Hlavní obsah

Vaniak naskočí do branky v prestižním duelu s Teplicemi

MOST

Nelehkou úlohu bere na sebe fotbalový brankář Martin Vaniak. V Mostě od něj očekávají, že pomůže týmu vybřednout z krize, v níž se ambiciózní celek nečekaně ocitl po úvodních čtyřech kolech nejvyšší soutěže. "V tabulce pravdy máme minus čtyři body. Vím, jak je to složité, ale ať mě nikdo nepovažuje za spasitele. Ani sebelepší jedinec sám nic nezmůže," říkal 35letý gólman po nedělním duelu s Českými Budějovicemi (1:2), který sledoval jen z tribuny.

Článek

"Klukům nevyšel úvod druhé půle. Myslím si, že rozhodčí neuznal Mostu gól po Piklově ráně, když se míč podle mého pohledu z hlediště odrazil od břevna těsně za brankovou čáru," vykládal Vaniak, jemuž ve víkendovém startu zabránila laxnost vedení jeho bývalého klubu Panioniosu Atény.

"Nestačili včas poslat transferkartu na svaz do Prahy, kam jsem kvůli tomu v pátek cestoval. Tak jsem se vrátil domů do Olomouce na sobotní zápas Sigmy s Libercem. A v neděli ráno jsem přivezl do Mostu kazetu z utkání Olomouce s Budějovicemi, aby se na to mohl mostecký trenér Ščasný podívat," líčil gólman, který v české lize naposledy působil před rokem právě v hanáckém klubu.

Návrat do Olomouce nezvažoval

"O návratu do Sigmy jsem neuvažoval. Olomoucké vedení mi nedělalo s uvolněním do Mostu žádné problémy. Jen je paradoxní, že severočeský klub za mě musel Sigmě zaplatit nějakou sumu, byť jsem z Hané odešel už před rokem do zahraničí zadarmo," pokračoval Vaniak. Ze současného mosteckého kádru se potkal před lety jen s Brzezinou právě v Olomouci. "Siegla, Novotného, Pikla, Zbončáka a pár dalších zkušených borců jsem samozřejmě také znal, ale pouze jako protihráče," pravil gólman.

Nepomýšlí sedminásobný reprezentant po návratu do české ligy znovu na národní tým? "S trenérem Brücknerem, který mě vedl i v Sigmě, máme dobré vztahy, ale různé úvahy jsou zbytečné. Důležité je, abych zase pravidelně chytal, a co bude dál, nelze ovlivnit," usmál se. Přestup do Mostu má pro něj i zajímavý osobní nádech. Poprvé v profesionální kariéře bude působit v severočeském regionu, odkud pochází. S fotbalem začínal ve Slavoji Severotuk Střekov, což je městská část Ústí nad Labem.

"To hřiště už neexistuje, místo něj tam postavili nájezd na nový most přes Labe. V devatenácti letech jsem odešel na vojnu do VTJ Hodonín a žil jsem pořád na Moravě. Jsem rád, že si i díky přesunu do Mostu a častějším návštěvám Ústí teď mohu připomenout mládí," dodal Vaniak, který se premiérově postaví do branky nového klubu nejspíš už v příštím kole při prestižním severočeském duelu v Teplicích!

Reklama

Související témata: