Hlavní obsah

Menotti: Elitní týmy by mohly mít start jistý bez kvalifikace

PRAHA

Kvalifikace pro mistrovství světa ve fotbale je příliš zdlouhavá a zbytečně provázána velkým množstvím zápasů, soudí v komentáři pro Právo slavný argentinský trenér Cesar Luis Menotti. Navrhuje proto, aby některé týmy měly na základě svých minulých úspěchů účast na světovém šampionátu jistou.

Foto: internet

Cesar Luis Menotti

Článek

"Nedávné zápasy jihoamerické kvalifikace pro fotbalové mistrovství světa 2006, které se bude hrát v Německu, nepřinesly zlepšení kvality fotbalu. Jsou totiž sešňerovány jen snahou dosáhnout dobrého výsledku za každou cenu. Výsledky jsou jediným měřítkem, podle kterého je nyní hodnocen jihoamerický fotbal.

Ani Brazílie přes všechny své vynikající individuality neukazuje známku solidnosti obhájce titulu. A jak je na tom druhé velké mužstvo našeho kontinentu z hlediska historie a hierarchie?

Argentina má dobré, ale ne velké fotbalisty. Argentinské mužstvo se potřebuje soustředit, posílit a vytvořit opravdový tým. Brazílie a Argentina jsou však dva jediné jihoamerické celky, které mohou být označeny jako uchazeči o titul. Ty další si nemohou klást tak vysoké cíle, patří do nižších výkonnostních pater.

Mezi všemi zmatky, nářky o špatném ovládání míče a nevhodném chování fanoušků vznikla diskuse o tom, jakým způsobem hrát kvalifikaci na další mistrovství světa. Prezident FIFA Sepp Blatter pod tlakem evropských klubů se vyslovil proti současnému způsobu s obrovským množstvím zápasů při systému každý s každým.

V Jižní Americe to vzbudilo různé reakce. Jeden návrh je pro zachování současného systému, ale termíny pro kvalifikační zápasy chce prodloužit na tři roky. Jiní zastávají názor, aby Copa America (mistrovství Ameriky) byla zároveň kvalifikací pro mistrovství světa.

Najít termíny pro kvalifikační zápasy bude vyžadovat jiný předpoklad: Nalézt čas na čtyři základní složky nutné k dokonalému fungování mužstva: trénink, přípravné zápasy, soutěž a odpočinek.

Zásadně musíme zachovat národní fotbalové ligy a ochránit tak klubová mužstva, která pravidelně poskytují divákům fotbalové vzrušení a udržují popularitu této hry. Musíme snížit počet soutěžních zápasů jednotlivých klubů. Tady narážím na bezpočet pohárových utkaní, vynalezených pouze pro posílení fotbalového byznysu a na stále rostoucí počet klubů v takových soutěžích, jako je například Pohár osvoboditelů.

A pokud jde o kvalifikaci na mistrovství světa, mělo by se diskutovat o tom, zda by některé týmy na základě svých minulých úspěchů a současné výkonnosti neměly mít svou účast na šampionátu zajištěnu automaticky. V Evropě by se jednalo o Německo, Francii a Itálii, v Jižní Americe o Brazílii a Argentinu, v zóně CONCACAF o Mexiko."

Cesar Luis MENOTTI
* 1938. Fotbalový trenér a manažer. V roce 1978 dovedl Argentinu k titulu mistrů světa. Trénoval i reprezentaci Mexika, a působil v klubech jako Sampdoria Janov, FC Barcelona nebo Boca Juniors.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články