Hlavní obsah

Starka válčí s příbramskou radnicí. Ta sportu ubírá peníze

Příbram

Boss příbramského fotbalu Jaroslav Starka válčí s příbramskou radnicí, která sportu nefandí a ubírá mu peníze. A nejen fotbalové akademii, která je jednou z nejlepších v Česku, ale i ostatním. I to je jeden z důvodů, proč zkušený fotbalový funkcionář zvažuje po čtvrt století odchod z profesionálního fotbalu. Radnice tvrdí, že na sport dává dost. Jí poskytnutá čísla ale hovoří jinak...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Příbramský boss Jaroslav Starka.

Článek

Podle radního Václava Dvořáka (ANO) byl příspěvek od města pro fotbalovou akademii v minulosti předimenzovaný. Vyšplhal se po několika letech ze šesti až k devíti miliónům korun. Nyní strmě spadl na 3,7 miliónu. „Na své maximální výši pokryl asi 75 procent nákladů akademie. Zbytek jsme museli sehnat sami," tvrdí Starka. Od FAČR akademie dostává přibližně milión korun. Ten by se mohl zvednout, ale úplné řešení to také není. Akademii, která vychovává reprezentanty, tak hrozí zánik. Vždyť jen na březnových akcích se v národním dresu úspěšně představilo šest odchovanců příbramského fotbalu.

Šest úspěšných reprezentantů

Antonín Barák dal v kvalifikaci o postup na MS dva góly San Marinu, Václav Černý ve dvou přípravných zápasech týmu do 21 let, který se v létě chystá na ME, dokonce čtyři. Za tento tým nastoupili i Dominik Mašek a Aleš Matějů. Za „devatenáctku", která vybojovala postup na mistrovství Evropy, zase hráli Martin Jedlička a Matěj Chaluš. A to po ligových trávnících běhá další jedenáctka borců, kteří vyrostli u říčky Litavky. „Tohle ale konšely nezajímá, ani to nevědí," mrzí Starku.

„Radnice poškozuje sport jako takový, ubrala všem. Jedním sportovním dnem v roce pro děti to nezachrání. My se prakticky každý týden v roce staráme o dvě stovky mladých fotbalistů. Je to nezajímá. Mají rádi divadlo, v pořádku, ale když dostane 25 miliónů korun, proč na úkor sportující mládeže... Proč neřeknou, že fotbal za deset let dostal třeba devadesát miliónů, ale divadlo tři sta," zdůraznil Starka, který považuje některé sociální programy radnice za nesmyslné.

Mrzí ho také chování radních. „Radnice hospodaří, jak hospodaří, sportu sebrala asi 50 procent peněz... Když radním říkal trenér Pavel Tobiáš o naší akademii, jedli chlebíčky, pili kafíčko, nezajímal je. Jen ho nechali vykecat. Starosta Jindřich Vařeka (ANO) se pak při hlasování o 250 000 korun alibisticky zdržel. Řekl jsem jim, ať platí faktury akademie, když mi nevěří, to odmítli. Nabízel jsem jim třetinu klubu za jednu korunu, to zbystřili. Když jsem ale řekl, že musí naplnit třetinu rozpočtu, ztratili zájem. A že mě nemají rádi jako člověka? To přece není o tom, jestli mě má, nebo nemá někdo rád. Fotbal v Příbrami není o jen Starkovi! Je tu spousta skvělých lidí, kteří se o chod klubu starají, a především o mládež," zdůraznil.

Divadlo dostává dvakrát víc než sport

Z vyjádření příbramského radního Václava Dvořáka pro Právo a Sport.cz, který má na starosti ekonomiku, jednoznačně vyplývá, že sport je na vedlejší koleji a radnici nezajímají ani nesporné úspěchy sportovců, kteří výborně reprezentují město.

Stávající osazenstvo radnice míní, že dotace na fotbalovou mládež byly v minulosti předimenzované, proto došlo k významnému snížení. Nezájem o sport se však dotýká i dalších sportovních klubů, pohybujících se na celostátní špičce. Jsou na tom ještě hůř. Celkem jde na sport v Příbrami dvanáct miliónů korun, při tom v roce 2014 to bylo dvacet, ale zmizela částka 7,2 miliónu z výnosů z loterií. Pro srovnání, příspěvek na příbramské divadlo se skutečně pohybuje kolem 25 miliónů a v posledních letech nikdy neklesl pod dvacet.

„Léta dozadu neexistují žádná pravidla pro určení výše dotace jednotlivým žadatelům a až současné vedení se snaží nějaká pravidla najít. Považuji za důležité zmínit, že 1.FK je jediný žadatel – podnikatel, všichni ostatní žadatelé jsou neziskové organizace," uvedl radní Dvořák. Při tom kluby nežádají o peníze na činnost dospělých, ale výhradně na mládež.

Podle Dvořáka příbramská sportující mládež zřejmě nemá „hodnotu" místního divadla, nebo to nejsou občané města... „Porovnávat dotace poskytované v rámci dotačních programů města s příspěvky jeho příspěvkovým organizacím není jako porovnávat jablka s hruškami, ale jako porovnávat jablka se šroubky. Divadlo je jednou z mnoha příspěvkových organizací města. Majetek, který divadlo užívá, je majetkem města (zejména budova) a město je povinno zajistit řádné fungování této své organizace. Je to jako porovnávat, kolik jsem dal na obědy vlastnímu dítěti a kolik jsem dal na obědy cizím dětem v rámci dobročinnosti. Vzhledem k finanční situaci města zdaleka neteče do divadla a jím užívaných budov tolik peněz, kolik je potřeba," dodal Dvořák.

Reklama

Související témata: