Hlavní obsah

Nevadí, stane se, povzbuzoval kluky slavný brankář

Po operaci obou ramen je hlavní náplní české brankářské jedničky Petra Čecha především rehabilitace. Po dovolené, kterou strávil s manželkou Martinou u moře se zastavil v Praze "potrénovat" brankářské naděje do fotbalové školy, která nese jeho jméno.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Petr Čech na reklamní akci v Praze

Článek

"Jdi si kousek dopředu. Jsi vysoký. Přes obránce nevystřelí a zblízka už tě nepřehodí," radí světová brankářská jednička Petr Čech čtrnáctiletému klučinovi v brance. Ten podle jeho rady vyrazí kupředu a útočníkovi sebere z kopaček balón. "Výborně," pochválí ho Čech a klučina právem pyšně zvedne nos.

Zkušený trenér Miroslav Starý udělá přestávku, aby se ve sluneční výhni na trávníku strahovského sparťanského centra kluci mohli napít. Na chvilku si sednou v hloučku s Petrem Čechem a zasypou ho dotazy... Jak vycházíte v Chelsea s Cudicinim? "Perfektně, je to fajn kluk." Proč jste šel z Plzně do Blšan? "Protože jsem tam měl větší šanci chytat." Bylo těžší chytat za Spartu nebo za Rennes? "Za Rennes, tam jsem byl v jednom ohni. Za Spartu jsme měli méně těžkých zápasů, samozřejmě kromě Ligy mistrů. Ale utkání, v němž na vás jdou dvě střely, je horší v tom, že je musíte chytit. Tohle je v Chelsea podobné." Jaké tam máte nejlepší kamarády? "V pohodě jsem se všemi, ale nejvíc kamarádím Terrym, Ferreirou a Robbenem."

A nakonec přidá klukům radu... "Když sedíte na lavičce, nevzdávejte to. Naopak, makejte víc, aby vám dal trenér šanci a tu pak chyťte za pačesy," končí povídání s jednou skupinkou a jde ke druhé. Kluci se s ním ještě vyfotografují a pokračují v tréninku. "Dobře gólman," zní už Čechův hlas z druhého hřiště. "Nevadí, to se stane," pohladí slovem desetiletého klučinu, který dostal gól. "Je to moc fajn, já jsem přijel s mladším bratrem Danillem až z Říma, tam jsem chytal za AS," říká čistou češtinou čtrnáctiletý Roberto Pellegrini. "Maminka je Češka, tatínek Ital. Umíme oba jazyky. V létě jezdíme do Prahy," dodá na vysvětlenou.

"Pamatuji si, že trenér Žaloudek na sportovní škole v Plzni přivedl čas od času někoho z ligových plzeňských hráčů na besedu. Většinou chodil jako kapitán Bečka, ale přišli i Vlček a Šmejkal. Těch jsme se mohli ptát na cokoliv. Pro nás to byl velký zážitek. Takhle k tomu přistupuji i tady v téhle škole, která nese moje jméno. Mám radost, že to kluky baví. Účelem je, aby jim ten týden dal i něco do budoucnosti. I proto jsme školu spojili s Britskou radou a výukou angličtiny, ale také přednáškami například o životosprávě, správném rozcvičení a rehabilitaci i dalších věcech, spojených s profesionálním sportem," říká Čech.

V každém turnusu je padesát dětí od osmi do čtrnácti let. "Není to opravdu jen o míči. Přednáší jim i hráčský agent Pavel Zíka. Trénuje se dvoufázově, tou třetí je regenerace. Po večeři jsou přednášky a filmy o sportu," prozradí o škole jeden z jejích organizátorů, manažer firmy Sport Invest Marketing David Trávníček. Rodiče školné přišlo na osm a půl tisíce korun, ale celá akce stojí na žáčka skoro dvakrát tolik. Kromě zmíněných mladých Italů tu jsou kluci z Čech, ale také mladí gólmani z Anglie, jeden například z Manchesteru United a další z konkurenčního City.

Reklama