Hlavní obsah

Mladá Boleslav dovršila senzaci a je v Lize mistrů

Fotbalisté Mladé Boleslavi v sobotu prožili zápas, na který zřejmě nikdy v životě nezapomenou. V Liberci vedli ještě půl hodiny před koncem 2:0, pak ale domácí vyrovnali a vypadalo to, že se Středočechům sen o účasti v druhém předkole milionářské Ligy mistrů rozplyne. V tu chvíli měla navrch Slavia, v třetí minutě nastavení se ale svým třetím gólem v zápase postaral o senzační úspěch hrdina dne Marek Kulič.

Článek

Duel krále a budoucího korunního prince českého fotbalu naplnil stadion osmi a půl tisíci lidí a jeho návštěvníky pak požitkem z útočného fotbalu. Domácí dokonce při svých oslavách titulu nastoupili s třemi forvardy a zvlášť silově hrající Pospěch dělal hostující obraně velké starosti. Na druhé straně se činil Kulič, jehož jméno od začátku vyvolávali mladoboleslavští fanoušci. Ti to do Liberce měli zhruba čtyřicet kilometrů a zaplnili celý jeden roh ochozů.

Oba gólmani měli zvlášť na začátku spoustu práce. Mladoboleslavského Kučeru vystrašil akrobatickým kopem z osmnácti metrů pod břevno Pudil, na druhé straně odpověděl Vaculík ranou z hranice trestného území a Kysela z pár metrů poslal míč těsně vedle odkryté branky. Nebezpečně z úhlu vystřelil i Kulič, ale Hauzr byl připraven.

Pospěch měl blízko k vyrovnání

Lídr hostující ofenzivy se přesto ke gólu probil, i když oklikou. Po jeho souboji s Matulou nařídil rozhodčí Matějek penaltu a Kulič z ní poslal míč do opačného koutu branky, než kam skočil Hauzr. V následných pár minutách se v šestnáctce Mladé Boleslavi odehrály nejméně dvě podobné situace, ale Matějek tentokrát pokutový kop neodpískal.

K vyrovnání měl dvakrát blízko Pospěch, ale nejprve z ideální parkety vystřelil hlavou slabě, pak naopak málem ranou přerazil břevno.

Po změně stran Boleslav přidala a své vedení zdvojnásobila. Liberec nejdřív zachránila od gólu teč jeho obránce, který změnil směr Šmerdovy střely z hranice šestnáctky. Po Matějovského průniku pak odvrátil nebezpečí gólman Hauzr, který před hostujícím záložníkem odrazil míč, ale do ohně jej vrátil rozhodčí Matějek, který nařídil druhou diskutabilní penaltu. Kulič ji opět bezpečně proměnil. Za rozhodčím na hřiště pak vystartoval mladík z hlediště, ale jeho zloba skončila jen u slov.

Kulič rozhodl

Mladoboleslavským se možná začaly v hlavách míhat miliony, které by na ně v Lize mistrů čekaly, a vedení školácky ztratili. V 63. minutě se míč po rohu snesl ke vzdálenější tyči a Matula v pádu zblízka snížil. Pak měli velkou šanci hosté, ale před dvojicí jejich hráčů odvrátil skoro u brankové čáry míč rukou ležící gólman Hauzr.

A vzápětí polil Středočechy studený pot. Abrahám se krásně prokličkoval ze strany přes tři hráče a křížnou střelou necelých dvacet minut před koncem vyrovnal na 2:2. Paralyzovaná Boleslav se ze šoku dostávala dlouho a mohla z několika brejků ještě inkasovat.

Jenže pohádka o klubu s raketovým vstupem na českou fotbalovou scénu měla šťastný konec. I když trochu hororový. V třetí minutě nastavení, když už víra hostů v úspěch slábla, se zmocnil míče Kulič, udělal s ním napříč šestnáctkou pár rychlých kroků a pak krátkým švihem poslal míč do sítě. Spoluhráči jej v euforickém sprintu těžko chytali.

Mladá Boleslav ve své druhé ligové sezoně postoupila do Ligy mistrů. Poprvé v historii české ligy tak neskončil na prvních dvou místech ani jeden z nejslavnějšího páru domácích klubů Sparta, Slavia.

Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav 2:3 (0:1)
Branky: 63. Matula, 74. Abrahám - 21. z pen., 59. z pen. a 90+3. Kulič. Rozhodčí: Matějek - Wilczek, Tulinger. ŽK: Zápotočný, Abrahám, Pospěch - Vaculík, Matějovský, Kulič, Sviták. Diváci: 8500.
Liberec: Hauzr - Matula, Hochmeister, Zápotočný, Pudil - Hamouz (79. Dohnálek), Abrahám (88. Dort), Bílek - Holenda, Pospěch, Ančic (54. Blažek). Trenér: Lavička.
Boleslav: Kučera - Krátký, Vít, Švejdík, Palát - Kysela (80. Sviták), Matějovský, Šmerda (84. Ordoš), Vaculík (69. Sedláček) - Kulič, Pecka. Trenér: Uhrin ml.

Reklama

Související témata: