Hlavní obsah

Letce tady nechceme! Liga bojuje proti simulantům

Praha
Aktualizováno

Mezera ve fotbalových zákonech snad bude brzy odstraněna. Ligový výbor LFA do novely disciplinárního řádu zařadil bod, který umožní fotbalisty dodatečně trestat za simulování. Novelu ještě musí schválit FAČR. Podle současných norem nelze letce, kteří rozhodčí klamou nafilmovanými pády, disciplinárně trestat.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Plzeňský Martin Zeman teatrálně letí přes ležícího Veliče Šumulikoskiho ze Slovácka. Následovala nesprávně nařízená penalta...

Článek

Rozhodčí Pavel Franěk a Pavel Orel slízli tresty za to, že v minulých kolech chybně nařídili penalty za nafilmované pády. Jejich původci, slávista Ruslan Mingazov a plzeňský Martin Zeman, se však mohou jen smát. Jim nic nehrozí.

"Disciplinární řád fotbalové asociace účinný do 30. června 2015 umožňoval trestat simulování jako případ nesportovního chování. Stávající disciplinární řád toto neumožňuje, protože u hráčů podmiňuje možnost trestat za narušení řádného průběhu hry pouze tehdy, pokud by za to jinak hrozila červená karta, což ale v případě simulování samotného není," vysvětluje předseda disciplinární komise Richard Baček.

Od nového ročníku se sankcemi

LFA na polemiku posledních týdnů zareagovala na dnešním zasedání Ligového výboru.

„Ligový výbor zařadil do navrhované novely disciplinárního řádu jeden ze stěžejních bodů, který posuzuje simulování hráčů na hřišti v rámci profesionálních soutěží," avizuje Daniel Hajný, ředitel komunikace profesionálních soutěží.

"Tento bod hovoří o tom, kdo z hráčů se během utkání dopustí simulování a nebude za takové jednání potrestán vyloučením nebo napomenut žlutou kartou, bude potrestán zastavením závodní činnosti až na dvě soutěžní utkání i možnou peněžitou pokutou do výše 100 000 korun. Tato novela bude předložena ke schválení Fotbalové asociace České republiky a v případě, že bude schválena, vejde v platnost na začátku příštího ligového ročníku," vysvětluje Hajný.

Reklama