Hlavní obsah

Víme, o co hrajeme, nepřipouští Bílek, že by Plzeň odvetu v daleké Arménii nezvládla

Alespoň dvě dobré zprávy mohly plzeňského trenéra po cestovatelském martyriu do dalekého Jerevanu potěšit. Do Arménie k odvetě 2. předkola Konferenční ligy přiletěl s fotbalisty Viktorie i Lukáš Hejda, který dostal od lékařů svolení, že může nastoupit. V Jerevanu se navíc umoudřilo i počasí, takže ve čtvrtek večer by po předchozích tropických dnech měla teplota vystoupat jen k 25 stupňům. „Hejda je pro nás velice důležitým hráčem,“ samozřejmě kvitoval Bílek, že se z přeplněné marodky vrací do kádru první z deseti absentérů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Takto se chtějí fotbalisté Viktorie Plzeň radovat i po čtvrteční odvetě s Brestem.

Článek

Kádr Viktorie je v úvodu sezony zdecimovaný až hrůza. Českému zástupci na evropské pohárové scéně chybí v Jerevanu nejen brankář Staněk, ale i Kaša, který se zranil v prvním střetnutí s Brestem před týdnem v Plzni, a Čermák jako nejčerstvější z marodů, ale i nadále Havel, Kalvach, Bucha, Kopic a také Gabriel a Mika.

„Zbytečné přemýšlet nad zraněními, která nás pronásledují. Musíme se soustředit na zápas, který nás čeká, a vycházet z hráčů, jež máme k dispozici," nemíní plzeňský trenér hledat dopředu alibi, protože ví, že odvetu musí jeho tým zvládnout.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Na Beauguela bude Plzeň v Jerevanu hodně spoléhat.

Navzdory lazaretu i leteckému přesunu do Jerevanu trvajícímu přes čtyři a půl hodiny bez ohledu na počasí i třeba fotbalový stadionek, na němž se bude odveta hrát.

Odveta 2. předkola Konferenční ligy mezi Dinamem Brest a Viktorií Plzeň se hraje ve čtvrtek v 18.00 středoevropského času v arménském Jerevanu. Žádná televize zápas nevysílá.
Plzeň v případě postupu narazí ve 3. předkole na vítěze souboje Kauno Žalgiris - The New Saints. Velšský tým vyhrál první duel v Litvě 5:0.

„Vypadá spíš jako tréninkový stadion, navíc se bude hrát bez diváků," přibližoval Bílek prostředí, které na jeho svěřence čeká. „K tomu daleká cesta a jiné počasí oproti tomu, které by panovalo v Brestu. Ale jde o realitu, se kterou se musíme vyrovnat," ví trenér Viktorie moc dobře, že jeho tým je v konfrontaci s běloruským protivníkem favoritem a nic jiného než postup nepřichází v úvahu.

„Náš tým je sice silnější, ale rozhodovat bude momentální připravenost a forma. Povinnost nám velí vyhrát a postoupit. A nejen přes Brest, protože na podzim chceme hrát základní skupinu Konferenční ligy," je Bílek přesvědčen, že jeho mužstvo úkol zvládne.

„Víme, o co hrajeme, je nám ale jasné i to, že nesmíme soupeře podcenit, protože už u nás ukázal, jak dokáže být nepříjemný a nebezpečný. Bilenkij a Šesťjuk jsou navíc velice dobrými útočníky," nabádal trenér svůj tým, že musí zopakovat stejný výkon jako v první půli domácího střetnutí.

„Nemáme takový náskok, abychom se soustředili na defenzivu, musíme hrát proto aktivně a chodit do zakončení. Rozhodně nemůžeme kalkulovat s tím, že k postupu by nám postačila i remíza."

O sestavě pro odvetu, která se hraje ve čtvrtek v 18 hodin středoevropského času, zatím Bílek mluvit nechtěl. „Mám v hlavě několik variant, jak mužstvo poskládat," pravil vyhýbavě. O možnosti případného prodloužení, která by nastala v případě jednobrankové výhry Dinama, nechce vůbec uvažovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Michal Bílek.

„Věřím, že odvetu zvládneme během devadesáti minut. Ale i na prodloužení a třeba i případný penaltový rozstřel jsme připraveni, protože tréninku pokutových kopů jsme se věnovali v průběhu minulého týdne," potvrdil plzeňský trenér, že neponechal nic náhodě.

Reklama

Související témata: