Hlavní obsah

Oko za oko, zub za zub! Kvalifikaci hrozí udavačská bramboračka kontumací

Výsledky dosažené na hřišti nebudou dost možná nic znamenat. Sotva se kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2020 rozjela prvními dvěma koly, už jí hrozí nevídaný skandál. Ve skupině B by se totiž mohly kontumovat hned tři ze čtyř dosud odehraných zápasů! Evropská fotbalová unie (UEFA) zahájila disciplinární řízení s Ukrajinou kvůli pravděpodobně neoprávněnému startu naturalizovaného útočníka Moraese. Ukrajinci jako odpověď zase poukazují, že ani Gerson Rodrigues by neměl reprezentovat Lucembursko.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Portugalský rodák Gerson Rodrigues v dresu Lucemburska.

Článek

Zpochybňujete start našeho hráče? Tak se podívejte na sebe! Ve skupině B se rozhořela udavačská přestřelka ve stylu oko za oko, zub za zub...

Nejprve Portugalsko a Lucembursko podaly protest, že za Ukrajinu v obou zápasech neoprávněně nastoupil Júnior Moraes, naturalizovaný rodák z Brazílie.

Foto: Armando Franca, ČTK/AP

Junior Moraes v dresu Ukrajiny proti Portugalsku.

Podle regulí světové federace FIFA může hráč změnit reprezentační dres v případě, že v nové zemi žije pět let bez přerušení. Moraes byl ale na Ukrajině pouze čtyři roky a osm měsíců, než předloni v únoru odešel na tříměsíční hostování do Číny.

UEFA zahájila disciplinární řízení s Ukrajinou a týmu kouče Ševčenka tak hrozí kontumace zápasů s Portugalskem (remíza 1:1) a Lucemburskem (výhra 2:1).

Také Rodrigues nastoupil dvakrát

Ukrajinci samozřejmě nesouhlasí, každopádně přešli do protiútoku. Pokud za Moraesovy starty zaplatí, budou požadovat kontumace také pro Lucembursko.

Důvodem je podle nich Gerson Rodrigues, podobný případ jako Moraes. Třiadvacetiletý portugalský rodák působil a žil v Lucembursku méně než pět let (2013-2017) předtím, než přestoupil do nizozemského klubu SC Telstar.

Aktuální tabulka skupiny B:
1.Ukrajina21102:14
2.Lucembursko21013:33
3.Portugalsko20201:12
4.Srbsko10101:11
5.Litva10011:20

Rodrigues nastoupil v obou zápasech proti Litvě (2:1) i Ukrajině (1:2). V obou případech vstřelil vítězný gól, ve druhém z duelů však překonal vlastního brankáře...

Aby byla udavačská opera úplná, k případné stížnosti Ukrajinců by se tak mohli přidat i Litevci.

Tabulka po případných třech kontumacích:
1.Portugalsko21104:14
2.Litva11003:03
3.Srbsko10101:11
4.-5.Ukrajina20020:60
4.-5.Lucembursko20020:60

Pokud na tři kontumace dojde, ze čtyř dosavadních výsledků ve skupině by pak platila pouze remíza Portugalska se Srbskem 1:1.

Pikantní by byl osud vzájemného duelu Lucemburska s Ukrajinou. Musel by se nejspíš zcela anulovat a oběma zemím připsat skóre 0:3...

Reklama