Hlavní obsah

Od Wembley k Wembley? O postupu na bláznivé EURO nejvíc rozhodne odveta s Kosovem

Praha/Podgorica

Kvalifikaci začali debaklem ve Wembley, do fotbalového svatostánku by se nicméně příští rok strašně rádi vrátili. Londýn bude jedním ze dvanácti hostitelských měst mistrovství Evropy ve fotbale, které se poprvé (a nejspíš také naposledy) odehraje ve dvanácti různých zemích. Čeští fotbalisté jsou po úterní výhře v Černé Hoře na dobré cestě, nicméně sobotní porážka v Kosovu je stále může mrzet. Právě domácí odveta s nepříjemným soupeřem nejspíš rozhodne, kdo ze skupiny A na šampionát doprovodí suverénní Anglii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští fotbaloví reprezentanti před zápasem kvalifikace ME 2020 proti Bulharsku.

Článek

Byl by hřích nepostoupit na turnaj, na který se dostane skoro polovina členských zemí UEFA...

Na EURO v příštím roce projdou první dva týmy z každé skupiny, o další čtyři místa se utká 16 nepostupujících celků podle umístění v Lize národů. V samostatné historii nechyběla česká reprezentace na žádném z šesti mistrovství Evropy.

Skupina A:
1.Anglie440019:412
2.Česko53029:89
3.Kosovo522110:108
4.Bulharsko50235:112
5.Černá Hora50233:132

Jaký má výhled do finální fáze kvalifikace? První Anglie si ve skupině A hraje svoji ligu, ještě neztratila ani bod. Jasný první postupující.

Národní tým se nemusí starat ani o Bulharsko a Černou Horu, jež se s bídným ziskem dvou bodů svorně krčí na dně tabulky.

Jediným přímým protivníkem v postupové ruletě je tak Kosovo. Rozhodovat bude samozřejmě nejen druhý přímý duel, ale také případné senzační zisky s Anglií či naopak ztráty s dvěma odpadlíky. Porážka 1:2 v Prištině rozhodně stále znamená velkou komplikaci.

Podívejme se na zbývající program.

11. října: ČR - Anglie, Černá Hora - Bulharsko

V minulé kvalifikaci měli Češi v Edenu na dosah aspoň bod s Německem, troufnou si i na dalšího giganta? Tady se rozhodně s žádným ziskem počítat nedá, spíš s očekávanou porážkou.

14. října: Kosovo - Černá Hora, Bulharsko - Anglie

Národní tým bude mít volno, které vyplní přátelským duelem se Severním Irskem. V balkánském derby je třeba počítat s výhrou Kosova, jež se tak nejspíš vrátí na druhou příčku tabulky.

14. listopadu: ČR - Kosovo, Anglie - Černá Hora

A tady se právě vracíme ke krachu v Prištině. Češi každopádně budou mít postup ve svých rukou, pravděpodobně však budou nastupovat k odvetě s povinností vyhrát, jinak může být zle.

17. listopadu: Bulharsko - ČR, Kosovo - Anglie

Nepříznivý dopad porážky v Prištině podruhé. I když Češi doma Kosovo porazí, postup budou muset nejspíš potvrzovat až v posledním utkání. Doma duel s Bulhary otáčeli, nic jistého nebudou mít ani na jejich půdě. Kosovo zakončí skupinu se soupeřem nejtěžším, ale kdo ví, v jaké situaci Anglie bude. Pravděpodobně už bude mít postup dávno v kapse, takže si bude moci dovolit experimentovat a zkoušet další hráče.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články