Hlavní obsah

Šmicer a spol. inspirací. Nehodíme tři roky do koše, burcuje Coufal

Valles

Malují si, že po solidních výsledcích a sezonách by mohli na EURO uspět. Páteční výbuch v Boloni ovšem musel sebevědomí fotbalové reprezentace řádně pocuchat. Italové ji prostě spláchli a výsledek 4:0 mohl být ještě horší... „V Čechách někdy koncepce chybí. Po jednom nezdaru se všechno hodí do koše. My budeme věřit naší cestě a půjdeme po ní dál,“ burcuje obránce Vladimír Coufal, legionář z anglické Premier League.

Kvůli jedné facce nemůžeme hodit tříletou cestu do koše a měnit svůj styl, říká Vladimír CoufalVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Černý kůň turnaje? Po pátečním debaklu spíš outsider. Českému výběru nic nefungovalo, v přímé konfrontaci s pečlivě nachystanými Italy totálně propadl.

„Nehráli jsme dobře, ale snažili jsme se držet své šablony, které trenéři nastolili od začátku cesty, kterou s nimi jdeme. Snažíme se hodně držet míč, hrát na hodně velké riziko. Dnes takhle hrát prostě musíte, abyste proti velkým reprezentacím byli úspěšní. V pátek nás to bohužel trefilo," líčí Vladimír Coufal z Jižního Tyrolska, odkud se národní tým během neděle přesouvá do Prahy. Tam v úterý sehraje generálku s Albánií.

Osmadvacetiletý bek anglického West Hamu zdůrazňuje, že reprezentace by teď hlavně neměla zbytečně panikařit.

„Kvůli jedné facce nemůžeme hodit tříletou cestu do koše a teď měnit herní styl, kterým se chceme prezentovat. Neříkám, že v dalších zápasech budeme chtít hrát stejně jako s Itálií, ale budeme chtít pořád hrát aktivně, držet balon, rozehrávku odzadu," ujišťuje Coufal.

„Budeme věřit naší cestě a půjdeme po ní dál. Jak s Anglií doma, tak s Belgií i dalšími soupeři nám to vycházelo, hráli jsme dobrý fotbal," stojí si bývalý hráč Liberce či Slavie za svým.

Skupina je velice těžká

Angličané se ho ptají, jak moc současný tým inspiruje úspěch z EURO 1996. Češi tehdy dorazili na šampionát jako tým do počtu, přitom došli až do finále ve Wembley. Tam vyvrcholí mistrovství Evropy také letos...

„Všichni respektujeme úspěch, který tehdy kluci udělali a chtěli bychom je napodobit. Ale fotbal se od té doby přec jen trochu vyvinul a změnil," usmívá se.

„Pokud jde o tehdejší tým, jsem v kontaktu třeba s Vláďou Šmicrem, samozřejmě nám všichni přejí hodně štěstí. Ale že bychom si vzali nějaké rady? Asi ne. Máme natolik kvalitní trenéry, aby nám dokázali poradit sami," dodává Coufal.

Navzdory debaklu v Itálii věří, že nároďák má na postup ze skupiny.

„Všichni víme, že skupina je velice těžká. Navíc dvakrát budeme hrát venku na půdě soupeře, se Skotskem a Anglií. Další do party je pak Chorvatsko, nesmírně silné, poslední finalista mistrovství světa. Nebude to sranda, ale chceme rozhodně postoupit," troufá si Coufal.

Matěj Vydra měl v Burnley smůlu v koncovce. Věří, že si góly schoval na své první EURO

Sport.cz, FAČR

Spolu s Tomášem Součkem hrají za londýnský West Ham, duely na Britských ostrovech tak pro ně mají zajímavou příchuť.

„Je důležité, že známe tým Anglie. Nejen já a Tomášové Souček a Kalas, ale i Matěj Vydra. Hrajeme s ní sice až třetí zápas, ale určitě si s trenéry sedneme a popovídáme si," plánuje obránce.

„Se spoluhráčem Declanem (Ricem) jsme si o utkání povídali už ve West Hamu. Síla Anglie je neskutečná, jeden z největších favoritů na zlatou medaili. Zápas s ní si nesmíme udělat těžší, než bude. A zkusit překvapit celé Wembley," přeje si.

Pár Čechů ve West Hamu zmínil

Se Součkem pomohli Kladivářům do pohárů. Coufal se ve West Hamu pochvalně zmínil také o dalších českých fotbalistech.

„Je dobře, že jsme ukázali, že i neznámí čeští hráči mohou hrát důležitou roli v takové soutěži, jako je Premier League. Jsme rádi, že jsme otevřeli dveře dalším českým hráčům," cení si.

„Že bych někoho doporučil? Je strašně těžké dát za někoho ruku do ohně. Samozřejmě je pár hráčů, o některých jsme se ve West Hamu i bavili, ale konkrétní nebudu. Věřím, že pár hráčů od nás by se ve West Hamu a případně v jiných anglických klubech neztratilo," přimlouvá se Coufal.

Reklama

Související témata: