Hlavní obsah

Jankulovski se v Baníku posunul do nové role

Ostrava

V minulé sezóně působil ve sportovní radě Baníku, od nové sezóny bude baníkovská legenda Marek Jankulovski v Ostravě pracovat jako sportovní ředitel klubu. Někdejší hráč AC Milán vystřídal Dušana Vrťa, který v klubu skončil v minulém týdnu. „Vždy jsem říkal, že jednou přijde den, kdy se budu moct Baníku odvděčit za všechno, co mi dal. A nyní ten okamžik přišel. Za těch jedenáct let venku jsem snad nějaké zkušenosti nabral a rád je nyní předám,“ řekl bronzový medailista z mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Jankulovski během utkání Baníku s Bohemians v Praze.

Článek

Tahle nabídka nebyla ze strany Baníku první. Proč jste se ji tentokrát rozhodl přijmout?

Když jsem se v roce 2011 vracel ze zahraničí, byl jsem situací v Baníku zděšený. Slyšel jsem jenom slova a sliby, ale nic se nedělo. Teď jsou tady ale lidé, kteří to s klubem myslí vážně a chtějí Baník někam dotáhnout. Mou výhodou bylo, že jsem nepotřeboval vzít cokoliv za jakoukoliv cenu. Proto jsem mohl předchozí nabídky odmítnout. Jsem s Baníkem spjatý, ale potřeboval jsem čas, abych se mohl podívat, jak věci v klubu fungují. Nakonec rozhodlo srdce. Procestoval jsem toho v kariéře už dost, ale v Ostravě jsem doma, a přestože jsem měl nabídky i odjinud, chci se Baníku odvděčit za všechno, co mi dal.

Jedenáct let jste hrál v Itálii, bude se to v práci sportovního ředitele hodit?

Věřím že ano. Nějaké zkušenosti jsem snad nabral. Určitě bych rád do klubu přinesl více profesionality, kterou jsem v cizině zažil. Ta mi tady chybí a budu to vyžadovat jak od kolegů, tak hlavně na hřišti. A není to jen o zápasech, ale i o tréninku a přípravě všeobecně. Myslím, že se těm mladším hráčům budu mít v tomhle hodně co předat.

Jak dlouho myslíte, že vám bude trvat, než tohle změníte?

Nic nejde ze dne na den a věřím, že k tomu budu mít dostatek času a prostoru. Pak bude jenom na nich, aby to pochopili. Baník je přestupní stanicí do velkého klubu, ale bez profesionálního přístupu to nepůjde. Není to práce na chviličku, ale podmínky jsou tu nejen pro mládež dobré a čas ukáže, že jdeme správným směrem.

Dal jste si nějaký první úkol?

Jednoznačnou prioritou je ligové áčko. Moc času není, příprava začíná příští týden a je zapotřebí složit a stabilizovat tým. Ale žádné velké zásahy do kádru nečekejte. Kluci už na jaře ukázali, že ten potenciál, aby hráli jinde než jen o záchranu, v nich je. Samozřejmě se budu zajímat i o mládež, kde zkušenou rukou vládne Petr Mašlej.

Jaké budete mít pravomoce například při hledání nových hráčů?

Budu mít samozřejmě velké slovo, ale vše bude po poradě s trenérem. Pro fungování klubu je velmi důležité, aby si trenér a sportovní ředitel sedli. Musíme mít k sobě respekt a úctu, jinak by to nešlo.

S trenérem Bohumilem Páníkem tohle platí?

Je výhodou, a je to pro mě hodně důležité, že se už velmi dlouho známe. Poznali jsme se už v době, kdy jsem odcházel do zahraničí. Sešli jsme se, popovídali si a jsem si jistý, že tady nebude žádný problém. Trenér Páník je natolik zkušený, aby věděl, že je důležité vždy najít řešení k oboustranné spokojenosti. Jak trenér, tak sportovní ředitel jsme na jedné lodi.

Už víte, jak se změní kádr před novou sezónou?

V pondělí začíná příprava a naše vize je hlavně udržet kádr a vhodně ho doplnit. Za poslední dva roky, pokud jsem počítal správně, přišlo do Baníku kolem čtyřiceti hráčů. To je strašně moc. Prioritou je kádr ustálit, doplnit ho jedním dvěma kvalitními hráči, podívat se do vlastních zdrojů. Na to se chceme v budoucnu s Petrem Mašlejem zaměřit, ale potřebujeme k tomu čas.

Baník potřebuje posily do útoku, na rozlučce Tomáš Rosického jste lákal Jana Kollera...

...to bylo samozřejmě v nadsázce (smích). Ale ten post samozřejmě posílit potřebujeme. Bary má věk, Poznar se vrátil z hostování do Plzně.

Bylo složité nastoupit na místo po bývalém spoluhráči Dušanovi Vrťovi?

Vůbec ne. Známe se, hráli jsme spolu, vycházíme spolu, ale takový je život. Dostal jsem nabídku a akceptoval jsem ji. Je to pro mě výzva a jestli nahrazuji Dušana, nebo někdo jiný, není podstatné.

Už jste dojednal pokračování Milana Baroše?

V minulém týdnu jsme měli schůzku a domluvili jsme se na jednoročním působení. Milan dal najevo obrovskou touhu pokračovat. Ještě to není podepsáno, ale jsme předběžně domluveni.

V minulé sezóně jste byl členem sportovní rady Baníku. Budete si budovat podobný tým kolem sebe i nyní?

Nad tím neuvažuji, protože jsou tady kompetentní lidé a věřím, že to v tom úzkém týmu zvládneme. Může se stát, že v budoucnu do klubu přijde, ale v tuto chvíli jsme čtyři nejdůležitější Michal Bělák (výkonný ředitel klubu), trenér Páník, majitel Václav Brabec a já.

Reklama

Související témata: