Hlavní obsah

Kuchta zpátky na marodce, nejistota kolem Schranze. Slavia ale před Legií myslí jen na Evropskou ligu

Praha
Aktualizováno

Hned po vyřazení z kvalifikace o Ligu mistrů slávistický kouč Jindřich Trpišovský přiznal: „Champions League byla snem, Evropská liga je teď naším cílem.“ Ve čtvrtečním večeru přijde první duel, kdy za zmíněnou metou se svým týmem vykročí, neboť v pražském Edenu ho čeká konfrontace s varšavskou Legií. Vítěz dvojutkání zamíří do základní skupiny Evropské ligy, poražené mužstvo bude muset vzít zavděk účastí v premiérovém ročníku nově vytvořené Konferenční ligy.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Na seznam slávistických marodů přibyl Jan Kuchta, jemuž se vrátily zdravotní problémy.

Článek

„Naše motivace dostat se do Evropské ligy je samozřejmě obrovská. Dvakrát jsme v ní v posledních letech došli do čtvrtfinále, hráli jsme s tak velkými soupeři, jakým byla Chelsea, Leicester či Arsenal, takže bychom si podobné zápasy rádi zopakovali. Kvůli divákům, kteří loni na Nice, Leverkusen či na jarní zápasy s anglickými soupeři přijít nemohli, ale i kvůli našim hráčům,“ netají kouč českého mistra, že jiný cíl než postup přes Legii před své svěřence ani stavět nemůže.

Nemusí, protože i oni jsou Evropské ligy lační. „V posledních třech sezonách jsme v ní došli hodně daleko, takže věřím v reprízu. Zvlášť když se nám nepovedlo dostat se do Ligy mistrů,“ potvrzoval ambice Lukáš Masopust.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Lukáš Masopust ze Slavie a Aissa Laidouni z Ferencvárose.

Klubová generalita rovněž o jiné soutěži nepřemýšlí.

Výhradně stanice O2 TV Sport nabídne čtvrteční 4. předkolo Evropské ligy mezi pražskou Slavií a Legií Varšava v přímém přenose. Moderátor Petr Svěcený přivítá ve studiu od 18.30 hodin v roli hostů Jiřího Plíška, bývalého šéfa slávistické akademie, a také fotbalového experta Antonína Rosu. Aktuální informace přímo z Edenu přinese reportér David Sobišek. Samotný přímý přenos svým hlasem doprovodí zkušená dvojice komentátorů ve složení Milan Štěrba a Václav Pilný.

Finance za účast v základní skupině ve výši 92 milionů korun představují sice jen nepatrnou náplast na profit, který by plynul z účasti v play off Ligy mistrů, o základní skupině nemluvě, ale případní atraktivní soupeři, a hlavně pak zopakování jarní cesty až do čtvrtfinále Evropské ligy, by ušlý zisk alespoň zčásti kompenzovali.

O jaké peníze Slavia přišla?
Účast v play off Ligy mistrů:123 milionů
Účast v Lize mistrů:397 milionů
Finance jsou uváděny v přepočtu na koruny.

„Loňská cesta Evropskou ligou nám vynesla zajímavé peníze,“ potvrzoval ostatně Trpišovský hned poté, co se po odvetě s Ferencvárosem vyrovnával s rozplynutým snem o Lize mistrů.

Teď se tedy ještě do Evropské ligy dostat. Přes Legii Vašava s nejlepším střelcem polské ligy Tomášem Pekhartem v jejím dresu.

O jaké peníze Slavia hraje?
Účast v Evropské lize:92 milionů
Účast v Konferenční lize:74, 6 milionu

„Hegemon polského fotbalu, největší klub s největším stadionem, prostě těžký soupeř. Důrazný, silný v osobních soubojích, vytrvalostně skvěle vybavený,“ poznamenává Trpišovský.

„Podle toho, co nám vykládal Tomáš Pekhart na reprezentačním srazu a co potvrdilo i video, budou to s Legií ještě náročnější zápasy než s Ferencvárosem,“ připojuje Masopust.

Ale i s tím se Slavia vyrovnat musí navzdory marodce, která se dál rozrůstá.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ivan Schranz by měl být na zápas s Legií k dispozici.

„Po úterním tréninku na ni přibyl Kuchta, jemuž se vrátily deset dnů staré zdravotní problémy. Takže další potíž, protože kromě dlouhodobě zraněných Provoda, Hovorky jsou mimo Ševčík, Olayinka, Plavšič a Krmenčík. Zvlášť když nemocný byl i Schranz, který už naštěstí začal zase trénovat,“ vyjmenovává Trpišovský lazaret, ve který se slávistický hráčský kádr mění.

„Ale registruji i bonusy... Bořil už trénuje a bude stoprocentně připravený, Bah je rovněž v pořádku,“ dodává s vědomím, že poradit si musí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva trenér Slavie Jindřich Trpišovský a jeho asistent Jaroslav Köstl na tréninku.

„Znamená to postavit vyvážený tým, v němž budou hráči stoprocentně nachystaní. Na vrcholu herně i běžecky, připravení na všechny situace, které utkání s Legií přinese, schopni zvládnout úkoly, jež dostanou. Sebemenší handicap by se totiž projevil,“ má jasno slávistický kouč.

„Urveme to. Vždyť máme šanci hrát Evropskou ligu, v níž se nám daří,“ ujišťuje Masopust, že Slavia přes polského mistra postoupí.

Reklama