Hlavní obsah

Stopeři jsou dilema! Čeká se na doktory, nelze vyloučit povolání náhradníků

Valles
Aktualizováno

Rýsuje se velká stoperská kalvárie. Klíčového muže Kúdelu připravil o fotbalové EURO citelný disciplinární trest, Kalas s Čelůstkou jsou teď během přípravy české reprezentace na marodce. Ani Brabec se Zimou v nepovedeném pátečním duelu s Itálií (0:4) neobstáli. Trenéři tak musejí zvažovat náhradní varianty. A čekají také na verdikt lékařů, zda nebude dokonce nutné dodatečně povolat některého z náhradníků v nominaci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Čelůstka se během duelu s itálií znovu zranil...

Článek

Poplach, o který národní tým na soustředění v Jižním Tyrolku nestál. Jednak stopeři nehrají dobře, navíc jsou dva aktuálně zranění. Tomáš Kalas byl mimo už pro páteční duel v Boloni, Ondřej Čelůstka odstoupil po prvním poločase.

„Jaký je stav stoperů? Aktuálně řešíme jejich zdravotní stav. V návaznosti na zprávu lékařů uvidíme, jaká budeme muset přijmout opatření," hlásí z Itálie asistent trenéra Jiří Chytrý.

Pokud jde o zmiňovaná opatření, jedním z nich může být povolání některého z oficiálně nominovaných náhradníků, třeba Patrizia Stronatiho z ostravského Baníku.

V nominaci na EURO chybí Kolář i Dočkal. Překvapením je liberecký Jakub Pešek

Sport.cz, FAČR

„Tak daleko ještě nejsme. Pracujeme s verzí, že kluci turnaj zvládnou, pokud nepřijde jiná zpráva od doktorů," modlí se pravá ruka kouče Šilhavého.

„Komunikace s náhradníky proběhla ještě před kempem. Aby svůj program o dovolené přizpůsobili tak, aby byli v určitém režimu. Aby počítali, že se může stát, že je můžeme dodatečně povolat," poukazuje Chytrý.

Nechtějí začínat úplně znovu

Nabízí se samozřejmě možnost, že by stopera mohl hrát záložník Král, který s tímto postem zkušenosti má. Nebo krajní obránce Matějů.

„Zastupitelnost máme, třeba ve Slavii si stopera zahrál i Tomáš Holeš. Pořád ovšem jde o alternativní řešení. Nejradši bychom byli, kdyby kluci na svých původních postech byli zdraví a mohli jsme utvořit stoperskou dvojici z nich," přeje si asistent.

Jenže ruku na srdce. K úvahám o náhradních rošádách vybízí i povážlivá forma stávajících stoperů.

Ukážeme kuráž! Fotbalová reprezentace má song na EURO od Tří sester

FAČR

„Rozumím. Je tu i Zima, naše úvahy vycházejí z toho, že tři stopeři Čelůstka, Brabec a Kalas za tři roky s námi zvládali nejtěžší utkání. Jdou s námi po naší cestě, obstáli, automatismy fungovaly. Neradi bychom na základě jednoho utkání hledali novou dvojici a začínali vlastně znovu," argumentuje Chytrý.

Stav stoperů je ovšem na pováženou. Nejen jejich zdraví, ale i forma.

„Je to dilema. kluci dlouhodobě obstáli, proto věříme, že obstojí i na turnaji. Riziko je na nás. Zvažujeme i alternativy, rozhodnutí pak musíme přijmout," naznačuje asistent, že ze středu obrany má trenérský štáb hlavu zamotanou...

Reklama

Související témata: