Hlavní obsah

Zraněný brankář Čech věří, že začátek kvalifikace stihne

PRAHA/LONDÝN

Brankář Petr Čech věří, že i přes nedávnou operaci obou ramen pomůže fotbalové reprezentaci už od začátku kvalifikace na mistrovství Evropy 2008. Ta pro český tým začne 2. září domácím duelem s Walesem. Právě v té době by se gólman Chelsea měl vracet na trávníky. Čech tři dny po návratu ze světového šampionátu podstoupil v Londýně artrosopický zákrok v obou ramenech.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Petr Čech na reklamní akci v Praze.

Článek

Přitom podle svých slov byl zraněný víc než rok. "Přihodilo se mi to rok a tři měsíce zpátky. Když jsme v Lize mistrů postoupili přes Barcelonu, tak v tom domácím zápase, který jsme vyhráli 4:2," vzpomínal dnes Čech v telefonickém rozhovoru s novináři.

Osudným se mu stal zákrok proti Iniestově střele. "Bylo to zleva na přední tyč. Já jsem úplně natažený dopadl, vyrazil jsem míč na tyč, ale rameno náraz nevydrželo. To druhé se přidalo před třemi měsíci na tréninku, kdy jsem spadl podobně. Je to shoda okolností," řekl. I lékaři konstatovali, že oba klouby má pochroumané identicky. Při zhruba dvouhodinovém zákroku mu poškozená místa vyčistili.

Bere prášky na utišení bolesti

Čech je nyní doma v Londýně, žádnou bandáž na sobě nemá, ale úplně volně se pohybovat také nemůže. Cítí bolesti a bere na jejich utišení prášky. "Nesmím rameny hnout vzhůru víc jak na 90 stupňů. Po další tři týdny mám pohyb omezený," vyložil. Všechno úsilí nyní věnuje jednoduchým cvikům na hybnost kloubů, sportovat má zakázáno.

Cvičení už má zažité, ramena takhle musel udržovat měsíce, aby vůbec mohl chytat. "Po tréninku jsem vždycky zůstával s fyzioterapeuty. Strávil jsem tím spoustu času navíc. Ale stálo to za to," nelitoval. S Chelsea tak mohl obhájit titul, zachytal si na mistrovství světa. Při pohledu na jeho výkony fanoušky přitom zřejmě ani nenapadlo, že by mohl mít nějaké zdravotní potíže. "Zvyknul jsem si s tím hrát, je to o vůli pomoct ostatním," uvedl Čech.

Začátek sezóny by měl stihnout

Původně chtěl jít na operaci o dost dřív, ale kluboví lékaři mu povahu zranění vysvětlili a ujistili jej, že se chytáním nezhorší a trvalé následky z toho také nehrozí. "Řekli mi, že můžu hrát, jestli jsem schopen. A já chtěl obhájit titul," řekl.

Proto se se zákrokem čekalo, až Čechovi skončí povinnosti u národního týmu. V Chelsea je pro reprezentanty stanovený plán, kdy se mají hlásit do přípravy. Čech se jako hráč, který vypadl v základní skupině, má objevit 19. července, tedy zhruba v době, kdy mu vyprší klid nařízený doktorem. "Ta příprava na začátku určitě bude speciální, s fyzioterapeuty, ale co nejdřív bych chtěl začít dělat to, co ostatní," řekl.

Určitě nebude chytat na letním turné Chelsea po Spojených státech, s trenérem Josém Mourinhem se prý ještě ale nebavil o tom, jestli bude mít jeho výpadek vliv na roli týmové jedničky. Lékaři mu ale podle jeho slov věří, že začátek sezony stihne.

Bude držet palce spoluhráčům z Chelsea

A to je dobrá zpráva pro stavitele národního týmu, jehož je Čech jednou z opor. "Pokud budu stoprocentně fit, určitě přijedu. A já tomu věřím," řekl ke startu kvalifikace. Pro přípravu v polovině srpna bude ale muset reprezentace stanovit novou jedničku.

Čech má po propuštění z nemocnice víc času na fotbal. V sobotu bude držet palce spoluhráčům z Chelsea, kteří se ale ve čtvrtfinále mistrovství světa postaví proti sobě. Angličané Lampard, Joe Cole, Terry a Bridge proti Manichemu a Nunovi Valentemu. "Pro Portugalce je mínus, že přišli o Deka, ten jim bude chybět," mínil.

Ještě pořád jej mrzí, že na turnaji už sám není. "Ten tým měl na víc, než jsme dosáhli. Ale bylo to dané tím sledem událostí," připomněl především zdravotní problémy českých útočníků. Ocenil výkony svého konkurenta na post nejlepšího gólmana světa Itala Buffona, zaujal jej Argentinec Abbondanzieri. Jeho tým a Brazílie se podle Čecha utkají o ve finále.

On si v té době bude užívat sluníčka na Mallorce. "Vybrali jsme jí, protože je to blízko do Anglie, kdyby se mi něco stalo. Budu si jen vychutnávat to prostředí, protože se koupat stejně nemůžu, abych nechytil nějakou infekci," řekl.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň