Hlavní obsah

Výhrůžky a politika porazily fotbal, český soupeř narychlo nahrazuje trenéra!

Podgorica
Aktualizováno

Ljubiša Tumbakovič již nebude trenérem Černé Hory, která v pondělí nastoupí v Olomouci proti české reprezentaci už pod vedením dvojice dosavadních asistentů Miodrag Džudovič a Dragoje Lekovič. Srbský expert kvůli výhrůžkám na pátečním zápase chyběl a následně byl odvolán. Černohorci remizovali v Podgorici s Kosovem 1:1 a připsali si v kvalifikaci mistrovství Evropy teprve druhý bod.

Foto: Sport.cz

Ljubiša Tumbakovič, srbský trenér Černé Hory.

Článek

Trenér Ljubiša Tumbakovič a také dva hráči Mirko Ivanič s Filipem Stojkovičem (oba z CZ Bělehrad) nebyli během kvalifikačního zápasu fotbalistů Černé Hory s Kosovem k vidění.

Důvod? Všichni tři jsou srbského původu. Podle informací přímo z Podgorice je za hlavního strůjce považováno Srbsko, které neuznává samostatnost Kosova, které ji vyhlásilo v roce 2008 a od roku 2016 působí v soutěžích FIFA a UEFA. Černohorci obviňují Bělehrad a srbské sdělovací prostředky, že vyvíjejí tlak na trenéra a některé hráče, aby se neúčastnili zápasu proti státu, který je pro ně trnem v oku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Když Češi hráli baráž o EURO 2012 proti Černé Hoře, byl u toho ještě Tomáš Rosický.

Situace je o to zajímavější, že zápas se odehrál před prázdným stadionem. Černá Hora byla totiž potrestána za rasistické nadávky během březnového zápasu s Anglií.

„Politika ničí fotbal, Tumbakovič pravděpodobně nebude trenérem fotbalového reprezentačního týmu Černé Hory," uvedl server Vijesti a informaci později potvrdil Fotbalový svaz Černé Hory.

Ministr zahraničních věcí Kosova Behgjet Pacolli na Facebooku napsal, že je „velmi znepokojen situací ohledně fotbalového zápasu mezi Kosovem a Černou Horou."

Reklama

Související témata: