Hlavní obsah

Ivanschitz je jedním z mála hráčů, který nelicitoval o penězích, říká plzeňský šéf Šádek

Robert NeumannSport.cz

Loni v zimě Plzeň na přestupovém trhu víceméně mlčela. Letos to bylo ale jiné kafe, přivedla tři posily. Slovinského obránce Erika Janžu, stopera Tomáše Hájka a nakonec i trumfové eso. Angažovali někdejšího kapitána rakouské reprezentace, Andrease Ivanchitze. Slibují si, že by mohl v lecčems nahradit Pavla Horvátha.

Foto: Viktoria Plzeň

Generální manažer Viktorie Plzeň Adolf Šádek před hotelem Villaitana ve španělském Benidormu.

Článek

„Je to pohodový kluk. Učí se už česky. Ráno jsem ho zdravil německy a on na mě dobré ráno," popisoval s úsměvem pro sport.cz generální manažer Viktorie Adolf Šádek během soustředění týmu ve španělském Benidormu. Vrátil se také k neuskutečněnému přestupu Jana Sýkory, k odchodu Michala Ďuriše, a nastínil budoucnost Davida Limberského a Milana Petržely.

Ivanschitz působil v bundeslize, ve španělské lize, na podzim vyhrál se Seattlem americkou profesionální soutěž. Dalo vám námahu ho přesvědčit, aby šel hrát českou ligu?

Musím říct, že to byl jeden z mála hráčů, který nelicitoval o penězích. Trápil mě méně než jiní.(směje se) Nemá extrémně vysoký plat.

Spekuluje se, že jeho smlouva je nejvyšší v historii Viktorie.

Určitě ne. A to byl volným hráčem, přišel bez finanční kompenzace. Chtěl do Plzně hned. Hrála nám do noty příznivá vzdálenost k Rakousku i blízkost Prahy, kde bude s rodinou bydlet. Je to pohodový kluk, učí se už česky. V sobotu ráno jsme se potkali cestou na snídani, já ho pozdravil německy a on mě česky.(směje se)

Našli jste v něm nového Horvátha?

Nikdo nikdy jako Horváth nebude. Nicméně od Andyho si slibujeme, že by se mohl přiblížit tomu, co Pavel do hry vnášel. Pokud tam budou prvky, které jsme s ním aplikovali, budu nadšený. Pokud ne, hroutit se nebudu. Otázka je, zda dožene kondiční manko, neboť k týmu se připojil teprve nedávno. Zatím má, v nadsázce, nohy v sádře. Po přesunu z Ameriky a následném absolvování velké zátěže je to pochopitelné. Doufám, že trenér vhodně načasoval odstranění sádry, že Andy bude přínosem od začátku jara.

Příchod Ivanschitze souvisí s neuskutečněným přestupem libereckého záložníka Jana Sýkory, kterého přetáhla Slavia. Mrzí vás, že transfer nedopadl?

Chtěli jsme ho už před půl rokem, narazili jsme ale na ekonomicky silnější klub. Na transferu mě mrzí trošku jiné věci. Z pohledu lidského.

Sýkora vám údajně ústně slíbil, že půjde do Plzně.

To, že něco nedopadne, je normální. Ne všechno se povede. Nebylo to ani tak, že by Slavia zaplatila extrémní částku, jak se píše. My jsme od ní nebyli daleko. Tu další hru jsme ale neuměli dohnat. Mrzí mě závěr. Nepříjemné věci se dají říct z očí do očí. Prostě říct, neumíte to, co oni.

Po letech z Plzně odešel útočník Michal Ďuriš, kterého jste prodali do ruského Orenburgu. Po prosincovém duelu s Austrií naznačil, že není spokojený s vytížením a že by rád změnil dres. Dovedl jste si za těchto okolností představit, že by ve Viktorii pokračoval?

Odchod, byť si o něj řekl, by nenastal, pokud by nepřišla nabídka, která by naplnila naše představy. Byl jsem přesvědčený, že v Plzni pokračovat bude.

Měl jste s ním pohovor?

Ještě ve vířivce na stadiónu. Nelíbilo se mi to. Chápu, dal dva góly, byl v euforii. Měl však pozdravovat rodinu, kamarády, ale ne tohle. Rozešli jsme se ovšem v pořádku, často si píšeme. Michal je pro mě jedním z kluků, kteří se mnou, vyjma ročního hostování v Boleslavi, prožil celá úspěšná léta. Mám ho rád, je stále ve věku, že by se do Plzně jednou mohl vrátit. Nyní má před sebou novou výzvu, zaslouží si jí.

Jaké plány máte s Davidem Limberským? Přivedli jste mu konkurenta, perspektivního Slovince Erika Janžu.

S Limbou mám plány maximálně na týden dopředu. Ne, teď vážně. V médiích se na podzim objevilo, že v zimě z Plzně odchází. Stejně i Milan Petržela. Jenže o tom, jestli tito dva kluci odejdou, rozhoduje klub, nikoli média nebo agenti. Jsou tu dlouho, mají spousty mimofotbalových příběhů, pro mnoho lidí jsou to plzeňští čerti a vyvrhelové. Pro mě jsou to dva frajeři, kteří nesou obrovský díl na tom, kam jsme se s Viktorkou posunuli. Zaslouží absolutní respekt, uznání. A dokud budou takhle dobře hrát, budou v Plzni. Třeba Pavel Horváth to přetáhl podle mě o šest let.(směje se) Musím říct, že když jsme ho ve 33 letech dělali ze Sparty, nikdo z nás nemohl vědět, že udělá takovou fantastickou sedmiletku.

Nabídnete Limberskému s Petrželou po kariéře také práci v klubu?

Zaslechl jsem, že Limba koukal na multikáru a Milan na sekačku. Na holičkách je nenechám. Podle mě ale v létě neskončí ani jeden z nich.

Reklama

Související témata: