře v Jihlavě zdrcení, ale teď zase cítím odhodlanou náladu. Zápas pro nás bude existenční, nesmíme připustit žádnou další ztrátu," řekl trenér František Straka.

Brno má podobné problémy, přestože má za sebou deset zápasů bez prohry. Jenže časté remízy a také dvě nedohraná utkání tým v tabulce srážejí. Teď už by se ale rád nadechl ke klidnějšímu závěru sezony. "I remíza by v naší situaci byla dobrá, pokusíme se ale rozhodnout o záchraně vítězstvím," řekl trenér Josef Mazura. Do sestavy Brna se vrátí Siegl, chybět bude naopak kvůli kartám Holek.

Zlín doma obvykle kraluje a trenér Lubomír Blaha věří, že mu domácí jistota zůstane i ve středu proti Jihlavě. Vysočině ale nezbývá, než i na hřištích soupeřů jít usilovně za vítězstvím, protože další remízy by v její snaze o záchranu nic nevyřešily. "Můžeme hrát už bez stresu a ve větší pohodě," řekl Blaha. Kouč devátého týmu tabulky bude postrádat dlouhodobě zraněného brankáře Baránka, s nímž jsou na marodce i Janíček a Lukaštík.

Jihlavský trenér Karel Večeřa zápasí v posledních kolech s optimálním složením týmu. Kvůli žlutým kartám mu bude chybět Veselý, na trest za vyloučení čeká Peška. Kvůli zranění chybí čtveřice Bartoš, Demeter, Heide a Svoboda. "Věřím, že jsme v posledním zápase proti Plzni prolomili střeleckou smůlu. Výhra nás psychicky nastartovala ve hře o záchranu a tomu musí odpovídat i bojovnost a nasazení," poznamenal Večeřa.

Příbram nechce připustit domácí ztrátu

V Příbrami diváci uvidí souboj s Mostem a fotbalisté obou týmů už mohou hrát s klidem. Ani jednomu týmu už o mnoho nejde, i když Marila ještě jistou záchranu nemá. "Hrajeme o definitivní klid, ale také o co nejlepší umístění. Další domácí ztrátu už nemůžeme připustit," uvedl trenér Pavel Tobiáš, jehož svěřenci na jaře vyhráli jeden zápas. Po čase bude mít až na zraněného Huňu kompletní tým.

Most naopak patří k jarním lídrům a ani záchrana prý ho neukolébá ve vítězném tažení. Trenér Zdeněk Ščasný od neděle hráče upozorňuje, že pro ně sezona nekončí. "Jsme povinni skončit v tabulce co nejvýše to půjde. Už to bude i zkouška pro příští sezónu," řekl úspěšný kouč. Možná podle něj dostanou šanci i někteří fotbalisté, kteří toho v poslední době tolik nenahráli. Jiří Novotný už pomalu může chystat velké jubileum, které by oslavil o víkendu: jeho start v Příbrami bude totiž 399. ligovým zápasem.

Vypjaté derby na severu Čech

Severočeské derby Teplice - Blšany může být klíčovým zápasem sezóny pro oba soupeře: Teplice by další ztráta mohla stát vyhlídky na konečné druhé místo, hosty by srazila ještě blíže druhé lize.

Ani pokračování vzájemné série by oba týmy nepřivítaly: pět posledních soubojů totiž skončilo remízou. Ty se staly na jaře teplickou doménou: domácí mají za sebou už čtrnáct utkání bez prohry, ale z nich v jedenácti si body rozdělili se soupeři a místo boje o titul jim zbývá tvrdý finiš o poháry.

"Uděláme všechno pro to, abychom sérii remíz prolomili a konečně uhráli tři body," prohlásil kouč Vlastislav Mareček. Postrádat bude jen dlouhodobé marody Szaba a Ryšku. Brankář Tomáš Poštulka se může v případě vychytané nuly stát 14. členem prestižního Klubu ligových brankářů, kteří odchytali 100 utkání s čistým kontem.

Blšanští mají po nedělní prohře nůž na krku a poprvé v historii jim hrozí sestup. Chmelaři však stále věří, že v závěru ligy ještě zmobilizují síly a znovu se udrží. "Ale teď je naše situace určitě složitější než v minulosti. Záchrana však ještě není ztracená, na čtrnácté místo nám chybí jen dva body. Musíme se ale vyždímat ze všech sil," řekl trenér Michal Bílek. Chybět mu budou vyloučený Pešír, Devátý pyká za žluté karty.

Gambrinus liga - 27. kolo
Olomouc - Slovácko 1:1
Slavia Praha - Liberec 1:3
Viktoria Plzeň - Brno 2:1
Zlín - Jihlava 1:1
Příbram - Most 1:0
Teplice - Blšany 2:1
Jablonec - Baník Ostrava čtvrtek 27. dubna 17:00
Mladá Boleslav - Sparta Praha čtvrtek 27. dubna 17:00

Reklama

Související témata: