Hlavní obsah

Poprvé v historii se kvalifikovali, ale na premiéru musí počkat. Smutné, posteskl si kapitán

Praha

Smutek a současně pochopení zaznívají v reakcích zástupců reprezentací, které se kvalifikovaly na evropský šampionát ve fotbale 2020. Kvůli epidemii koronaviru byl turnaj, původně plánovaný do dvanácti zemí od 12. června do 12. července letošního roku, na základě úterního rozhodnutí UEFA odložen o dvanáct měsíců.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Letopočet na maskotovi Skillzym zakrýt, EURO se o rok odkládá...

Článek

„Poprvé v historii se Finsko kvalifikovalo na mistrovství Evropy. Těšili jsme se a byli plní očekávání. Celá země čekala na první účast velice dlouho, takže je pro nás smutné, že je šampionát odložený. Ale z obecného pohledu balancujeme na hranici mezi životem a smrtí, tudíž cokoliv pro zastavení epidemie je správné," prohlásil Tim Sparv, kapitán Finska.

„Není vůbec podstatné, kdy se šampionát uskuteční s ohledem na aktuální světové dění. Myslím, že turnaj bude stejný letos jako příští rok," prohlásil Jesper Möller, předseda dánského fotbalového svazu.

„Očekával jsem odložení šampionátu. Jakkoliv je mrzuté, představuje správný krok. Fotbal není životně důležitý," pronesl Ronald Koeman, trenér Nizozemska. „Jde o velice moudré a pragmatické rozhodnutí," přitakal Noel le Graet, prezident Francouzské fotbalové asociace.

„Odložení jsme podporovali se všemi důsledky, včetně dopadů na mistrovství Evropy žen, které pořádáme v příštím roce a na které jsme velmi hrdí," pronesl Mark Bullingham, generální ředitel fotbalové asociace v Anglii.

„Od posledního mistrovství světa jsme tvrdě pracovali, abychom na evropském šampionátu byli nejlepší. Úsilí je zmařeno okolnostmi mimo naši kontrolu. Ale Rudí ďáblové vždy projevovali inspirativní sílu. Všichni stojíme společně v boji proti koronaviru," podpořil verdikt UEFA rovněž Roberto Martinez, trenér Belgičanů.

Reklama

Související témata: