Hlavní obsah

V Africe se blíží odveta fotbalových velmocí za kvalifikaci MS

Africký fotbalový šampionát neměl podle odborníků ještě nikdy v předešlých 24 ročnících takový náboj, jaký bude mít letos. V pátek se v Egyptě rozhoří boj o nového krále fotbalově vzkvétajícího kontinentu a tradiční velmoci jako Kamerun nebo Nigérie prahnou po pomstě za potupu, kterou jim Togo, Angola a spol. připravily v kvalifikaci na světový šampionát do Německa.

Foto: FC Chelsea

Za Ghanu nenastoupí pro zranění záložník Chelsea Michael Essien (vlevo).

Článek

Tam se z Afriky probojovali čtyři nováčci. Jedním z nich je Ghana, jejíž výsledky na turnaji budou pozorně sledovat také fanoušci v České republice. "Černé hvězdy", jak se čtyřnásobným vítězům přezdívá, budou v létě jedním ze tří soupeřů Brücknerova výběru v základní skupině mistrovství světa.

I když Ghana patří se čtyřmi tituly společně s Egyptem a Kamerunem k historicky nejúspěšnějším zemím na kontinentálním turnaji, její poslední triumf je starý už 24 let. A ani letos se s ní příliš nepočítá. Největší hvězda Essien je zraněn a poté, co tým prohrál oba přípravné zápasy, snesla se na hlavu kouče Ratomira Dujkoviče vlna kritiky. Dujkovič na minulém turnaji vedl reprezentaci Rwandy.

Neúspěch obvykle stojí trenéra místo

Ostatně v Africe vůbec není raritou, když neúspěch na šampionátu stojí trenéra místo, i když má pár měsíců nato vést tým na mistrovství světa. Před čtyřmi lety to potkalo kouče Nigérie, Jihoafrické republiky a Tuniska.

I bez nejdražšího afrického fotbalisty Essiena bude na šesti zrekonstruovaných stadionech v Káhiře, Alexandrii, Port Saidu a Ismáilíje bavit fanoušky dost hvězd. Kanonýr Chelsea Drogba povede tým Pobřeží slonoviny, Nigerijci spoléhají na Martinse z Interu Milán, obhájci zlata Tunisané na Trábilsího z Ajaxu, Togo vkládá své naděje do čerstvé posily Arsenalu Adebayora a Kamerunce má zpátky na vrchol dovést Eto'o z Barcelony.

Nejprve se ale musí uklidnit situace v jejich táboře. Portugalský kouč Jorge si stěžuje, že sedm měsíců nedostal od svazu výplatu. A pohrozil, že na turnaj nepojede, dokud peníze nebude mít na účtu. Do všeho se vložil prezident země Biya, který povolal legendárního Rogera Millu, aby spor urovnal. Problémy měli i Nigerijci, kteří nezaplatili hotel v Portugalsku a málem museli zrušit tamní soustředění.

"Nepřemožitelní lvi" z Kamerunu znovu chystají nové dresy, ale tentokrát to nebudou ani basketbalová tílka, která měli před čtyřmi lety, ani kontroverzní jednodílné kombinézy, kvůli nimž se předloni dostali do sporu s FIFA. Firma Puma letos přišla znovu s novinkou, podrobnosti ale dosud úzkostlivě tajila a zveřejní je až dnes večer.

Šampión bude korunován v Káhiře

Její zástupce jen prozradil, že nové dresy splňují všechna pravidla a hrají veselými barvami. Na turnaji je nebudou nosit jen Kamerunci, ale nové sady dostane dalších sedm týmů.

Nový africký šampión bude korunován 10. února na Mezinárodním stadionu v Káhiře, který je díky 74.800 místům největší v zemi. Nedočkaví Egypťané věří, že ve finále uvidí svůj tým. Ten se dokonce na turnaj připravoval na vojenské základně.

Předseda FIFA Sepp Blatter se na místě snažil vyžehlit hádky klubů s jednotlivými svazy. Trenérům v Evropě se nelíbí, že musejí na měsíc uvolnit své opory. Blatter je ale vyzval, aby byly shovívavější. Turnaj se nemůže konat v létě údajně kvůli tomu, že je v té době na kontinentu období dešťů.

Šéf světového fotbalu Africe zároveň přislíbil, že by v roce 2010, až se bude hrát mistrovství světa poprvé na její půdě, měla mít na závěrečném turnaji šest účastnických míst.

Reklama