Hlavní obsah

V Edenu byl položen základní kámen nového stadiónu

Práce na novém stadiónu fotbalistů pražské Slavie v Edenu zahájilo v pondělí slavnostní položení základního kamene. Symbolické poklepání obstarala vdova po zesnulé fotbalové legendě Josefu Bicanovi Jarmila společně se starostou Prahy 10 Milanem Richtrem, bývalým slávistickým generálním ředitelem Vladimírem Leškou a zástupci Slavie Praha a Bohemians 1905.

Článek

Slavnostní akt přilákal mnohé slávistické osobnosti let minulých i současných, nechyběl také hokejový trenér Slavie Vladimír Růžička nebo bývalá tenisová hvězda Jan Kodeš. Pozvání přijal i bývalý předseda vlády Stanislav Gross, omluvil se naopak primátor hlavního města Prahy Pavel Bém, který jednal s prezidentem Václavem Klausem na Pražském hradě.

"Dnes je to pro nás pro všechny nádherný den. Když je hráč věrný Slavii, je to krásné, a když bude moci konečně hrát na svém vlastním stadiónu, je to o to krásnější," pravila dojatě Eva Bicanová.

Nestárnoucí legenda sešívaných František Veselý věří, že teď už výstavbu stadiónu nic nezastaví. "Nyní už je to jasné. Všechny nejasnosti, které komplikovaly výstavbu, jsou už vyřešené. Po těch letech jsme se konečně dočkali," řekl ČTK Veselý. Podle vlastních slov si chce bývalý reprezentant v Edenu ještě zahrát. "Za ty dva až tři roky, kdy bude stadión hotov, si to na něm chci vyzkoušet. Zažít tu atmosféru, jaké to bude," doplnil Veselý. Domov Slavie i Bohemians

Událost si nenechal ujít ani kouč hokejistů Slavie Růžička, jehož klub má domov v Sazka Aréně. Teď si prý ale vzpomněl na léta strávená v nedaleké stařičké hale v Edenu. "To abych teď přeběhl o pár set metrů dál odtud a abychom se i my přesunuli zpět do Edenu," zavtipkoval Růžička.

Podívat se na položení dvouapůltunového kamene z ruly, který byl do Edenu přivezen z bájné hory Blaník, přišli i současní hráči pražské Slavie. Útočník Stanislav Vlček se těší hlavně na lepší atmosféru, než jeho tým zažívá v dočasném domově "sešívaných" na Strahově.

"Určitě bude lepší, že fanoušci budou hned u hřiště. Budou s hráči víc v kontaktu. Rozhodně bude lepší atmosféra, než když na Strahov přijde 1500 lidí," nepochybuje Vlček. Slávistický forward přivítal, že na novém stadiónu nakonec budou kromě červenobílých hrát své domácí zápasy i fotbalisté Bohemians 1905. "Je to rozumné řešení, funguje to v Miláně, tak proč by to nešlo u nás," pochválil Vlček dohodu Slavie a "Bohemky" s radnicí Prahy 10. Třetinu dá Praha 10

Ta v poslední době razantněji vstoupila do celého projektu výstavby multifunkčího areálu v Edenu s tím, že na projekt přispěje výraznou finanční částkou v případě, že na stadiónu budou hrát i fotbalisté Bohemians 1905.

Spekuluje se o tom, že radní Prahy 10 uvolní zhruba 300 miliónů korun, což odpovídá asi třetině ceny celého projektu. To potvrdil i bývalý slávistický šéf Vladimír Leška. "Předběžně jsme dohodnuti, že Praha 10 přispěje na projekt asi třiceti procenty, ale všechno je to otázka dalšího jednání," řekl po slavnostním poklepu na základní stavební kámen Leška, šéf firmy E Side Property Limited, která byla zřízena právě za účelem výstavby nového stadiónu.

Podle Lešky se vložené investice do výstavby stadiónu vrátí do roku 2024. "Příjmy totiž budou plynout i z nefotbalových aktivit. Na místě vyrostou restaurace, fanshopy nebo kanceláře," doplnil Leška. Stavební stroje již na místě

Vedení pražské Slavie slibovalo v minulosti svým fanouškům stadión již několikrát. Nejprve měl stát už v roce 2003 a pak v říjnu 2005, kdy Leška dokonce oznámil datum a čas zahajovacího duelu. Ale teprve nyní se zdá, že dlouholetému projektu nic nebrání. To potvrdil i starosta Prahy 10.

"Pracujeme na projektu již čtyři roky. Před několika málo lety jsme zřídili akciovou společnost a v tuto chvíli můžu říct, že máme na účtu k dispozici 60 milionů korun plus další částku," prozradil novinářům Richter, který označil podpis memoranda se zástupci Slavie a Bohemians 1905 za renesanci fotbalu na Praze 10.

"Odjakživa tu byly dva kluby. Postupem času a ranou osudu začaly stadióny obou z nich dosluhovat, čímž klub ztrácí. Hodnota týmu totiž roste s vlastním stadiónem a právě tím se může dnes druholigová Bohemka posunout výš," dodal Richter. Podle starosty Prahy 10 by měla být hned vedle areálu dokonce vybudována i nová železniční zastávka.

Na místě budoucího stadiónu dnes stojí stavební stroje a od konce tohoto, nebo začátku příštího týdne má společnost Hochtief, která plochu v Edenu v půlce září převzala, začít se zemními pracemi. Základní skelet má být hotový v září 2007 a již v březnu 2008 se plánuje na novém stadiónu zahajovací utkání.

Reklama

Související témata: