Hlavní obsah

Česká liga se bude vysílat v Číně, říká Tvrdík. Chaj-nanu nabízí trenéra i hráče

Vojtěch Pospíšil (Chaj-kchou)Sport.cz

Předseda představenstva fotbalové Slavie a zástupce společnosti CEFC pro Evropu Jaroslav Tvrdík se pro Sport.cz vyjádřil ke sportovní budoucnosti klubu a také k tomu, jaké plány s ním čínský majitel nadále má. Na jaře se podle něj počítá s vysíláním vybraných zápasů české ligy do Číny a na Chaj-nanu, kde Slavia momentálně pobývá na soustředění, by mohl tamní klub vést trenér Pavel Řehák s cílem posunout ho do vyšší ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zástupce čínského vlastníka Slavie CEFC Jaroslav Tvrdík.

Článek

Tvrdík se ke klubu připojil nejprve ve středu ve městě Chaj-kchou, kde zhlédl přípravný zápas s místním klubem Chaj-nan Boying. Ve čtvrtek se s hráči sešel v letovisku San-ja na jihu ostrova, kde se také rozhovořil o situaci klubu.

Slavia má podle něj za sebou mimořádně podařený podzim a její současná pozice předčila očekávání majitelů a výkonnostní cíle, které byly pro letošní sezónu stanoveny. Případný titul je velkou výzvou, klub se ale nechce pouštět do velkohubých prohlášení.

„Na jednu stranu nechceme furiantsky vykřikovat, že jsme hlavním adeptem na titul, to jsou bezesporu nadále Sparta a Plzeň. Mají větší zkušenosti, lépe sehrané týmy a dobré hráče. Ale myslím, že Slavia má dnes výborného trenéra, dobrý tým a minimálně to těmto dvěma klubům zkusíme znepříjemnit," řekl Tvrdík k ambicím Slavie.

Cíle společnosti se posunuly

Společnost CEFC, která je v klubu necelý rok a půl, brala záchranu Slavie prý nejprve jako projekt společenské odpovědnosti firmy. Ale právě díky výsledkům se už na vršovický klub pohlíží jako na sportovní a imageovou investici.

„Jsme spokojeni. Proto jsme dokončili dohodu o stadiónu a investovali do hráčů. Naše cíle se od vstupu do klubu posunuly," vysvětlil slávistický šéf.

CEFC jen tak neodejde

Slavia má podle něj potenciál stát se úspěšným a na domácí poměry mimořádným klubem, jehož ambicí bude bojovat v české lize nejhůře o druhé místo. „Jsme si vědomi toho, že to není jen záležitost investic, je to mnohem komplexnější příběh. Máme velmi silného majitele, dobře nastavený manažerský tým a trenéra. Takže proč si tento cíl nedat a proč se o něj nepokusit. Nebude to ale zítra nebo pozítří, omezil bych to pěti lety," uvedl Tvrdík.

Fanoušci dle jeho vyjádření nemusí mít obavu, že by se po letitých problémech s majetkovou strukturou klubu dočkali další změny vlastníků. „Rozhodnutí být ve Slavii není na týdny, není na měsíce, je na roky a je na desetiletí. CEFC a Slavie je příběh, který za 15 let najdeme pohromadě. Odchod CEFC, která má v ČR investované desítky miliard, je v tuto chvíli nemyslitelný," řekl.

Řehák může trénovat na Chaj-nanu

Slavia se aktuálně nachází na Chaj-nanu, který se má stát jedním z center čínského fotbalu. Začínají na něm vznikat tréninková hřiště a komplexy, v plánu jsou i mládežnické akademie. CEFC je na ostrově největším čínským investorem, nabízí se tak propojení Slavia a tamního fotbalu, o němž se už jedná.

„Když letí tým na soustředění, potřebuje soupeře. Ideálně, když je tu silný domácí celek. Dnes tu je klub z třetí čínské ligy, která je profesionální, ale pořád je to třetí liga," řekl Tvrdík s tím, že se jedná o celek patřící tamní fotbalové asociaci, s jejímiž představiteli již jednal o možné formě spolupráce.

„Hovořili jsme s nimi, že bychom jim pomohli posunout klub do druhé ligy nebo ideálně do superligy. Nabídli jsme jim možnost poslat sem Pavla Řeháka, který vyjádřil zájem jít trénovat do Číny. Umíme si představit, že v rámci limitu cizinců, který může být v čínských klubech, jim sem také půjčíme české hráče. Zatím to ale byly první debaty, byť s nejvyššími představiteli zdejšího fotbalu," dodal.

Slavii možná posílí čínští hráči

Zároveň má Slavia připravený plán na příchod mládežnických hráčů z Číny, v klubu by jich mohlo působit 10 až 20. A pro jaro se počítá také s vysíláním zápasů české ligy do Číny.

„Počítáme s tím, že od jara začneme vysílat zápasy Slavie do Číny. Máme dohodu, že budeme vysílat zápasy Slavie, plus některé vybrané zápasy z jednotlivých kol, primárně zápasy Sparty a Plzně, případně zajímavá utkání z domácího poháru," naznačil Tvrdík.

Zatím se bude jednat o pilotní režim, takže se kvůli tomu nebudou měnit začátky jednotlivých střetnutí.

Reklama

Související témata: