Hlavní obsah

Kladenský návrat s dechovkou dostal hořkou příchuť

KLADNO

Dechovka spustila na uvítanou divákům u hlavní brány kladenského stadiónu Františka Kloze, kde se v neděli po šestatřiceti letech hrála první fotbalová liga. Natěšeným divákům však domácí premiéra pěkně zhořkla. Výkon jejich týmu v souboji s Jabloncem byl totiž bídný.

Foto: čtk

Ilustrační foto

Článek

První nezdar si Středočeši připsali už s předstihem. Nepodařilo se jim totiž včas zrekonstruovat jednu ze tří tribun, a tak kapacita stadiónu byla oficiálně jen 2200 míst k sezení. Podle regulí totiž při nejvyšší soutěži nesmí být v ochozech stojící diváci.

I tak se k pokladnám hrnuly davy lidí. Nikdo si nechtěl nechat ujít domácí premiéru Středočechů. Vždyť v Kladně se hrála první liga naposledy v květnu 1970. Tehdy domácí porazili Inter Bratislava 4:1. Tentokrát však vítěz druhé ligy po senzační remíze na Spartě natěšené diváky zklamal.

"Mrzí nás to, protože jsme chtěli pro fanoušky vyhrát. Udělat radost sobě i jim," říkal záložník Kladna David Hlava. "Skutečná premiéra byla na Spartě, ale i tak jsme doma v prvním vystoupení chtěli získat tři body a hlavně ukázat dobrý fotbal," přitakával kapitán Radek Šelicha.

Domácí fandové vadli, hosté se veselili

Na stadiónu bylo nakonec 3012 diváků. Přes osm set jich nakonec sledovalo návrat svého týmu ve stoje. Stáli za plotem jedné z branek i na rozvaleništi proti hlavní tribuně, kde měla být třetí tribuna. Odbagrovaný prostor zakrývaly vlajky v klubových modrobílých barvách.

"Viděl jsem, že tribuna není, ale nijak jsem to neřešil. Zase bylo vyprodáno, což dnes nemůže říct každý klub," usmíval se uličnicky střelec jabloneckého gólu David Lafata. "Já jsem stadión moc nevnímal," tvrdil Šelicha.

Nástup Středočechů, jemuž předcházel slavnostní výkop prezidenta klubu Michala Krause s kladenským primátorem Jiránkem, provázel aplaus. Jenže jak čas ubýval a kombinace domácích se nevedla, podpora příznivců uvadala. To skupina fanoušků hostů se veselila. Po vítězném gólu dokonce její nejvýbojnější členové prolomili bariéru u nedokončené tribuny a v hliněné strži se porvali s policisty. Nakonec už umravnění fandové Jablonce, zmazaní od hlíny ze staveniště pod sebou, spustili bujarý taneček na oslavu vítězství. Stejně křepčili jablonečtí fotbalisté uprostřed hřiště.

Bolestný pohled

Pro domácí to byl bolestný pohled. Selhali. V obraně se sice činili stejně jako před týdnem při ligové premiéře, kdy obrali sparťanského obra, jenže v útoku byli žalostní. "Byli jsme málo aktivní," přiznával Šelicha. "Nešla nám souhra uprostřed hřiště. Neudrželi jsme balón a chybělo také více kolmých přihrávek na útočníky," věděl Hlava. "Finální fázi jsme nedokázali zvládnout kvalitativně," posteskl si trenér Miroslav Koubek.

Jeho svěřenci totiž na jabloneckého Špita vyslali za celý zápas jen dvě střely. A obě měly k přívlastku nebezpečné hodně daleko. "Byly to samé náznaky, které jsme nedokázali dotáhnout ke gólové šanci," krčil bezradně rameny Hlava. Jeden z takových náznaků promarnil sám, druhý pak zazdil Šelicha, když vnikl středem do jablonecké obrany, jenže se utopil v sérii kliček. "Moc dobře vím, že jsem měl jít razantněji do koncovky," kál se kapitán Středočechů.

Oba borci dobře věděli, že opakování podobných výkonů by diváky na kladenský stadión nelákalo. "Musíme hrát ofenzivněji, více dopředu," přemítal Hlava o budoucnosti. Ještě v dalším domácím vystoupení přitom bude kapacita na sezení znovu jen 2200 míst.

"Myslím, že kulisa byla nádherná. V Kladně je fotbal tradicí a liga sem patří. Jsem rád, že jsme tu mohli hrát jako první," utěšoval domácí tým jablonecký trenér Petr Rada.

Reklama

Související témata: