Hlavní obsah

Nikdo netlačí, že musíme titul získat. Je to v nás, máme to v hlavách, vypadlo z Pavlenky

Slavia ho velebila pomalu stejně, jako své legendy, jimž před ligovou konfrontací s Jabloncem odhalovala pamětní desky na chodníku slávy před stadiónem. Gólman Jiří Pavlenka byl skutečně jejím hrdinou. „Nesmím na něho zapomenout. Jen díky němu bereme alespoň bod,“ připomínal ostatně i trenér Jaroslav Šilhavý po duelu, v němž slávistický brankář zlikvidoval hostům minimálně pět jasných gólových šancí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Praha Jiří Pavlenka během utkání s Jabloncem.

Článek
Fotogalerie

Chytali se za hlavu. Anebo jen nevěřícně zírali, jak si Pavlenka s jejich příležitostmi poradil. Trávník se přitom na něho řítil úplně sám, šance Kubisty, Diviše a spol. byly rovněž stoprocentní.

„Minimálně pět jich bylo. A tutových," povzdechl si jablonecký kouč Zdeněk Klucký. „Tolik gólových šancí jsme si na jaře snad ještě nevytvořili," nezbylo Vojtěchovi Kubistovi než souhlasit.

V tréninku nájezdy proměňovali

Ani on, ani trenér dobře nechápali, že ani tváří v tvář slávistickému gólmanovi jablonečtí hráči neuspěli. „V týdnu jsme přitom podobné situace nacvičovali. A při tréninku takovéto nájezdy proměňovali," vytasil se Klucký, že v taktické partituře počítal s tím, že by se v Edenu mohly obdobné tutovky narodit.

Co se nesvedli jeho svěřenci, o to se postaral domácí stoper Lüftner. On jediný Pavlenku překonal.

„Nebyla to jednoduchá situace. Jankovičův centr šel do šestnáctky ve výši pasu a já věděl, že bych se k němu nedostal. Nevím, zda ho mohl Lüftner odehrát nohou, já už ale měl každopádně nakročeno a neměl jsem nárok, abych se k jeho hlavičce dostal. Možná, kdybych zůstal stát a čekal," rozebíral Pavlenka vlastní gól Lüftnera, který jeho týmu přivodil trable, na nichž nic neměnilo to, že Mešanovič v závěru alespoň vyrovnal.

„Přitom jsme si před zápasem říkali, že musíme hrát víc na jistotu. Jedna chyba v úterním střetnutí se Zlínem nás stála účast ve finále domácího poháru, proti Jablonci jsme sice po chybách v obraně neinkasovali, ale zase si dáme vlastní gól. Někdy to s drzostí v defenzivě přeháníme," připomínal úlety, který se v posledních zápasech hráči před ním dopouštějí.

„Mohu jim to říkat, mohu je seřvat, ale jejich myšlení neovlivním. A to, co s balónem provedou, už vůbec ne."

Remízou zachráněnou v poslední minutě si Slavia cestu za titulem značně zkomplikovala. Čtyři kola před koncem soutěže už ho zase nemá ve vlastních rukou, protože bilance vzájemných zápasů mluví pro plzeňského obhájce primátu.

„Je to v nás. V našich hlavách. Nikdo na nás netlačí, že za každou cenu musíme získat titul. Kdybychom k utkáním přistupovali, jako v předchozích týdnech, zvládli bychom je," připomínal Pavlenka po dělbě bodů s Jabloncem, že se mužstvo musí vrátit tam, kde bylo před měsícem.

Jedině tak bude jeho šance na titul dál žít.

Reklama