Hlavní obsah

Předehra fotbalové bitvy. Kosovská policie zatkla osm Čechů. Chtěli nad stadionem vypustit dron

Priština
Aktualizováno

Politika se znovu tlačí do fotbalu. Kosovská policie zatkla a posléze propustila na svobodu osm Čechů, kteří během sobotního kvalifikačního utkání v Prištině chtěli nad stadionem vypustit dron. Serveru irozhlas.cz informaci potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Robert Řehák. Šest mužů a dvě ženy u sebe měli také transparenty s nápisem "Kosovo je Srbsko". Informaci přinesl web indeksonline.cz. Všichni zadržení byli během noci z pátku na sobotu propuštěni na svobodu.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Důležitý duel v Prištině se blíží...

Článek

Jestli si něco nepřáli, tak aby do jejich náročné balkánské mise zasáhla politika. A už je to tady...

„Můžeme potvrdit, že byla nedaleko Prištiny zatčena policií skupinka osmi českých fanoušků, šlo konkrétně o šest mužů a dvě ženy. Skupinka u sebe měla dron, srbskou vlajku a také transparent s nápisem Kosovo je Srbsko. Zároveň u nich byla objevena pyrotechnika a také nože," uvedl v prohlášení Michal Jurman, mluvčí Fotbalové asociace ČR.

„Asociace, respektive česká fotbalová reprezentace, chtějí jasně deklarovat, že odmítají jakékoliv podobné chování fanoušků, které spojuje politiku se sportem. Aktuálně se situace řeší ve spolupráci kosovské policie, české policie a ambasády České republiky," zdůrazňuje mluvčí.

„Co se týká dnešního zápasu, při vstupu na něj budou ve spojitosti s touto událostí ještě zpřísněna bezpečnostní opatření. Fanoušci např. nebudou moci dostat na stadion nic jiného než českou vlajku," avizuje Jurman.

Hned po boku Američanů

Češi přitom mají v Prištině dobrý zvuk. Stejně jako třeba Američané, po jejichž bývalém prezidentovi Billu Clintonovi je pojmenována jedna z hlavních tříd metropole a z obrovského billboardu shlíží na město dodnes.

„Kosované velmi respektují nejen Američany, ale i Čechy, kteří se na obnově země po válce výrazně podíleli. Působil tady Člověk v tísni, vojenské jednotky a spousta dalších humanitárních organizací," líčí pro Sport.cz náladu v Prištině překladatel Refik Hoxha. Tlumočil tady i prezidentovi Miloši Zemanovi, českým ministrům i vysoce postaveným generálům.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Bago českého týmu během tréninku v Prištině.

„Čeští občané byli vyslechnuti na policejní stanici ve městě Ferizaj (česky Uroševac) asi 40 kilometrů od Prištiny, ale po výslechu byli kolem druhé hodiny ranní propuštěni na svobodu. České velvyslanectví je se zadrženými v kontaktu, všichni jsou v pořádku a směřují do Prištiny," potvrdil informaci serveru Indeksonline.cz pro irozhlas.cz mluvčí ministerstva zahraničí Robert Řehák.

Kosovo po rozpadu Jugoslávie patřilo Srbsku, v roce 2008 ale s podporou západních velmocí vyhlásilo nezávislost. Srbsko jej ale stále považuje za své území. Většina členských států OSN včetně České republiky samostatnost Kosova uznala, některé země jako Slovensko, Španělsko, Rusko, Bosna a Hercegovina či Řecko ne.

Zápas se hraje od 15:00, přímý přenos vysílá ČT sport, online reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: