Hlavní obsah

Slavia vyrukuje proti Spartě, smát se bude každopádně Plzeň

Praha

Výchozí postavení před bitvou o Prahu je trochu paradoxní. Fotbalisté Slavie mají na Spartu k dobru jeden bod, na vedoucí Plzeň ovšem ztrácejí bodů šest. A ať už dopadne derby jakkoliv, smát se bude každopádně Viktoria. Minimálně jeden z jejích velkých soupeřů ztratí, v případě remízy oba... Po sobotě navíc před pražským tandemem figurují také Olomouc a Liberec.

Andrea Stramaccioni před derbyVideo: Sport.cz

 
Článek

Costa před derby

Josef Šural před derby

Andrea Stramaccioni před derby

Kalkulace samozřejmě půjdou na trávníku v Edenu stranou. Jasné však je, že Slavia i Sparta nastoupí k derby pod bičem dosud bezchybné Viktorie.

„Je jasné, že Plzeň začala ligu perfektně a je ve výhodě bodové i pohodou. Výhodu má vlastně dvojí - teď někdo z nás ztratí další body. Ano, oba aktéři derby jsme tedy pod tlakem," souhlasí Andrea Stramaccioni, italský trenér Sparty.

A pokud jde o favorita? „Derby je jiný zápas, jedno za sezónu. Koukáme jen na sebe. Favorit je Slavia, má o bod víc. O tom ale derby není. My, nebo oni, tak to teď stojí," ujišťuje italský kouč.

Zažil řecká derby Olympiakosu Pireus s Panathinaikosem Atény, ve kterých třikrát prohrál. Naopak v milánských derby mezi Interem a AC byl úspěšný - dvakrát vyhrál a jednou remizoval. Nyní se zkušenosti pokusí i s pomocí rad od bývalého kolegy José Mourinha využít i v pražském derby.

„Byl jsem v derby v Římě, Miláně, Aténách, každé je jiné. Teď mě čeká první derby v Praze a mám k němu stoprocentní respekt," poukazuje jedenačtyřicetiletý Ital. „Od doby, co jsem přišel do Prahy, všichni mluví o derby, fanoušci, hráči, prezident. Úplně jiné utkání. Velká šance ukázat, že si zasloužíme nosit barvy Sparty. Klíčový zápas."

Sešívaní se povzbudili v Evropě

Jeho slávistický protějšek chystal tým na dva zápasy v týdnu. Nejprve ve čtvrtek proti Maccabi (1:0) pošetřil hodně hráčů, aby byli svěží na derby. A risk mu vyšel.

„Jsem rád, že se nám podařil vítězný vstup do základní skupiny Evropské ligy. Věřím, že výhra bude zvýšenou motivací do dalších zápasů. A že nám dobrá atmosféra pomůže při přípravě na derby," doufá Jaroslav Šilhavý.

„Derby bude těžší zápas než s Maccabi. Bouřlivější, dorazí víc lidí. Sparta je velmi těžký soupeř. Co se týče výsledku, nemyslím si, že půjde o rozhodující zápas. Jestli vyhraje ten, nebo onen... Na přípravu je krátká doba, potrénovat standardky a taktický nácvik," dodává trenér Slavie.

Utkání 7. ligového kola Slavia - Sparta se hraje v neděli od 18:00. Přímý přenos vysílá O2 TV Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama