Hlavní obsah

Kvůli fotbalové korupci vypovídal soudce, jenž povolil odposlechy

KROMĚŘÍŽ

Brněnský soudce Aleš Dufek, který povoloval odposlechy, byl jedním z šesti svědků, kteří v pondělí před soudem v Kroměříži vypovídali při projednávání korupční aféry někdejšího fotbalového klubu 1.FC Synot.

Foto: PRÁVO/Jiří Růžička

Ilustrační foto

Článek

Obhájce rozhodčího Václava Zejdy Karol Hrádela totiž upozornil na možnou podjatost brněnského soudce, například kvůli jeho působení v arbitrážní komisi fotbalového svazu, který se cítí korupční aférou poškozen. Hlavní líčení bude pokračovat v úterý.

Odposlechy jsou hlavním důkazem. "V žádném případě se necítím podjatý," uvedl Dufek. Poznamenal, že arbitrážní komise je naprosto samostatný subjekt v rámci Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS). "Zabývá se například spory mezi kluby, není vůči nikomu ve svazu v podřízenosti či nadřízenosti," dodal. Zároveň poznamenal, že nikoho z představitelů ČMFS osobně nezná. "Kdybych se cítil podjatý, v žádném případě bych o povolení odposlechů nerozhodoval," konstatoval.

Dufek ale musí před kroměřížský soud jako svědek ještě jednou. Část otázek, které mu pokládal obhájce Hrádela, se totiž týkala i jeho činnosti při povolování odposlechů. "Nemáme souhlas nadřízeného tohoto soudce, který by ho zbavil povinnosti mlčenlivosti. Souhlas si ale vyžádám a ve výslechu tak budeme pokračovat," řekl novinářům kroměřížský soudce Karel Rašín.

Chyběly doručenky

Kroměřížský soud již na konci ledna uložil deseti obžalovaným peněžité tresty od 50.000 do 300.000 korun, doplněné většinou zákazy činnosti ve fotbale. Krajský soud, k němuž se odvolali obžalovaní i státní zástupce, ale případ vrátil do Kroměříže. Okresní soud se jím znovu zabývá od června.

Důvodem vrácení případu byla hlavně skutečnost, že soud krátil právo na obhajobu obžalovaného Iva Valenty. Okresní soud sice obdržel prostřednictvím Valentova obhájce Tomáše Sokola žádost, aby se líčení konalo v jeho nepřítomnosti, v několika případech ale ve spisu chyběly doručenky. Valenta tak teoreticky neznal některé termíny líčení. Někteří ze svědků jsou proto opětovně předvoláváni.

Tři funkcionáři a sedm rozhodčích se podle lednového verdiktu soudu dopustili trestných činů podplácení nebo přijímání úplatků. Mezi obžalovanými jsou bývalý majitel klubu Valenta a někdejší funkcionáři Synotu Jaroslav Hastík a Igor Štefanko. Před soudem stanuli také rozhodčí Zejda, Stanislav Hruška, Jaromír Hlaváč, Eduard Cichý, Petr Řehoř, Josef Dvořáček a Bohuslav Krátký.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články