Hlavní obsah

Potvrzeno! Evropský fotbalový šampionát přeložen na příští rok, Liga mistrů přerušena, další soutěže také

Nyon
Aktualizováno

Definitivně potvrzeno. Letošní evropský šampionát ve fotbale, který se měl uskutečnit ve dvanácti evropských zemích, se vzhledem k pandemii koronaviru konat nebude. Předseda UEFA Aleksander Čeferin po videomítinku se zástupci všech 55 členských zemí oznámil, že se EURO odkládá o rok a uskuteční se v letě 2021. Informaci oficiálně potvrdila UEFA na svých stránkách.

Foto: Sport.cz

S oficiálním míčemficiální určeným pro mistrovství Evropy Uniforia si fotbnalisté letos šampionát nezahrají. EURO bylo odloženo o rok.

Článek

"Rozhodnutí o termínech dalších soutěží UEFA, ať už klubových nebo národních týmů pro muže nebo ženy, budou přijata a včas oznámena," prohlásil Čeferin s tím, že byla ustavena pracovní skupina, která bude hledat řešení, jak dokončit aktuální sezonu.

UEFA samozřejmě kvůli novému typu koronaviru do odvolání přerušila všechny své soutěže včetně Ligy mistrů a Evropské ligy. Žádnou soutěž však nechce rušit. Březnový reprezentační termín včetně play off podle Ligy národů o evropský šampionát odložila na červen.

Trenér reprezentace Jaroslav Šilhavý o odložení EURO

FAČR

„Právě v tomto období musí fotbalové společenství ukázat odpovědnost, jednotu, solidaritu a altruismus. Zdraví fanoušků, zaměstnanců a hráčů musí být naší prioritou číslo jedna a v tomto duchu UEFA předložila a zvážila řadu variant, aby bylo možno v této sezoně soutěže dokončit," nechal se slyšet po videokonferenci první muž UEFA Alksander Čeferin.

Dobro evropského fotbalu nad ziskem

„Jsem hrdý na reakci svých kolegů v evropském fotbale. Projevili duch spolupráce a všichni uznávali, že musí něco obětovat, abychom dosáhli nejlepšího výsledku."

Foto: FAČR

Jak jsme odkládali EURO... Předseda FAČR Martin Malík (vpravo) a generální sekretář Jan Pauly při videokonferenci s vedením UEFA.

Největší oběť udělala samozřejmě UEFA, připomněl Čeferin

„Při rozhodování jsme povýšili dobro evropského fotbalu nad zisk, což byla a je naše priorita. Přeložení šampionátu představuje pro UEFA obrovské náklady, ale uděláme vše, co je v našich silách, aby to nemělo zásadní vliv na evropský fotbal a naše členské země."

Český fotbal verdikt vítá

„Fakt, že se EURO neodehraje tento rok, byl myslím už pár dnů více než jasný a nyní šlo o to vybrat ze všech možných variant cestu, která bude dávat z aspektů zdravotních, sportovních a samozřejmě sekundárně i ekonomických, největší smysl. Tou je za nás určitě přesunutí evropského šampionátu o rok," reagoval na rozhodnutí UEFA předseda FAČR Martin Malík, který se videokonference zúčastnil jako zástupce českého fotbalu.

"Zmíněné rozhodnutí přesunout EURO na termín 11. června – 11. července 2021 ve stejném formátu a na stejných místech má v tuto chvíli také pomoci k dohrání veškerých domácích soutěží v Evropě včetně těch, které na našem území řídí Ligová fotbalová asociace," přidal.

Předseda FAČR Martin Malík o přeloženém EURO

FAČR

„Průběh videokonference byl v tomto směru myslím poměrně klidný a věcný. Ačkoliv samozřejmě nevíme, jak se bude situace ohledně koronaviru dál přesně vyvíjet, přesunutí EURO 2020 bylo jedinou možností, jak zajistit dohrání domácích soutěží," přibližuje průběh jednání generální sekretář Jan Pauly.

Ve stejnému duchu mluví i představitelé dalších národních asociací.

„Je to moudré a pragmatické rozhodnutí, které potenciálně umožní dokončit domácí soutěže ještě letos v červnu," uvedl  prezident Francouzské fotbalové asociace Noel le Graet s tím, že Francie verdikt UEFA plně podporuje.

Závěrečný turnaj se měl letos původně konat od 12. června do 12. července a poprvé v historii ho mělo hostit 12 zemí. Poté, co v Evropě propukla pandemie nového typu koronaviru a řada vlád vyhlásila přísná opatření včetně omezení volného pohybu lidí, bylo prakticky jisté, že šampionát se v létě nebude moci odehrát.

Fotbalové Euro bylo odložen poprvé v historii, která se datuje od roku 1960. Mistrovství světa se naposledy podle plánu nehrálo v letech 1942 a 1946 kvůli druhé světové válce. Premiérově se velký turnaj uskuteční v lichém roce.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články