Hlavní obsah

Svaz hledá milióny pro další modernizaci stadionů

Nymburk

Další stovky miliónů korun budou potřeba k modernizací českých stadionů, aby splnily podmínky licenčního manuálu Evropské fotbalové unie (UEFA). Podle něho se bude postupovat i při realizaci projektu Stadiony 2010, který má zahrnovat jak vyhřívané trávníky, tak i dokonalý monitorovací systém.

Foto: archiv

Fotbalový stadión - ilustrační foto

Článek

Výkonný výbor fotbalového svazu se na dnešním jednání v Nymburku zabýval tím, odkud velké finanční částky získat.

Zajištění monitoringu a vyhřívané hrací plochy může přijít každý klub v úhrnu odhadem na 35-40 miliónů korun, což naprostá většina není schopna zajistit pouze ze svých prostředků.

"Hledají se různé cesty: jednou možností jsou granty UEFA, další pak využití finančních zdrojů Evropské unie přidělených do jednotlivých měst. Tam hledáme pomoc například u ministerstva pro místní rozvoj," vysvětlil předseda svazu Pavel Mokrý, jak se bude svaz snažit klubům pomoci.

Nižší soutěže nedostaly zaplaceno

Peněz se týkala i další část dnešního výjezdního zasedání; souvisela s nevyplacenými částkami, které v loňském roce neposkytl ČSTV okresním a krajským fotbalovým svazům. "Celkem se jedná o 18 miliónů, které klubům na nižší úrovni zákonitě chybí. Aby nezůstaly bez peněz, využijeme vyšších výnosů marketingové společnosti STES, a až budou fotbalu doplaceny, převedeme je do rezervního fondu," řekl Mokrý.

Amatérští fotbalisté mohou mít radost také z toho, že od příštího roku se bude pořádat republikový šampionát čtrnácti regionálních výběrů. "A vítěz si pak vybojuje účast na evropském šampionátu amatérů, který již několik let pořádá UEFA," uvedl generální sekretář Petr Fousek.

Praha uspořádá důležitou akci

Letos v listopadu se dějištěm důležité mezinárodní fotbalové akce stane Praha. Své každoroční sympozium zde od 3. do 11. listopadu uspořádá Unie evropských fotbalových trenérů, v jejímž čele stojí bývalý trenér československé reprezentace Jozef Vengloš. "Je to prestižní akce, dojde zde k prvnímu setkání trenérů po světovém šampionátu," připomněl Fousek.

Výkonný výbor dnes rozhodl, že předsedu Mokrého doporučí jako zástupce fotbalového svazu ve výkonném výboru ČSTV, kde nahradí svého předchůdce Jana Obsta. Svaz zároveň schválil zánik pražského třetiligového celku Dragoun Břevnov, který od nadcházející sezóny přejde pod mladoboleslavský prvoligový klub jako jeho rezervní tým.

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen