Hlavní obsah

Trpaslík z pátého koše? Kdepak, českou reprezentaci nahání pěkně hladový tygr

dos, zpSport.cz

Když Balkán, tak hned s trojím zastoupením ve skupině. Čeští fotbalisté se během kvalifikace na EURO 2020 stanou specialisty na pěkně horký region. Zatímco Bulhaři a Černohorci klopýtají, jen o bod za národním týmem se drží Kosovo. Papírově největší outsider vylosovaný z posledního pátého koše se ukazuje jako největší soupeř české reprezentace v bitvě o druhé postupové místo za dosud suverénní Anglií. Právě v Prištině sehraje Šilhavého tým 7. září příští kvalifikační duel.

Foto: Stevo Vasiljevic, Reuters

Bernard Challandes, trenér Kosova, během utkání v Černé Hoře.

Článek

Zápasy mohlo hrát se svolením asociací již od března 2014, oficiálním členem UEFA a FIFA je však Kosovo až od května 2016. Historicky první oficiální akcí pro něj byla kvalifikace MS 2018. Hned v prvním duelu ve Finsku získalo jediný bod ve skupině, pak už přišly jen porážky.

Islandu a Chorvatsku však dokázalo podlehnout jen o gól, Ukrajině a Turecku o dva. Fotbal v nové členské zemi prožívá velkou euforii a Kosovany si proto z pátého koše při losu kvalifikace EURO 2020 nikdo nepřál. Připadli Angličanům, Čechům a spol.

Dneska to byl týmový výkon, pochvaloval si trenér Jaroslav Šilhavý. A varoval před sílou Kosova

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Prodali by prý 200 tisíc vstupenek

„Když přijede Anglie do Prištiny, bude to největší zápas v historii kosovského fotbalu. Nepůjde jen o fotbal, ale o hrdost celé země. Zájem lidí bude neuvěřitelný, a i na malém stadionu vytvoří neskutečnou atmosféru," bájil po prosincovém losu Bernard Challandes, švýcarský kouč Kosova.

Kolegy ze skupiny šokoval tvrzením, že na poslední loňské utkání s Ázerbájdžánem žádalo podle něj o vstupenku deset procent z dvou milionů obyvatel. „Mohli jsme prodat 200 tisíc vstupenek. Bohužel máme malý stadion jen pro 13 tisíc fanoušků," citovala zahraniční média Challandese.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Kouč Kosova Bernard Challandes v kvalifikačním duelu v Bulharsku.

Velmi dobří, horkokrevní, plní emocí...

Češi zrovna nejásali. Tušili možné komplikace.

„Hráči z bývalé Jugoslávie jsou po celém světě. Velmi dobří, horkokrevní, plní emocí. Umí s balonem, chtějí hrát fotbal. Zápasy v jejich domácím prostředí nebudou nic jednoduchého. Ale jestliže chceme postoupit, musíme se s tím vyrovnat," reagoval na los trenér Jaroslav Šilhavý.

Nějaké zkušenosti s balkánským fotbalem už samozřejmě má. „Vzpomínám si, že jsme hráli pohár v Makedonii. Hodně bouřlivé prostředí, lítaly kameny... Není tam jednoduché hrát, ale věřím, že dnes už si UEFA pořádek pohlídá a že se vše odehraje jen na hřišti. Musíme být všichni odolní," měl jasno.

Cíl splněn. Čeští fotbalisté vyhráli oba červnové zápasy kvalifikace

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

„Vím, že hodně hráčů Kosova působí ve Švýcarsku. Hrají poprvé evropskou kvalifikaci, vyhráli svoji skupinu v Lize národů, tak tam určitě bude euforie," přidával se gólman Tomáš Vaclík.

Body sbírají i bez Xhaky a spol.

Kosovo by mohlo postavit ještě mnohem silnější tým, kdyby Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri či Valon Behrami nereprezentovali Švýcarsko nebo Adnan Januzaj pro změnu Belgii.

I tak se ovšem Challandesův tým činí. Remizoval 1:1 s Bulharskem i v Černé Hoře a v pondělí dokonce zvítězil 3:2 v Bulharsku.

„Kosovo šlo až z pátého koše a hraje velmi dobře. Asi je teď naším nejvážnějším soupeřem v boji o postup," přemítá Šilhavý.

„Mají o bod míň než my, v každém utkání bodovali. Viděli jsme už jejich hru, jsou ještě drzejší a produktivnější než Černohorci. Na druhou stranu si soupeři ve skupině mohou dál brát body mezi sebou. My se musíme koukat na sebe a získávat body," říká Šilhavý před podzimním rozuzlením skupiny A.

Reklama

Související témata: