Hlavní obsah

Fotbalistou roku je brankář Petr Čech

Gólman londýnské Chelsea Petr Čech zvítězil v 41. ročníku ankety o Fotbalistu roku. Fantóm se Stamford Bridge porazil v hlasování hráčů a trenérů o 153 hlasů špílmachra dortmundské Borussie Tomáše Rosického, třetí místo obsadil Pavel Nedvěd z Juventusu Turín. Vítězství v hlasování o Trenéra roku obhájil reprezentační kouč Karel Brückner.

Článek

"Kouč Brückner mi říkal, že vyhrát v takové anketě to budu s těmi rukavicemi mít hodně těžké. Tak jsem rád, že jsem ho vyvedl z omylu," prohlásil po vyhlášení vítěze nový král českého fotbalu. Po Ivu Viktorovi a Petru Koubovi je teprve třetím brankářem, který v anketě zvítězil.

Třiadvacetiletý Čech si proti loňského ročníku polepšil o dvě příčky. Reprezentační gólman má za sebou vynikající sezónu. Dařilo se mu v anglické Premier League, kde s Chelsea vyhrál titul, Ligový pohár a Super pohár. S 1025 minutami bez gólu vytvořil rekord v neprůstřelnosti a v počtu vychytaných nul překonal letité maximum legendárního Petera Schmeichela. V Lize mistrů dokráčel se svým klubem do semifinále.

Navíc se výraznou měrou podílel na postupu národního týmu na světový šampionát ve fotbale. Vedle mnoha ocenění, které za loňský rok posbíral, má na kontě také trofej pro nejlepšího brankáře světa udělovanou asociací Mezinárodních fotbalových historiků a statistiků. Při slavnostním vyhlášení vyhrál Čech i u diváků, kteří mu během přenosu posílali své hlasy.

Komu byste poslali hlas v anketě Fotbalista roku 2005?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Zatímco Čech v anketě triumfoval poprvé, Rosický má na kontě vítězství z roku 2001 a 2002 a Nedvěd vyhrál v minulosti již čtyřikrát a jen jediná trofej jej dělí od rekordních pěti vítězství legendárního gólmana Viktora.

Talentem roku Latka

Brückner v hlasování o nejlepšího trenéra suverénně porazil kouče se severu Čech: teplického Vlastimila Marečka a Vítězslava Lavičku z Liberce.

"Dělám kolektivní sport, a proto poděkování patří mnoha lidem. Já bych hlavně rád vyzdvihl odborníky, kteří v anketě hlasovali, protože opět dokázali, že tomu rozumějí," žertoval reprezentační kouč v narážce na svou obhajobu.

Talentem roku byl zvolen slávista Martin Latka, který momentálně hostuje v anglickém Birminghamu. V duelu o fotbalovou naději Latka těsně porazil Mchala Papadopulose z Ostravy a svého 'sešívaného' kolegu Marka Suchého.

Osobností ligy potřetí Poborský

Těsný byl také souboj o Osobnost ligy. Ocenění si nakonec potřetí v řadě odnesl bývalý kapitán Sparty Karel Poborský, který se během podzimu stěhoval do druholigových Českých Budějovic. Pouhých devět hlasů ztratil nestárnoucí obránce Jiří Novotný, který stále patří k pilířům Mostu.

"Děkuji všem, kteří si na mě vzpomněli. Po vyhazovu ze Sparty jsem neprožíval lehké chvíle. Chci poděkovat hlavně rodině, která mě v těch momentech hodně podržela," řekl při přebírání trofeje rekordman v počtu reprezentačních startů.

Fotbalista roku 2005
1. Petr Čech (Chelsea)4235 hlasů
2. Tomáš Rosický (Dortmund)4082
3. Pavel Nedvěd (Juventus Turín)3476
4. Milan Baroš (Liverpool/Aston Villa)2757
5. Vladimír Šmicer (Liverpool/ Bordeaux )2138
6. Tomáš Ujfaluši (Fiorentina)2026
7. Jan Koller (Dortmund)2011
8. Marek Jankulovski (Udine/AC Milán)1812
9. Tomáš Galásek (Ajax Amsterdam)1122
10. Jan Polák (Liberec/Norimberk)700
Trenér roku
1. Karel Brückner (Reprezentace ČR)217
2. Vlastimil Mareček (Teplice)68
3. Vítězslav Lavička (Liberec)63
Talent roku (hráči ročník 1984 a mladší)
1. Martin Latka (Slavia)82
2. Michal Papadopulos (Ostrava)74
3. Marek Suchý (Slavia)70
Osobnost ligy
1. Karel Poborský (Sparta/Č. Budějovice)199
2. Jiří Novotný (Most)190
3. Karel Rada (Teplice)148

Reklama