Hlavní obsah

Nejen Liverpool či Dortmund má magickou tribunu, Slavii pomáhá Sever! Funguje to, ví Pavlenka

Zase přivolávali na pomoc štěstí, aby jim pomohlo vyhrát los a oni mohli ve druhé půli vést své ataky na sever. Tím co je pro fotbalisty Liverpoolu proslulá tribuna the Kop nebo hráče Dortmundu Südtribühne na jejich Vestfálském stadiónu, tím se pro Slavii stává v Edenu severní tribuna. „Skutečně je záměr, abychom po přestávce útočili na sever,“ potvrzoval po výhře nad Teplicemi gólman Jiří Pavlenka, že magická síla tryskající z kotle sešívaných fanoušků na mužstvo působí a že první starostí tudíž je, aby slávisté vyhráli los a mohli volit stranu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Jiří Pavlenka.

Článek
Fotogalerie

Slavia porazila Teplice

Po posledních dvou ligových duelech víra ještě zesílila. V konfrontaci s mistrovskou Plzní dotlačili fanoušci na severní tribuně Slavii k vítěznému gólu v 88. minutě, v duelu se Severočechy o minutu dřív.

Síla, která opravdu působí

„Ani na chvíli jsem nepochyboval, že závěr zápasu zase zvládneme. Standardních situací neustále přibývalo, kopali jsme jednu za druhou, a protože máme v mančaftu vysoké ,věže´, věřil jsem, že vítězný gól dáme," tvrdil čtyřiadvacetiletý brankář poté, co Slavia tři body nakonec opravdu urvala. Sice se štěstím a za pomoci Vaněčkova vlastence, ale hlavní byla výhra, která se počítá.

„Síla naší severní tribuny je skutečně obrovská, takže bránící soupeřovi hráči se v závěru ocitají pod obrovským tlakem. A dokonce dvojnásobným, protože k našemu náporu se přidává i tlak fanoušků," připomínal, proč neodolala ani Plzeň a padly i Teplice.

Když ještě Pavlenka hájil bránu Ostravy, sám si ho vyzkoušel. „Jenže to nechodilo do Edenu tolik diváků, jako teď," namítá, že se dá těžko srovnávat atmosféra před půldruhým rokem či dvěma a nyní.

„A já jsem navíc ten typ, který fanoušky moc nevnímá. Rozhodně se z nich nesesypu, spíš mě naopak ještě víc vyhecují. Vždyť třeba na Bohemce je to podobné, neboť tam je člověk cítí také hned za zády."

I on je ale raději, když se štěstí ke Slavii přikloní a obvyklé pořádky platí. „Dvakrát se nám stalo, že na bránu pod severní tribunou útočil po přestávce soupeř a pokaždé jsme dostali gól. Nakonec jsme sice skóre otočili, ale i tak je lepší, když vyhrajeme los a stranu volíme my."

Ulevilo se mu hned dvakrát

Proti Teplicím se to Slavii povedlo, ale i tak bylo Pavlenkovi hned několikrát v průběhu utkání horko. To když na něho běžel Červenka, nebo když se pět minut po přestávce metr před ním objevil Krob v šanci, kterou bylo uměním neproměnit.

„Červenka akci uspěchal. Po naší nepovedené přihrávce byl přede mnou sám, daleko široko nikdo nebyl, času měl dost a dost. To s Krobem jsem to měl daleko horší a už jsem si říkal, že je to v háji. Jenže on naštěstí pro nás pořádně netrefil ani míč, ani bránu," ulevilo se Pavlenkovi, když největší příležitost Severočechů ke zvratu skóre přečkal.

Tři minuty před koncem po vítězném gólu se mu ulevilo zase. „Zápas jsme neměli pod kontrolou, jak jsme si představovali, herně to nebylo ono, ale silou vůle jsme ho nakonec zlomili. Svědčí to o síle, kterou v sobě máme. Utkání nezabalíme, jdeme za svým cílem, chceme vyhrávat. Proto nás takováto vítězství posouvají dál. Mnohem dál, než třeba výhry 8:1 nad Příbramí," připomínal Pavlenka, že Slavia je i v tomto směru jinde, než ještě před rokem, kdy do Edenu přišel.

I proto má k titulu blíž, než všichni její rivalové. „Byli bychom hloupí, kdybychom na něj nemysleli. Ale do konce ligy chybí pořád ještě deset kol nemluvě o tom, že Plzeň má středeční dohrávku s Bohemians pořád ještě k dobru. Bude záležet, jak ji zvládne, ale i tak bude boj až do konce vyrovnaný," připouští slávistický gólman.

Reklama