Hlavní obsah

V Plzni Trpišovský nevyzvídal, před vstupem do Evropské ligy si slávistický kouč zanalyzoval Beer Ševu sám

Fotbalová Plzeň se svou taktickou partiturou v play off Evropské ligy v Izraeli neuspěla a s Beer Ševou prohrála a vypadla. To ovšem není pravý důvod, proč slávistický kouč Jindřich Trpišovský před čtvrtečním vstupem do základní skupiny Evropské ligy svému trenérskému kolegovi ve službách Viktorie Adriánu Guľovi netelefonoval a nevyptával se na jeho osobní poznatky a zkušenosti. „Nevolal jsem mu, protože jsem zápas Plzně viděl v televizi. Byl strašně vypovídající,“ potvrdil Trpišovský během videokonference z Izraele.

Slavia se v utkání Evropské ligy na hřišti Beer Ševy musí obejít bez Tomáše Holeše Video: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

Právě duel plzeňské Viktorie, která se po konfrontaci s Hapoelem Beer Ševa s pohárovou Evropou předčasně rozloučila, představoval varování. Pro Trpišovského, pro Slavii také.

„Příchodem nových hráčů se soupeřův tým postupně vyvíjí. V obraně má tři urostlé zkušené stopery dobré v osobních soubojích, vpředu pak tři pohyblivé, rychlé a technicky vybavené hráče, kteří využívají rychlých protiútoků a z toho plynoucích situací jeden na jednoho. Hapoelu bude ovšem hodně chybět Josué, protože je klíčem ofenzivy a řídí ji," prozradil slávistický trenér, co mu řekla analýza všech zápasů, které soupeř jeho týmu zatím odehrál.

Moc jich nebylo, k poslednímu nastoupila Beer Ševa vzhledem ke koronavirové pandemii právě proti Plzni.

Zápas prvního kole základní skupiny C Evropské ligy Hapoel Beer Ševa – Slavia Praha se hraje ve čtvrtek v 18.55 hodin, dějištěm je Petah Tikva, řídí ho Belgičan Visser, přímý pořenos vysílá Nova Sport.

„Jsme na tom podobně, protože i u nás panuje situace obdobná jako v Izraeli. Jsme izolovaní, třikrát čtyřikrát v týdnu se podrobujeme testům proto, abychom mohli hrát, ale ligu přesto nehrajeme. V této době prostě nepříjemná situace pro všechny," přiznal Trpišovský, že ani pro něho není současný stav jednoduchý.

Navíc mu ho komplikuje absence Tomáše Holeše, který měl během reprezentačního srazu pozitivní test na covid a skončil v karanténě.

„Pochopitelně že to narušilo naše plány. Zvlášť po přestupu Coufala do West Hamu a těžkém zranění Karafiáta, protože z devatenáctičlenného kádru najednou vypadli tři hráči, což nás omezuje v herních alternativách," posteskl si Trpišovský.

„Holeš je navíc hodně specifickým hráčem, který patřil do základní sestavy a dobře se uvedl i v reprezentaci. Takový buldok, který je silný v osobních soubojích, navíc typologicky podobný Coufalovi, takže jde o nepříjemnou ztrátu," připomněl, že Holeš je schopen navíc nastoupit jak ve středu pole, tak i na kraji obrany.

„Přitom klasického pravého obránce v kádru nemáme. Musíme se s tím ale vypořádat a dohrát podzimní část sezony, než přivedeme náhradu za Coufala."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Slavie Tomáš Holeš.

Vstup do základní skupiny Evropské ligy, v níž hraje ještě bundesligový Leverkusen a francouzské Nice, je přitom pro Slavii hodně důležitý. Dva roky stará zkušenost o tom vypovídá, takže i to Trpišovský svým svěřencům připomíná.

Vždyť zápas s francouzským Bordeaux byl na počátku slavistického marše pohárovou Evropou, který skončil až ve čtvrtfinále.

„Každý první zápas je důležitý, duel s Bordeaux tehdy hodně napověděl o dalším vývoji ve skupině. Teď začínáme s Beer Ševou, která v předkolech vyřadila všechny soupeře včetně Plzně, která s námi hrála v uplynulé ligové sezoně doma o titul," potvrzoval Trpišovský váhu zápasu v Izraeli a případného bodového zisku, s nímž se chtějí Pražané vracet domů.

„Čtvrteční výsledek proto hodně napoví o postupových ambicích obou mužstev. Nejde přitom jen o sportovní hledisko, ale i další vlivy, které budou vývoj skupiny ovlivňovat," narážel na dnešní dobu, kdy nikdo neví, co přinesou další hodiny, natož pak dny.

Reklama