Hlavní obsah

Potvrzeno! Slovensko začne baráž o EURO doma s Irskem, Kosovo nastoupí v Severní Makedonii

Praha
Aktualizováno

Poslední neznámá před losováním závěrečného turnaje evropského fotbalového šampionátu, k němuž dojde příští sobotu v Bukurešti, je zodpovězena. S týdenním předstihem totiž UEFA rozhodla, které týmy vzešlé z Ligy národů budou hrát společně s Islandem o postup v úrovni A a která reprezentace se naopak přiřadí k úrovni C.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Takto se hráči Kosova radovali v Plzni po vedoucím gólu do Vaclíkovy sítě. K postupu jim nepomohl, musí zvládnout play off.

Článek

Zatímco s Islandem, jenž si jako jediný z elitní první divize Ligy národů nezajistil přímý postup na EURO 2020, se přiřadilo Rumunsko, Bulharsko a Maďarsko, na úroveň C se propadlo mužstvo Izraele.

Skupiny

Složení jednotlivých semifinálových dvojic, které bylo dáno umístěním a výsledky v Lize národů, je tedy následující:

Skupina A:
Island - Rumunsko
Bulharsko - Maďarsko.
Skupina B:
Bosna a Hercegovina - Severní Irsko
Slovensko - Irsko.
Skupina C:
Skotsko - Izrael
Norsko - Srbsko.
Skupina D:
Gruzie - Bělorusko
Severní Makedonie - Kosovo

Kdy a kde se hraje play off Ligy národů

V každé úrovni play off se bude o postupujícím rozhodovat nejprve v jednom semifinálovém střetnutí hraném 26. března 2020 na hřišti země, která na tom byla v Lize národů lépe.

V úrovni B se v semifinále střetne Bosna a Hercegovina doma se Severním Irskem a Slovensko přivítá Irsko. V úrovni D pak Gruzie nastoupí proti Bělorusku a Severní Makedonie bude hrát na svém hřišti s Kosovem. Vítězové se pak střetnou ve finálovém duelu 31. března 2020. Totéž platí o úrovni A a C.

Všichni čtyři vítězové finálových zápasů play off pak doplní dvacet dosud známých účastníků EURO 2020 na čtyřiadvacet. Bude-li zapotřebí změnit rozlosování, stane se tak 1. dubna 2020.

Play off Ligy národů

V Nyonu se tak vlastně jen potvrdilo, že největší soupeř českých fotbalistů v boji o přímý postup z kvalifikační skupiny Kosovo začne baráž v Severní Makedonii, zatímco na reprezentaci Slovenska čeká v domácím prostředí tým Irska.

„Proti české reprezentaci jsme předvedli jen padesát procent potenciálu, který v sobě máme, byl to náš nejhorší výkon v kvalifikaci. V baráži to bude jiné. Uděláme vše proto, abychom na evropský šampionát postoupili," sliboval reprezentační záložník Kosova Valon Berisha hned jak se smířil s tím, že jeho tým se play off nevyhne.

„Při losování kvalifikace jsme byli vytaženi až z pátého koše, teď ale ještě pořád hrajeme o postup," připomínal švýcarský kouč Bernard Challandes, jaký fotbalový progres Kosovo v kvalifikaci udělalo.

I český kouč ve službách slovenské reprezentace Pavel Hapal věří, že jeho mužstvo je schopno play off zvládnout.

„Viděli jsme Iry v zápase proti Dánsku, nepodařilo se jim přes něj postoupit. Odehráli ale dobrý duel, silní byli hlavně v závěru," připomínal Hapal, že to ale nebude vůbec snadné, i když v semifinále hrají jeho svěřenci s Iry doma.

Pokud je porazí, ve finále se střetnou s Bosnou a Hercegovinou, nebo Severním Irskem. Finále by ale hráli venku.

Kdy a kde se hraje EURO 2020

Závěrečný turnaj se na počest 60. výročí evropských šampionátů poprvé uskuteční ve 12 zemích. Hrát se bude v Amsterdamu, Baku, Bilbau, Budapešti, Bukurešti, Dublinu, Glasgow, Kodani, Londýně, Mnichově, Petrohradu a Římě od 12. června do 12. července. Vše o EURO 2020 najdete tady.

Reklama

Související témata: