Hlavní obsah

Holoubek věří, že Konaté bude posilou. Jarního tlaku se nebojí

Praha

Šestatřicetiletý kouč Sparty David Holoubek bude na jaře v nové roli. I když zůstává „jen“ asistentem, protože ještě nemá hotovou příslušnou licenci UEFA, dál vede přípravu a koučuje při zápasech. Změní se však pohled na něj a tím tak vzroste tlak. Na podzim mu chybělo až deset hráčů základního kádru, tým doplňoval šikovnými mladíky. Teď bude mít hvězdy k dispozici a fanoušci mu hned tak něco neodpustí...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty David Holoubek během utkání v Liberci.

Článek

„Toho se nebojím. Ve Spartě je vždycky velký tlak za všech okolností, i na podzim po nás fanoušci chtěli úspěchy. Samozřejmě si uvědomuji, že na jaře budou chtít hlavně dobré výsledky. Na podzim jsme byli do té extrémní situace s velkou marodkou v podstatě hozeni. Dobrými výsledky jsme si na sebe upletli bič, ale jdeme do jara s chutí. Teď musím nejen já, ale všichni kolegové v týmu, ukázat kvalitu trenérské práce. S nabitým kádrem jsou naše šance pochopitelně větší," říkal s jistotou v hlase.

Na podzim to měl jednodušší v tom, že postavil zdravé hráče a k nim přidal mladíky. Teď bude muset vybírat. „Neřekl bych, že jsem to měl na podzim jednodušší. Stejně jsme museli dělat výsledky. Takhle půjde o to, vybrat správné hráče v nejlepší formě. Bude to jiná práce, než na jakou jsem byl z podzimu zvyklý, ale příjemnější. Určitě je pro trenéra lepší vybírat si z většího počtu kvalitních hráčů. Na podzim to při velké marodce bylo těžší, to mi věřte," konstatoval.

S Požárem si rozumí

Neustálé diskuse, jestli zůstane nebo ne, ho prý nijak neznervózňovaly. „Vůbec ne, naopak jsem si to svým způsobem užíval a sledoval, jak to dopadne. Věděl jsem, že ve Spartě zůstanu, ať už v nějaké roli u áčka nebo jako trenér devatenáctky či v jiné funkci. Až v květnu dodělám licenci, bude to úplně bez problémů," usmíval se.

Na podzim byl jeho šéfem jako oficiální hlavní trenér Zdeněk Svoboda, v zimě se jím stal Tomáš Požár. „Spolupracuje se s ním velmi dobře, práci rozumí. Máme rozdělené kompetence v celém realizačním týmu, který funguje velmi dobře a na vysoké úrovni. Jsem rád, že jsou takoví lidé ve fotbale. Vedu tréninky a koučuji zápasy, samozřejmě se radím se spolupracovníky," nechal Holoubek nahlédnout do kuchyně sparťanského áčka.

„Podzim mi dal hodně zkušeností, krásnou práci, nádherné chvíle v Evropské lize. Udělám všechno pro to, aby to co nejdéle pokračovalo. Chceme uspět v Evropské lize a samozřejmě zabojovat o titul. Nebude to lehké, ale šance je pořád reálná. Sparta si musí vždycky klást nejvyšší cíle a my ten titul fanouškům dlužíme. I za podporu, kterou nám dávali na podzim, když nám nebylo lehko," zdůraznil.

Návrat Rosického vyhlíží, ale netlačí na něj

Sparta si užívala v polovině ledna teplo a přírodní trávu na soustředění ve španělské Málaze. Návrat do zmrzlé české reality byl hodně tvrdý. Zůstat v teple ale hráči nechtěli. „I tuhle variantu jsme zvažovali, ale bylo by to dlouhé i pro hráče, ještě nás čeká dvanáctidenní soustředění ve Valencii. Nechtěli jsme to první prodlužovat. Přechod z tepla a přírodní trávy do mrazů a na zledovatělou umělku, je samozřejmě komplikovaný. Ale my jsme na těžké terény v tomto období zvyklí, takže to není něco, co by nás zaskočilo. První soustředění ve Španělsku bylo velmi kvalitní, těšíme se na druhé, které už bude herní," říkal. Do tepla odletí Sparta ještě tento týden.

Velké negativum umělé trávy, navíc zmrzlé, je v nebezpečí vážných zranění. Podzimní marody na ni proto nevysílá. „Všichni trénují, byť třeba individuálně. Samozřejmě až na dlouhodobě zraněného Martina Frýdka a Ondřeje Zahustela, který je po plastice vazů v kotníku, u něj to bude také trvat déle, než se vrátí. U ostatních nechceme riskovat případné komplikace na zmrzlém terénu. Příležitost dostanou na druhém soustředění ve Španělsku na přelomu ledna a února. Důležité je, aby se na zmrzlém terénu nestalo nic těm, co hrají," přál si.

Fanoušci se ptají, kdy se vrátí Tomáš Rosický. Ten sám řekl před týdnem, že by chtěl stihnout už první zápas play off Evropské ligy v Rostově... „Bylo by to báječné! Ale nesmí se nic uspěchat, proto nechci hovořit o nějakém konkrétním termínu. Cítím na něm, že je hodně pozitivní. Až bude plně připravený, určitě nastoupí. Přeje si to on, my i fanoušci," zasnil se Holoubek.

Néstor velkou posilou

Vedle navrátilců z hostování přišli do Sparty dvě posily - rumunský obránce Bogdan Vatajelu a španělský útočník Néstor Albiach z Dukly. „Bogdan se ukazuje jako platná posila na levou stranu obrany, musí se ale ještě aklimatizovat. Néstora známe z ligy, je to nadstandardní hráč, bude velkou posilou do ofenzívy," pravil kouč.

Zpět v kádru je i Tiémoko Konaté, který si chtěl v létě vytrucovat odchod do Bukurešti a byl na prakticky celý podzim vyřazen z kádru áčka. Ještě na konci roku dostal svolení vrátit se zpět a v sobotu se uvedl gólem v přípravném duelu s Teplicemi. Herně ukázal, že to mužstva patří. „Záleží na něm. Když bude pracovat v tomhle režimu, dávat góly, připravovat šance, bude prospěšný ve finální fázi, tak je v týmu. Kvalitními výkony pomůže Spartě a věřím, že to ocení i fanoušci. S jeho návratem do kabiny jsme problémy neměli," zdůraznil Holoubek.

Nevyloučil také ještě možné změny v kádru. „Rozhodně není uzavřený, ani směrem ven, ani dovnitř. Řešíme to průběžně, bavíme se o tom, ale momentálně není nic, co bych k tomu mohl říct víc. Jsme Sparta, musíme mít konkurenci na jednotlivé posty," rozloučil se David Holoubek.

Reklama

Související témata: