Hlavní obsah

Sev. Irsko - Slovensko 1:2 PPO soupeři Čechů na ME je rozhodnuto! Slováci slaví, EURO má i senzačního postupujícího

Aktualizováno

O třetím soupeři české fotbalové reprezentace v základní skupině ME je rozhodnuto. Národní tým si kromě již dříve známých soupeřů Anglie a Chorvatska zahraje se Skotskem, které ve finále baráže zvítězilo v Srbsku po penaltách 5:4. V normální hrací době i po prodloužení skončil duel 1:1. Právě se Skotskem začnou Češi 14. června v Glasgow základní skupinu D. Skoti hráli na evropském šampionátu naposledy v roce 1996.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Skotský fotbalista Scott McTominay slaví se spoluhráči v Bělehradu postup na EURO.

Článek

Na závěrečný turnaj ME postoupily podruhé za sebou Slovensko, které vyhrálo v Severním Irsku 2:1 po prodloužení, a Maďarsko, jež díky dvěma gólům v závěru otočilo s Islandem stav z 0:1 na 2:1. Poprvé v historii se na Euru představí Severní Makedonie, která zvítězila v Gruzii 1:0 díky gólu Gorana Panděva.

Skoty, kteří na podzim v Lize národů český tým dvakrát porazili, poslal v Bělehradu do vedení ve 52. minutě Ryan Christie. Domácí srovnali v 90. minutě zásluhou Luky Joviče. Rozhodující penaltu proměnil Kenny McLean.

Foto: Lorraine O'sullivan, Reuters

Slovenský reprezentant Juraj Kucka se raduje z gólu v Severním Irsku.

Slovensko otevřelo skóre v 17. minutě po trefě Juraje Kucky. V 87. minutě si však hostující bek Milan Škriniar srazil nešťastně míč do vlastní sítě a poslal zápas do prodloužení. V něm ve 110. minutě rozhodl bývalý útočník Plzně či Mladé Boleslavi Michal Ďuriš. Slováky, které poprvé vedl trenér Štefan Tarkovič, čekají na šampionátu Polsko, Španělsko a Švédsko.

Foto: Lorraine O'sullivan, Reuters

Slovenští fotbalisté se radují z gólu v Severním Irsku ve finále play off o postup na ME.

Island poslal v Budapešti do vedení v 11. minutě Gylfi Sigurdsson, který se trefil z přímého kopu. V 88. minutě srovnal zblízka Loic Nego a ve druhé minutě nastavení dokonal obrat střelou zpoza vápna Dominik Szoboszlai.

"Ještě nikdy jsem nebyl po prohře tak smutný. Právě držení náskoku bylo naší silnou stránkou. Upřímně jsem nečekal, že bychom v závěru inkasovali. Dali jsme do toho všechno a možná jsme začali být unavení, ale to se nám stalo i předtím, a přesto jsme vedení udrželi. Je to devastující," citoval web UEFA.com islandského gólmana Hannese Halldórssona.

Foto: Irakli Gedenidze, Reuters

Goran Panděv (vlevo) poslal Severní Makedonii poprvé v historii na EURO.

Na závěrečném turnaji si Maďaři zahrají v papírově nejatraktivnější skupině, v níž jsou Němci, úřadující mistři světa Francouzi a poslední vítězové Eura Portugalci. Proti Francii a Portugalsku nastoupí Maďaři doma v Budapešti, Německo vyzvou v Mnichově.

Panděv rozhodl zápas proti výběru slovenského trenéra Vladimíra Weisse v 56. minutě. Ilija Nestorovski mu přihrál před branku a kapitán hostů zblízka nezaváhal. "Mám obrovskou radost. Podobné zápasy jsem už předtím hrál, mé zkušenosti pomohly týmu k tomuto úspěchu," řekl sedmatřicetiletý Panděv.

Foto: Irakli Gedenidze, Reuters

Fotbalisté Severní Makedonie se radují z gólu Gorana Panděva, který je poprvé v historii posunul na ME.

Weiss vzal zodpovědnost za výsledek na sebe. "Všichni v Gruzii doufali, ale nevyšlo to. Byli lepší než my a zasloužili si postoupit. Přeju jim hodně štěstí. Má práce tady skončila, zbývají už jen dva zápasy Ligy národů. Je velmi smutné skončit takhle," prohlásil šestapadesátiletý kouč.

Severní Makedonie se na evropském šampionátu představí ve skupině C s Nizozemskem, Ukrajinou a Rakouskem. Mistrovství Evropy se letos mělo premiérově uskutečnit ve 12 zemích po celém kontinentu, ale kvůli koronavirové pandemii bylo přeloženo na příští rok.

Finále play off kvalifikace ME ve fotbale podle umístění v Lize národů:
Skupina D:
Gruzie - Severní Makedonie 0:1 (0:0)
Branka: 56. Panděv.
Skupina A:
Maďarsko - Island 2:1 (0:1)
Branky: 88. Nego, 90.+2 Szoboszlai - 11. G. Sigurdsson.
Skupina B:
Severní Irsko - Slovensko 1:2 po prodloužení
Branky: 87. vlastní Škriniar - 17. Kucka, 110. Ďuriš.
Skupina C:
Srbsko - Skotsko 1:1 po prodl. (1:1, 0:0), pen. 4:5
Branky: 90. Jovič - 52. Christie, rozhodující penalta McLean

Reklama