Hlavní obsah

Největším favoritem Eura 2021 je Francie s Anglií, boj o postup čeká tři velikány ve "skupině smrti"

šel

Fotbalové Euro 2021 začíná 11. června a končí 11. července 2021 a pořádá ho hned 11 evropských zemí. Kvalifikované týmy byly rozděleny do šesti skupin, český tým čeká ve skupině D kromě Skotska a Chorvatska také Anglie. Ta dokonce patří k favoritům na celkový triumf.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Holeš (ČR) a Kevin de Bruyne (Belgie).

Článek

Do kvalifikace na evropský šampionát se zapojilo všech 55 členských zemí UEFA, poprvé se účastnilo také Kosovo. Z kvalifikace postoupilo na turnaj dvacet týmů, zbylá čtyři místa zaplnili vítězové play off divizí Ligy národů.

EURO 2021 se koná v jedenácti různých státech, proto se poprvé od roku 1976 automaticky nekvalifikovala hostitelská země. Los základních skupin se uskutečnil 30. listopadu 2019 v Bukurešti.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Základní skupiny Eura 2021 a místa konání
Skupina ATurecko, Itálie, Wales, ŠvýcarskoŘím, Baku
Skupina BDánsko, Finsko, Belgie, RuskoKodaň, Petrohrad
Skupina CNizozemsko, Ukrajina, Rakousko, S. MakedonieAmsterdam, Bukurešť
Skupina DAnglie, Chorvatsko, Skotsko, ČeskoLondýn, Glasgow
Skupina EŠpanělsko, Švédsko, Polsko, SlovenskoSevilla, Petrohrad
Skupina FFrancie, Německo, Portugalsko, MaďarskoMnichov, Budapešť

SKUPINA A | Turecko - Itálie - Wales - Švýcarsko

Silným favoritem skupiny, která svými zápasy otevře celý turnaj, je zkušená Itálie, obecně je však skupina A možná nejvyrovnanější skupinou na šampionátu. Domácí Italové v kvalifikaci vyhráli všech deset zápasů, Turecko se zase může chlubit tím, že v kvalifikační skupině porazilo Francii.

Nevyzpytatelný Wales skončil na minulém Euru na třetím místě a stále má v kádru hvězdy jako Bale nebo Ramsey. O zvučná jména se opírá také defenzivně laděné Švýcarsko, a proto se můžeme těšit na tuhý boj o postup.

SKUPINA B | Dánsko - Finsko - Belgie - Rusko

Při prvním pohledu na rozložení skupiny B se dá předpovědět pranice o druhé postupové místo. Belgie si jako první zajistila postup na Euro a s hráči jako Kevin de Bruyne nebo Romelu Lukaku dominuje i světovému žebříčku FIFA.

Souboj o první místo pravděpodobně svede hlavně Rusko a Dánsko - oba týmy budou moci využít výhodu domácího prostředí, navíc podávaly stabilní výkony i v kvalifikaci (Dánové neprohráli jediný zápas). Finsko, které se na evropský šampionát dostalo poprvé v historii, se bude pokoušet o senzaci.

SKUPINA C | Nizozemsko - Ukrajina - Rakousko - Severní Makedonie

Hvězdami nabité Nizozemsko prošlo po zpackané kvalifikaci na Euro 2016 i MS 2018 úspěšnou přestavbou a jakožto finalista Ligy národů je považováno za favorita celého turnaje. A to i přes nepřesvědčivou formu pod novým trenérem de Boerem.

Černým koněm turnaje se může stát Ukrajina, která přesvědčivě vyhrála kvalifikační skupinu, kde dokonce přehrála i Portugalsko. O historicky první postup ze skupiny se bude snažit Rakousko, zanechat dobrý dojem přijede premiérový účastník turnaje Severní Makedonie.

SKUPINA D | Anglie - Chorvatsko - Skotsko - Česká republika

Češi rozhodně nejsou favoritem - to je při pohledu na skupinu D jasné. Vždyť jim v cestě stojí domácí Anglie, nabitá hráči světového kalibru z předních týmů Premier League, a Chorvatsko - finalista mistrovství světa 2018.

Svěřenci trenéra Šilhavého už ale ukázali, že se velkých soupeřů nebojí, vždyť Anglii porazili v kvalifikaci. Zopakují si také souboj z Ligy národů s nepříjemným Skotskem, které je na velkém turnaji poprvé od roku 1998.

SKUPINA E | Španělsko - Švédsko - Polsko - Slovensko

Lehká skupina nečeká ani Slováky. Největším favoritem na papíře je bez pochyby Španělsko, které bude chtít odčinit nečekaný neúspěch z nedávného mistrovství světa. Slovensko se tak má na co těšit.

O postup se rozhodně porvou i Poláci - přesvědčiví vítězové kvalifikační skupiny. Čtvrtfinalisté posledního Eura se budou spoléhat hlavně na nejlepšího hráče roku 2020 Roberta Lewandowskiho. Střelce budou potřebovat i kvalitní Švédové, za které bohužel nenastoupí Zlatan Ibrahimovic.

SKUPINA F | Maďarsko - Portugalsko - Francie - Německo

Na každém velkém turnaji se najde tzv. "skupina smrti" a na Euru 2021 je to jednoznačně skupina F. Mistři světa z Francie jsou možná největším kandidátem na velký úspěch i letos, to Němci spíše než na medaili myslí na nápravu fiaska z mistrovství světa v Rusku.

Obhájce titulu z Portugalska tak ve skupině nečeká vůbec nic lehkého. Vzpomenout si můžeme právě na základní skupinu Eura 2016, ze které Portugalci postoupili až díky remíze v posledním zápase s tehdejším vítězem skupiny, Maďarskem.

Největší favorité Eura 2021 podle sázkových kanceláří

TýmKurz
Francie5.50
Anglie6.00
Belgie7.50
Portugalsko9.00
Německo9.50
Španělsko10.00
Itálie12.00
Nizozemí13.00
Chorvatsko30.00
Dánsko35.00
...
Česko100.00
Kurzy jsou z data 2.6.2021

Reklama

Související témata: