Hlavní obsah

Sneijder je pro Spartu moc drahý, režiséra může hrát i Lafata

Aktualizováno

Příchod deváté letní posily je na spadnutí, měl by se jí stát kamerunský defenzivní záložník Georges Mandjeck (28) z francouzských Mét. Fotbalová Sparta nicméně vstoupí do sezóny bez klasického režiséra a špílmachra. Jak italský kouč Andrea Stramaccioni prozradil, oslovil i Wesleyho Sneijdera. Jenže zkušený Holanďan z Galatasaraye Istanbul je za 5 miliónů eur i pro mohutně investující Letenské moc drahý. Klasickou desítku tak možná dál bude hrát kanonýr David Lafata...

Sparta bude bez režiséra hryVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Osm posil dostal a devátá je na cestě. Přesto i nový italský kouč na klíčovém postu nejspíš otevře sezónu s řešením, s nímž na jaře v nouzi přišel jeho předchůdce Petr Rada. Letenští po únorovém odchodu Bořka Dočkala do Číny nemají klasického špílmachra, a tak se pod hrot bude dál stahovat kanonýr David Lafata.

Ne že by Andrea Stramaccioni tvořivého záložníka nechtěl. V Turecku oslovil dokonce Galatasaray Istanbul ohledně Wesleyho Sneijdera. Jenže bývalý hráč Realu Madrid nebo Interu Milán je mimo letenské možnosti.

„Řekli si za něj pět miliónů eur a to je pro Spartu moc drahé. Proto budeme hrát jinak a roli desítky rozložíme mezi víc hráčů," avizuje italský kouč.

Sparta není žádnou výjimkou

Stramaccioni ihned dodává, že Sparta není v evropském kontextu žádnou výjimkou.

„Jen v anglické a německé lize se hraje s klasickou desítkou. Třeba v Itálii tuto roli plní v klubech víc hráčů," poukazuje někdejší kouč Interu Milán. „Klasické desítky jsou hráči jako Özil, Mchitarjan nebo Dele Alli. Všechno fotbalisté za čtyřicet padesát miliónů,¨ jmenuje Stramaccioni.

„V Miláně, Neapoli či Římě hrají s tzv. spolupracující desítkou. Jde o hráče, který začíná jako osmička a stává se z něj desítka, jako Nainggolan, Hamšík, Bonaventura. A Juventus hraje se dvěma útočníky, Dybalaou a Higuaínem."

Čekat bude na Rosického

Italským vzorem se tedy bude řídit také Sparta. „Pokud bude zdravý, byl by ideálním kandidátem Rosický. Na Tomáše však zatím nemohu spoléhat, pro mě bude příjemným bonusem. Desítku může hrát Lafata, Frýdek... Máme také velmi ofenzivní křídla nebo můžeme hrát s hodně ofenzivní desítkou," avizuje Ital.

Kapitán týmu počítá se vším. „Jsem rád, že mě trenér do zápasu vůbec postaví. A když mě někam postaví, budu se snažit hrát tam co nejlíp," usmívá se David Lafata.

„David na tomto postu odehrál výborně derby se Slavií. Kdyby nebyla v závěru sporná penalta, řeklo by se, že všechno bylo perfektní, nemám pravdu? Nebo taky můžeme přivést zpátky Dočkala," směje se Stramaccioni a dodává, že Lafata i po rozsáhlé obměně kádru zůstává letenským kapitánem.

Reklama