Hlavní obsah

Fotbalový svaz má podporu pro výstavbu Národního stadiónu

PRAHA

Nový Národní stadion už zřejmě nemusí být jen snem fotbalových fandů. Rada hlavního města Prahy podpořila návrh výstavby reprezentativního stánku na místě dnešního strahovského Stadiónu Evžena Rošického. Po jednání na magistrátu to v úterý uvedl šéf Českomoravského fotbalového svazu Jan Obst, který projekt před radními hájil.

Foto: Worldstadiums.com

Na místě stadiónu Evžena Rošického na Strahově by měl vyrůst Národní stadión pro 52 tisíc diváků.

Článek

Zařízení pro 52 tisíc diváků by podle Obsta mohlo vyrůst do roku 2008 či 2009 za 4,5 miliardy korun. Součástí areálu bude hotel a také nákupní a zábavní centrum Výstavba samotného stadiónu má být financována výhradně ze soukromého kapitálu. "S investory teď už můžeme začít vážně jednat, předpokládá se, že město a stát přispějí jen na nezbytnou okolní infrastrukturu," sdělil Obst.

Podle něj je teď těžké odhadovat, nakolik se náklady mohou zvýšit. "Nezačaly ani projektové práce. Mělo by to být ale lacinější než budovaná hokejová hala," tvrdil Obst.

Úsporu podle něj zaručí přístup města, které slíbilo poskytnout bezplatně pozemky. V února by Rada měla projednávat návrh řešení majetkových vztahů. "Celkem jde o 40 pozemků, některých se týká ještě restituce," připomněl Obst.

V jednání i stadión v Brně

Další svazovou prioritou je Zemský stadión v Brně pro 32 tisíc diváků. Hotov by měl být už v roce 2006. "Oba pak budou předpokladem pro uspořádání události evropského formátu," naznačil plány místopředseda ČMFS Jaroslav Vacek.

Výkonný výbor ČMFS v úterý schválil materiál týkající se aplikace předpisů Evropské unie, jejímž členem se ČR stane na jaře. "Fotbalisté jsou u nás zatím tzv. osobami samostatně výdělečně činnými, počítá se ale s tím, že budou muset přejít do klasického zaměstnaneckého vztahu," vymezil Vacek hlavní moment, který zasáhne kluby po vstupu ČR do EU.

Vedení svazu též stvrdilo zařazení rozhodčí Damkové na listinu pro I. a II. ligu. Specifické postavení ženy mezi sudími jí i přes včlenění mezi hlavní arbitry umožní nasazení i do pozice asistentky.

Košťálovo prohlášení může přinést destabilizaci

Otázkou nedávno zveřejněné kandidatury prezidenta Sparty Vlastimila Košťála na předsedu svazu se výkonný výbor nezabýval. Jeho členové k ní na tiskové konferenci zaujali rozdílná stanoviska. "Chápu jeho snahu prezentovat se jako transparentní kandidát i s rizikem, že se do něj dlouho někdo může trefovat. Ale může to ukončit tak různé zákulisní tahanice mezi českou a moravskou částí svazu," připomněl patové komplikace při minulé volbě Vacek.

Další místopředseda Milan Brabec se Košťálovu kroku podivil. "Jeho prohlášení by mohlo přinést do výkonného výboru destabilizaci a je nekorektní vůči současnému předsedovi," řekl. Obst se však vyjádřil, že necítí žádné třecí plochy mezi sebou a Košťálem. "Jestliže on určitě měl dost důvodů, aby to oznámil nezvykle rok a půl dopředu, já jich mám dost na to, abych se vyjádřil až v září příštího roku," dodal diplomaticky.

Reklama