Hlavní obsah

Náhradník čaroval, výsledky soupeřů ale vyzvídal marně. Při penaltě poslechl Lovásika

Jan ŠvandaSport.czPrávo

Kryl záda zkušenému Miloši Buchtovi a skoro celou sezónu tak během ligových klání hlavně vysedával na lavičce náhradníků. Jenže v závěrečném třicátém kole se Michal Reichl překvapivě postavil do olomoucké brány a v bitvě proti Mladé Boleslavi si vedl znamenitě. Kvalitní výkon navíc vyšperkoval ve druhé půli, když za stavu 2:0 bravurně zlikvidoval pokutový kop střídajícímu Lukáši Magerovi.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Brankář Olomouce Michal Reichl si po chycené penaltě pořádně zařval. Gratulaci přijímá od spoluhráče Martina Sladkého.

Článek

„Snažil jsem se mu něco říct a trochu ho rozhodit. Ale nenadával jsem," vykládal 25letý gólman, jemuž výrazně pomohla rada trenéra brankářů Tomáše Lovásika. „Probírali jsme spolu před zápasem jejich střelce. Říkal, ať se na něj těsně před penaltou podívám. Ukázal mi, ať jdu napravo, a vyšlo to. Přitom já se chystal skočit na druhou stranu," přiznal.

V základní sestavě se v jarní části fotbalové HET ligy objevil potřetí a poprvé slavil výhru. I když na Slavii (1:3), ani doma s Karvinou (1:1) nechytal vůbec špatně. „Kdykoliv se dostal do brány, byl vynikající. Takže šanci si naprosto zasloužil. Miloš Buchta měl nějaké zdravotní problémy, ale stejně jsem tam Michala chtěl poslat. V tréninku prokazuje výkonnost dlouhodobě. Perfektně zvládal zápasy juniorky, na kterých jsem se byl podívat. Neměl jsem strach ho nasadit," ujišťoval kouč Václav Jílek. „Byla u něj vidět i vyšší kvalita v rozehrávce, byť nám taky jednou nebo dvakrát zavařil, jenže k našemu způsobu hry to patří. Těžké situace ale vyřešil všechny," mnul si spokojeně ruce.

Reichl se zapotil zejména po změně stran, kdy zneškodnil několik ošemetných situací. "Ono toho ale na mě zase tolik nešlo. Kluci hráli suprově," tvrdil skromně Reichl, jenž se v závěru duelu pídil po aktuálním skóre z Jablonce a vršovického Ďolíčku. „Věděli jsme, že když Sparta na Bohemce povede, musíme přidat čtvrtý gól, abychom skončili v tabulce před ní. Když to tedy bylo 3:0, ptal jsem se na výsledky, nikdo mi je ale neřekl," popisoval dramatický souboj o čtvrtou pozici.

Tu nakonec pro sebe urvali Hanáci, kteří si evropské poháry zahrají po dlouhých devíti letech. „Pamatuju si v Olomouci akorát zápas s Hamburkem a pak ještě duel na Evertonu v bývalém Intertoto Cupu. Uvidíme v létě. V každém případě tohle umístění nikdo nečekal. Mužstvo si ale super sedlo," liboval si Reichl, jehož tým zahájí boj o účast ve skupině Evropské ligy ve třetím předkole.

Reklama

Související témata: