Hlavní obsah

Hvězdná posila! Baník Ostrava získal záložníka Filla z Teplic

Ostrava

Baník Ostrava získal pro jarní boje o udržení v první fotbalové lize jedenatřicetiletého záložníka Martina Filla z Teplic. Předposlední tým ligové tabulky vykoupil bývalého reprezentanta ze smlouvy, jež mu měla na Stínadlech vypršet na konci této sezóny. Svého odchovance nicméně i nadále vede v patrnosti vedoucí Viktoria Plzeň.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Fillo z Teplic (vlevo) v souboji o míč se sparťanem Michalem Kadlecem.

Článek

Baník na svém webu uvedl, že o Filla vyhrál přetahovanou se suverénním ligovým lídrem Viktorií Plzeň, v jejímž dresu rodák z Plané získal mistrovské tituly v letech 2011 a 2013.

"Vynaložili jsme na transfer spoustu energie a úsilí a jsme přesvědčeni, že v Martinovi jsme získali opravdu rozdílového hráče pro těžké jarní zápasy o záchranu. Své vysoké kvality prokazuje v naší lize dlouhodobě. Těžko by o takového hráče jinak stála také Plzeň," říká Dušan Vrťo, sportovní ředitel Baníku.

Fillo hrál za Teplice od roku 2015. Po minulé sezóně byl vyhlášen třetím nejlepším hráčem ligy a jejím nejlepším záložníkem. Před působením na severu Čech nastupoval za Plzeň, Mladou Boleslav a Příbram, v zahraničí hrál za Viking Stavanger a Brentford. Za jedenáct sezón v první lize sehrál 229 zápasů, v nichž si připsal 46 gólů a 26 asistencí. V seniorském národním týmu odehrál bývalý kapitán jedenadvacítky tři utkání.

"Baník je historicky pořád velký klub. I když teď není na špici, je to určitě výzva, klub má ambice, výborné fanouškovské zázemí. Čeká nás na jaře těžká práce, ale jsem připravený odvádět za Baník stoprocentní výkony a už se těším, až to začne," ujišťuje Fillo.

Nejprve stěhování, pak záchrana

Je mu však jasné, že ho v první řadě čeká bitva o záchranu.

"Je těžké začínat z patnáctého místa, ale doufám, že zabojujeme a rychle se z nebezpečných vod dostaneme. Že ligu zachráníme. Zažil jsem hru o záchranu relativně nedávno i v Příbrami, kde taky moc nevyšel začátek soutěže, ale nakonec jsme skončili pátí. Ještě daleko dřív jsem o udržení hrál i s Plzní, takže nějaké zkušenosti s tím už mám a vím, jaké to je. Těžké. Ale na výzvu se těším," líčí ostřílený středopolař.

Nejprve ho čeká stěhování přes celou republiku. "Bude trošku komplikované, protože máme dvě malé děti. Věřím, že si v Ostravě zvykneme a bude se nám tady líbit. Vánoce s rodinou jsme si ještě užili doma a teď už se pomalu začneme přesunovat do Ostravy," popisuje Fillo.

Ostravský tým už před Vánocemi posílil senegalský útočník Dame Diop ze Zlína. Podle médií je blízko návratu do Baníku brankář Jan Laštůvka ze Slavie. Klub se zajímá také o explzeňského stopera Václava Procházku, jenž má ještě na jaro smlouvu v tureckém Osmanlisporu.

Reklama

Související témata: