Hlavní obsah

Komplikace! Porážka v Sofii může přijít národní tým draho. Hrozí mu pád do čtvrtého koše

Praha

Chtěli se loučit vítězně, ale ani porážka 0:1 v Bulharsku na podstatném aspektu nic nemění. Čeští fotbalisté postupují na EURO 2020. Logický pohled na nedělní duel v Sofii se však může rychle změnit. Národnímu týmu totiž hrozí, že právě kvůli němu přijde před losem šampionátu o nasazení ve třetím koši a spadne do čtvrtého. Češi potřebují, aby dva týmy ze druhých míst kvalifikačních skupin měly horší bilanci než oni, což zatím není úplně jisté.

Foto: STR, ČTK/AP

Bulhaři se radují z jediného gólu.

Článek

Jedno je jasné. Šampionát pořádaný ve dvanácti zemích se bude losovat 30. listopadu v Bukurešti, kde bude 24 týmů rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin.

Týmy budou před losem ve čtyřech šestičlenných koších. V prvním z nich bude šest nejlepších vítězů jednotlivých kvalifikačních skupin, v druhém zbylé čtyři celky z prvních míst a dvě nejlepší země z druhých příček v tabulkách.

Češi skončili ve skupině A druzí za Anglií a po čtvrteční výhře nad Kosovem počítali s nasazením do třetího koše, v němž budou figurovat týmy z druhých míst, které se v pořadí umístí na třetím až osmém místě.

O nás teď už bez nás...

Čtvrtý koš vytvoří dva nejhorší postupující z druhých příček a čtyři vítězové play off Ligy národů, které se bude hrát na jaře.

V tom je právě problém pro partu kouče Šilhavého. Pořadí týmů z prvních a druhých míst ve skupinách určí UEFA podle získaných bodů v kvalifikaci. V případě rovnosti jsou dalšími kritérii postupně skóre, počet branek, počet branek venku, počet výher, počet výher venku, disciplinární hledisko a případně umístění v Lize národů.

Jak by mohlo vypadat nasazení před losem:
1. koš: Anglie, Ukrajina, Německo, Španělsko, Belgie, Itálie.
2. koš: Nizozemsko, Švýcarsko, Chorvatsko, Polsko, Francie, Rusko.
3. koš: Česko, Portugalsko, Dánsko/Irsko, Švédsko, Rakousko, Turecko.
4. koš: Maďarsko/Wales/Slovensko, Finsko.
Čtyři zbývající účastníci budou známi až po březnovém play off podle umístění z loňské Ligy národů.

Češi se mohou propadnout do posledního koše v případě, že se splní tři ze čtyř následujících podmínek:

1) Švýcarsko uhraje alespoň bod v Gibraltaru

2) Švédsko porazí Faerské ostrovy

3) Finsko vyhraje v Řecku

4) Maďarsko vyhraje ve Walesu o čtyři góly

Podmínky 1 a 2 se téměř jistě naplní, naopak na podmínku 4 téměř jistě nedojde.

Klíčová je pomoc Řecka

O českém osudu tak de facto rozhodne jediný duel. Pokud chtějí mít Češi před losem vyhlídky na papírově lehčí skupinu, musí držet palce Řecku, aby doma nepodlehlo Finsku.

Když už Dellas a spol. senzačně vyřadili českou reprezentaci v semifinále EURO 2004, mohli by jí teď jejich nástupci pro změnu píchnout...

Jasno bude již dnes večer, kdy hrají Švýcarsko, Švédsko a Finsko.

Jistotu účasti má zatím 17 zemí - Česká republika, Anglie, Belgie, Finsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Německo, Nizozemsko, Polsko, Rakousko, Rusko, Španělsko, Švédsko, Turecko, Ukrajina a Portugalsko.

Ze šesti čtyřčlenných skupin postoupí do osmifinále vždy první dva plus čtyři týmy s nejlepší bilancí ze třetích míst.

Reklama