Hlavní obsah

Řekům hrozí, že je FIFA nepustí do kvalifikace o ME

FRANKFURT

Mezinárodní fotbalová federace FIFA vyřadila Řecký fotbalový svaz (HFF) ze všech mezinárodních soutěží na klubové i reprezentační úrovni. Důvodem pro suspendaci je vměšování vlády do řízení sportu, na což FIFA představitele řeckého fotbalu upozorňovala již loni. O trestu rozhodla komise složená z pěti prezidentů a jednoho zástupce všech šesti konfederací FIFA.

Foto: www.greece-2004.com

Fotbalisté Řecka na mistrovství Evropy 2004.

Článek

Pokud Řekové situaci urychleně nenapraví, nebude se moci jejich národní tým zapojit do kvalifikace o mistrovství Evropy 2008, na němž má obhajovat triumf z Portugalska, a kluby budou vyškrtnuty z Ligy mistrů a Poháru UEFA.

"Řecký svaz a všichni jeho členové - kluby, hráči a funkcionáři - jsou suspendováni s okamžitým efektem až do dalšího oznámení," sdělila komise FIFA své rozhodnutí. Řeckému fotbalu na případné odvrácení trestu moc času nezbývá. Už v srpnu se hraje kvalifikace o LM, v září začínají boje o Euro.

FIFA dala loni v září řeckému svazu ultimátum do 15. 7. letošního roku, aby získal nezávislost na státu, což je jedno z pravidel FIFA i UEFA. "Místo toho ale koncept nových regulí profesionálních lig obsahuje další příklad vměšování vlády do fotbalových záležitostí. Suspendace svazu je jediným možným řešením," uvedli představitelé FIFA.

Dřívějším zveřejněním hrozby absence v soutěžích ještě zřejmě lze dopadům trestu předejít. Podle řeckého svazu je viníkem situace ministr sportu Jorgos Orfanos. "Hraje si s ohněm. Místo toho, aby oprostil fotbal od vměšování státu, právě veškerou intervenci vlády legalizoval," uvedli představitelé HFF v prohlášení.

Reklama

Související témata: