Hlavní obsah

Slováci nemají přímý postup ve svých rukou, Hapal se smiřuje s play off

Bratislava

Slovensko se dostalo přesně do situace, ve které být nechtělo. Jeho fotbalová reprezentace se ještě stále může dostat na EURO 2020, přímý postup však už nemá ve svých rukou. Tým pod vedeném českého trenéra Pavla Hapala se po sobotní porážce v Chorvatsku smiřuje s variantou, že druhou šanci dostane v play off Ligy národů. V něm by Slováci mohli znovu narazit na Wales, ale také třeba na Dánsko a ve finále na Bosnu a Hercegovinu.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Róbert Boženík vstřelil Chorvatům jediný gól Slovenska.

Článek

Slováci sice díky trefě Róberta Boženíka v Rijece překvapivě vedli. Jenže pak se o obrat postarali Nikola Vlašič a Bruno Petkovič. Vyloučením Róberta Maka duel pro hosty prakticky skončil, v přesilovce ještě přidal Ivan Perišič třetí gól.

Chorvaté si tak zajistili postup a tabulku skupiny E vedou se ziskem 17 bodů. Druhé Maďarsko má 12 bodů, třetí je s 11 body Wales a čtvrté Slovensko s deseti body. Hapalův výběr v posledním kole přivítá v úterý Ázerbájdžán, zatímco Maďaři nastoupí proti Walesu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér slovenské reprezentace Pavel Hapal během tréninku v Edenu.

Postupová tajenka je poměrně jednoduchá. O druhou místenku si to v úterý mezi sebou v přímém vzájemném souboji rozdají Maďaři s Walesem. Vítěz duelu hraného v Cardiffu obsadí ve skupině druhé místo a postoupí na mistrovství Evropy.

Pro Slovensko zůstala už jen velmi malá naděje. V případě úterního vítězství nad outsiderem skupiny Ázerbájdžánem je posune na EURO 2020 pouze remíza v zápase Wales - Maďarsko.

Scénář je jasně daný

Jinými slovy, Slováci už nemají přímý postup ve svých rukou.

„Ano, je to jasně dané. Uděláme vše, abychom doma Ázerbájdžán porazili. Připravíme se co nejlépe a pokud nám to nevyjde ani po případném vítězství, tak se budeme chtít rozloučit se slovenskými fanoušky alespoň nejlepším možným způsobem," slibuje Pavel Hapal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Patrik Schick dělal slovenskému obránci Milanu Škriniarovi starosti.

Šance se ještě nevzdává. „Budeme stále věřit, že zápas ve Walesu skončí remízou a nám se navzdory všemu podaří postoupit."

Musí však počítat spíše s náhradní variantou.

I kdyby Slováci nepostoupili přímo, mají jistotu, že ještě dostanou druhou šanci v play off Ligy národů. Podle aktuálního vývoje odehrají první duel březnové baráže s jedním ze čtveřice Dánsko, Wales, Irsko nebo Severní Irsko. V případě vítězství se jim ve finále play off rýsuje Bosna a Hercegovina.

Reklama

Související témata: