Hlavní obsah

Jednadvacítka na úvod kvalifikace vyhrála na Kypru

FAMAGUSTA

Čeští fotbaloví reprezentanti do jednadvaceti let dnes v úvodním utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy zvítězili na Kypru 2:0 díky brankám Daniela Koláře a střídajícího Jana Holendy. Týmu kouče Ladislava Škorpila tak ve středečním domácím zápase s Běloruskem v Uherském Hradišti stačí k postupu do říjnové baráže i remíza.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ilustrační foto

Článek

Nyní mají oba týmy na kontě tři body díky vítězství nad Kyprem, v český prospěch ale hrají roli branky vstřelené na hřišti soupeře.

Český tým poslal ve Famagustě do vedení Kolář v 16. minutě, výhru pak střídající Holenda pojistil v 66. minutě. Kypr hrál od 21. minuty v oslabení, Samaras viděl po faulu na Frejlacha červenou kartu.

Čeští mladíci chtěli domácího outsidera dostat rychle pod tlak a co možná nejrychleji vstřelit uklidňující gól, což se jim nakonec také povedlo. Od začátku bylo zřejmé, že Škorpilův tým svého soka jasně převyšuje ve všech herních činnostech. Hosté vsadili na nátlakovou hru a vysunutým presinkem, na což Kypřané, kteří v prvním zápase podlehli v Bělorusku 0:1, nedokázali úspěšně zareagovat.

Už v šesté minutě se po zaváhání domácího stoperů hnali do první šance Papadopulos s Jirsákem, ale při zakončení se nedohodli a míč jen doskákal do náruče domácího gólmana Demetrise Stylianua. Ten se vytáhl o další čtyři minuty později, když na Kaufmanův dlouhý aut naběhl Pudil, jehož hlavičku dokázal kyperský brankář vytáhnout na tyč.

V 16. minutě už ale "lvíčata" čekání na gól ukončila. Po ráně Kaufmana se míč odrazil přímo ke Kolářovi, sparťanský útočník se rychle v šestnáctce zorientoval a jeho střelu mířící do brány ještě nešťastně tečoval za záda gólmana a zároveň svého bratra stoper Lukas Stylianu. Kolářova branka Čechům pomohla, Kypřané nestíhali nasazené tempo, což dokumentovala i situace z 21. minuty. Záložník mistrovského Liberce Frejlach unikl po pravém křídle a před pokutovým územím jen pouze za cenu červené karty nedovoleně zastavil Samaras.

Přesilovku mohli hosté využít hned vzápětí: na Pudilův roh naskočil Kadlec a míč po jeho hlavičce a odrazu od tyče ještě chvíli tancoval na brankové čáře, jenže hosté jej do branky nedorazili. S Kypřany nepříznivě se vyvíjející zápas otřásl, v ofenzivě vůbec nebyli nebezpeční. Brankář Zlámal byl v permanenci jen dvakrát za poločas: nejprve vyboxoval ostrý přízemní centr a po půlhodině musel vyběhnout daleko z branky, aby zastavil ojedinělý brejk domácích. Ti mohli před odchodem inkasovat ještě jednou, jenže Kadlec ve své druhé velké šanci opět hlavičkoval nepřesně.

Po poločasové pauze se ale českému týmu vůbec nevedlo. Hosté nepřesně kombinovali, trenéři z lavičky je jen marně žádali, ať chaotickou hru zklidní. Oslabení Kypřané na hřišti dřeli do úmoru, ale na kvalitní ofenzivu jim síly nezbývaly. Jenže Češi svého soka dlouho nechali v naději na zisk senzační remízy. Po hodině hry Škorpilův tým nepřidal pojišťovací gól ani po akci Kadlece, který před brankou svým pasem nenašel úplně volného Papdopulose.

Kyperská obranná hráz podruhé v utkání povolila až v 66. minutě. Střídající Holenda vtrhl do rozvrácené defenzivy soupeře, daleko před pokutovým územím udělal kličku domácímu gólmanovi a z dobrých 40 metrů pak od postranní čáry neomylně zamířil do branky. Po druhé české brance domácí rezignovali, Češi ve zbytku zápasu mohli šetřit síly na středeční zápas s Běloruskem, který bude přímou bitvou o postup do baráže.

Reklama