Hlavní obsah

Fotbalová devatenáctka vyhrála skupinu ME a bojuje o medaile

GRODZISK

Čeští fotbalisté do 19 let vyhráli na mistrovství Evropy základní skupinu a budou bojovat o medaile. O svém postupu do semifinále rozhodli nedělní výhrou 2:0 nad domácím Polskem. Zároveň si zajistili účast na mistrovství světa do 20 let, které se bude hrát za rok v Kanadě. V semifinále se Češi střetnou ve středu se Skotskem.

Foto: archiv

Fotbalový stadión - ilustrační foto

Článek

Čeští fotbalisté byli v utkání s Polskem od začátku aktivnější. Totožná sestava, která zahájila duel proti Rakousku, kombinační hrou přehrávala soupeře a především Střeštík byl pro polské hráče velkým nebezpečím. Už v 11. minutě brněnský útočník dvakrát vyděsil polské zadáky, ale k jejich štěstí pálil jen nad.

Ve 34. minutě se poprvé projevila největší slabina Poláků při bránění standardních situacích: po rohu byl teplický Fenin pět metrů od branky zcela osamocen, ale jeho ránu gólman s námahou vyrazil. O dvě minuty později přišel nakrátko zahraný rohový kop, Janda poslal míč na chytrého Střeštíka a ten si uprostřed šestnáctky našel ideální místo, aby napnul domácí síť.

Poláci neměli navzdory plnému hledišti velkou psychickou převahu a první slibnější šanci si vypracovali až po pauze, kdy začali mnohem lépe. Sacha v 51. minutě ale mezi tyče nezamířil.

Češi se už více soustředili na taktickou hru, ale když zaútočili, stálo to za to. V 61. minutě Fenin využil špatně zahraného ofsajd-systému a šel sám na gólmana Tytona, jenže v rozhodující chvíli selhal. Teplický rychlík se však vyznamenal deset minut před koncem, kdy v dalším rychlém brejku už neváhal a míč poslal do horního růžku polské branky.

Díky současnému vítězství Rakouska 4:1 nad Belgií Češi vyhráli skupinu a budou mít výhodu papírově slabšího soupeře, kterým bude Skotsko. Druhou dvojici tvoří Rakousko se Španělskem.

ME fotbalistů do 19 let
Česko - Polsko 2:0 (1:0)
Branky: 36. Střeštík, 80. Fenin. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.). Diváci: 4500.
Sestava ČR: Petr - Mazuch, Pavlík, Šimůnek, Dohnálek - Janda, Gecov, Jungr, Mareš (90. Hašek), Fenin (85. Blažek), Střeštík (65. Švec). Trenér: Soukup.
Rakousko - Belgie 4:1 (1:1)
Konečná tabulka skupiny A
1. ČR32016:26
2. Rakousko32019:66
3. Polsko31024:43
4. Belgie31022:53

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín