Hlavní obsah

Horník pravomocně odsouzen, ale Starka se ho nevzdá

PRAHA

Městský soud v Praze potvrdil ve středečním odvolacím jednání rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3 z března tohoto roku v případě bývalého sportovního ředitele Viktorie Žižkov Ivana Horníka a dalších deseti rozhodčích a delegátů zapletených do korupční fotbalové aféry z let 2003 až 2004. Rozsudky tím nabývají právní moci. Odsouzení však mají právo využít možnost dovolání, to by posuzoval Nejvyšší soud.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Ivan Horník.

Článek

Horník byl odsouzen na sedm měsíců podmíněně se zkušební dobou v trvání pěti let. Navíc musí zaplatit pokutu ve výši 900 000 korun (pokud by ji nezaplatil, šel by na pět měsíců do vězení, může však požádat o splátkový kalendář). Má rovněž zákaz činnosti ve fotbale na deset let. Tento trest je specifikován na zákaz výkonu povolání, zaměstnání a funkcí v orgánech a organizacích ČMFS a ve všech organizacích, které jsou členy ČMFS a mají provozování fotbalu v předmětu svojí činnosti.

Právníci nyní budou zkoumat, do jaké míry se tento zákaz týká jeho nové funkce. Pokud ano a on by ji vykonával, mohlo by jít o porušení zákona ve smyslu maření úředního rozhodnutí, což by mu vzhledem k tomu, že je v podmínce, nepochybně uškodilo.

Nešťastné rozhodnutí, míní šéf svaz Mokrý

Horníkovi vypršel dvouletý zákaz činnosti, udělený Disciplinární komisí ČMFS, o půlnoci 15. září. Z hlediska fotbalových norem byl v tu chvíli čistý. "Rozhodnutí soudu si nechám odborně rozebrat svými právníky, abych z hlediska zákona věděl, co Ivan Horník může a nemůže dělat. Nehodlám se ho však vzdát, ať nás třeba kamenují. Nikdo mi ale nemůže zakazovat, koho si vezmu za poradce a v čem mi bude radit. Může to být v prodeji rýčů, mobilních telefonů, aut nebo traktorů. Stejně nelze nařizovat, kdo mi bude dělat třeba šoféra. To bychom se vrátili někam před rok 1968, ale tak už to v tomto státě chodí," zdůraznil Jaroslav Starka. Sám však několikrát uvedl, že Horníka bere pro jeho fotbalové zkušenosti.

S tím, že je k rozhodnutí soudu třeba udělat právní výklad souhlasí i šéf svazové disciplinárky Alexander Károlyi: "Rozhodnutí soudu je v souladu se závěry disciplinární komise v této kauze. Odvolací orgán ho dokonce rozšířil celoplošně. Nyní jde o to, posoudit, zda role poradce majitele klubu je ,povoláním, zaměstnáním či funkce. Musíme počkat, až svaz dostane písemně přesné znění rozsudku a jeho odůvodnění."

Starka rozhodnutí nezmění

Starkův krok se nelíbil i některým svazovým funkcionářům, v čele s předsedou ČMFS Pavlem Mokrým. "S Jaroslavem Starkou jsme se sešli před středečním jednáním Výkonného výboru ČMFS. Řekl jsem mu, že jeho rozhodnutí, angažovat Ivana Horníka jako poradce, nepovažuji za šťastné řešení. Je na něm, jak s tím naloží," řekl Pavel Mokrý. "Názor pana předsedy jsem vzal na vědomí, ale na mém rozhodnutí se nic nezmění," konstatoval Jaroslav Starka. Výkonný výbor o tom nejednal.

Právní moci ve středu nabyly i tresty pro bývalé rozhodčí Ladislava Míku, Marcela Hábla, Igora Gulajeva, Zdeňka Lukese, Pavla Poledníka, Zbyňka Pustku, Ladislava Talpu a Karla Vidláka a delegáty Otakara Draštíka a Adolfa Růžičku. Ti dostali tresty zákazu činnosti ve fotbale v rozpětí tří až pěti let a pokuty od 30 000 do 150 tisíc korun. Bývalý sudí Vladimír Pastyřík byl odsouzen již dříve, delegát Jiří Vlček přijal již dříve trest nařízený trestním příkazem. Kauzy Synotu, Opavy, Vítkovic a Liberce dosud neuzavřely soudy první instance.

Lukese a Draštíka však v roce 2004 fotbalová disciplinárka nepotrestala. "Vycházeli jsme tehdy i z podkladů orgánů činných v trestním řízení a ty byly jiné, než později rozhodl soud. Podle disciplinárního řádu se k případu musíme vrátit, což učiníme," řekl Károlyi.

Kubíček neuspěl

Jiný je případ druhého místopředsedy ČMFS a manažera olomoucké Sigmy Jiřího Kubíčka, který byl potrestán disciplinární komisí zákazem výkonu všech svazových funkcí na dvaadvacet měsíců. Ten podal na ČMFS několik trestních oznámení v souvislosti s hospodařením a vyplácením odměn. Požádal také Obvodní soud pro Prahu 1 o předběžné opatření, aby mohl vykonávat funkci místopředsedy.

To soud v plném rozsahu odmítl už 4. září. Šetření oddělení hospodářské kriminality pražské policie pak došlo 11. září k závěru, že nebyly zjištěny žádné skutečnosti nasvědčující spáchání trestného činu. Kubíček může v tomto případě požádat o přezkoumání postupu policie.

Reklama

Související témata: