Hlavní obsah

Lafata na plac! Bojkot kotle fanoušci Sparty nepodpořili, návratu kapitána se domohli

Praha

Déle než měsíc chyběl David Lafata na ligové scéně. Vedení fotbalové Sparty se po porážce s Plzní rozhodlo dávat více prostoru mladším a kapitána odstavilo. Kouč Stramaccioni zase ukázal na osvědčeného kanonýra až v závěru pátečního duelu s Jihlavou (1:0), kdy Lafatovo jméno vyvolával celý stadión. Tři body si Sparta sice připsala, potřebný klid ovšem do dalších kol nezískala.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata ze Sparty během utkání s Jihlavou.

Článek
Fotogalerie

Bojkot kotle se minul účinkem. Radikální jádro letenských fanoušků na vytištěných letácích vyzvalo další příznivce, aby svou nespokojenost s podzimním směřováním Sparty dali najevo tím, že ve 30. minutě až do konce poločasu opustí svá místa.

Podpory se kotelníci nedočkali, přesto diváci do vývoje zápasu s Vysočinou výrazně vstoupili. Když se letenský tým ve druhé půli trápil čím dál tím víc, začali ze všech tribun skandovat jméno Davida Lafaty.

Kouč Stramaccioni neodolal. Čtvrt hodiny před koncem odstaveného kanonýra za aplausu fanoušků z lavičky milostivě zvedl a v 80. minutě na hřiště poslal. V lize poprvé od 15. října.

Žádná nápověda diváků, tvrdí Ital

„Můžu vám garantovat, že rozhodnutí nasadit Davida padlo dříve, než začali fanoušci skandovat," tvrdí Andrea Stramaccioni.

Opravdu? Před možností posledního střídání přece poslal dřív rozcvičovat stopera Kayu a hlavně dalšího útočníka Janka. Až jako posledního zvedl z lavičky Lafatu...

„Řada lidí mi dává hodně dobrých rad. Kdybych se ovšem začal rozhodovat podle tribun, byl by problém," vede si italský kouč svou.

Diváky vyvolaný útočník se brzy dostal do velké šance, z níž branku těsně přestřelil. Jediným gólem zápasu tak zůstala trefa nového kapitána Václava Kadlece ze 4. minuty.

Ani Lafata není věčný

„Není žádným tajemstvím, že po utkání s Plzní jsme se sešli s vedením klubu. A dohodli se, že budeme dávat větší šanci nové sparťanské generaci," poukazuje Stramaccioni.

„Miluji Davida Lafatu. Má můj respekt, všichni ho máme rádi. Stavím ho, ani on však není věčný. David mluvil s ředitelem Kotalíkem, možná je to pro něj poslední rok ve Spartě. Sám zvažuje hrát někde blíž domovu, všechno je velmi otevřené. Já teď hodně spoléhám na Josefa Šurala," shrnuje italský kouč.

V zimě zúží zbytečně široký kádr

Prakticky od začátku sezóny je pod tlakem neuspokojivých výsledků. Teď se přidává i vůle fanoušků, kteří svého spolehlivého kanonýra ctí, zatímco některé v létě angažované posily pro jejich přístup nemusejí.

„Se svými hráči mluvím neustále, všichni jsou profíci. Jediná cesta je stavět kádr s ohledem na budoucnost a mít výsledky. Bohužel jsme minule ztratili ve Zlíně, čekají nás ještě dva podzimní zápasy. V zimě zúžíme zbytečně široký kádr, proti Jihlavě se hned osm hráčů do nominace ani nevešlo. Budeme pak mužstvo stavět kolem mladých jako jsou Kadlec, Šural, Dúbravka, Štetina, Zahustel," plánuje Stramaccioni.

Reklama