Hlavní obsah

Ital žádá jednotnou Spartu. Na derby vyrazí vyzbrojen radami od Mourinha

Praha

Válka s vlastními fanoušky. Jako by fotbalová Sparta neměla dost svých starostí, v posledních dnech řeší rebelii ultras, kteří vytáhli do boje proti vedení klubu a italskému kouči Stramaccionimu. Nedělní derby na Slavii bude pro Letenské velkou zkouškou. „Měli bychom do Edenu dorazit jednotní jako jeden muž. Vedení, trenéři, hráči i fanoušci,“ žádá trenér.

Andrea Stramaccioni před derbyVideo: Sport.cz

 
Článek

Majitel klubu Daniel Křetínský veřejně takřka vůbec nevystupuje. Situace už musí být hodně vážná, když dá na sparťanský web prohlášení, trenéra se zastane a vulgárních diváků se zřekne.

V dusné atmosféře, která vygradovala během nedělního duelu s Karvinou, vyrazí Sparta k souboji z nejtěžších. Na Slavii.

„Vím, co v neděli řekl k fanouškům Tomáš Rosický. Zaregistroval jsem, jak se vyjádřil majitel. Slova a komentáře jsou jedna věc. Má veškerá energie jde do přípravy týmu. Abychom byli kompaktní hlavně na hřišti," ujišťuje trenér Andrea Stramaccioni.

Nicméně i pro italského kouče je samozřejmě podstatné, aby Sparta po zpackaném začátku sezóny držela při sobě. „Pomoci si můžeme jen na hřišti, to fanoušky zajímá. Snažím se, abychom přijížděli do Edenu jako jeden muž. A abychom také přidali patřičný výsledek. Jen úspěch se počítá," uvědomuje si.

Musíte vyhrát aspoň šest z deseti duelů

Derby pro něj není neznámou. Proto hodlá těžit z rad, které mu v Miláně při společném působení vštěpoval José Mourinho. Derby rozhodne zaujetí a vášeň.

„Když jsem jako mladý v Interu začínal, často jsem chodil za Josém pro rady. A jedna z nich byla, že klíčové není rozestavení na hřišti, ale souboje jeden na jednoho. Mourinho zdůrazňoval, že na hřišti je vždy deset duelů, a když jeden tým vyhraje alespoň šest z nich, tak bude úspěšný. A kdo není připravený na souboje, tak ať raději zůstane doma," poukazuje Stramaccioni na na teze současného kouče Manchesteru United.

Pokud jde o zdravotní stav týmu, během čtvrtka se objevila nečekaná komplikace. „David Hovorka s Michalem Sáčkem se necítili dobře a místo tréninku odjeli na vyšetření do nemocnice. Ve středu ale normálně trénovali, tak uvidíme, jak na tom budou," obává se Stramaccioni.

Reklama