Hlavní obsah

UEFA kvůli pandemii rozdělí mezi účastníky ME o 40 milionů eur méně

Aktualizováno

Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) kvůli dopadům pandemie koronaviru rozdělí mezi 24 účastníků mistrovství Evropy o 40 milionů eur (1,02 miliardy korun) méně, než původně plánovala. Přesto půjde s 331 miliony eur (přes 8,4 miliardy korun) o rekordní částku. Na Euru 2016 inkasovaly týmy o 30 milionů eur méně. Informovala o tom agentura SID.

Foto: FAČR

Česká fotbalová reprezentace před utkáním v Itálii.

Článek

Každé z mužstev, mezi nimiž je i Česká republika, si jen účastí na závěrečném turnaji vydělalo 9,25 milionu eur (téměř 235 milionů korun). Díky tomu už Češi získali více peněz než za postup a účast v základní skupině na Euru 2016 ve Francii.

Za vyhraný zápas v základní skupině se bude udělovat milion eur (25,4 milionu korun), za remízu o polovinu méně. Postup do osmifinále vynese jednotlivým svazům 1,5 milionu eur (38,1 milionu korun), čtvrtfinále 2,5 milionu eur (63,5 milionu korun) a semifinále čtyři miliony eur (zhruba 101,6 milionu korun). Zatímco poraženému finalistovi připadne pět milionů eur (přes 127 milionů korun), vítěz získá o tři miliony eur více (přes 203 milionů korun).

Foto: Alberto Lingria, Reuters

Tomáš Souček v přípravě proti Italům.

Pokud některá země vyhraje na Euru všech sedm utkání, vydělá si maximálně 28,25 milionu eur (přes 718 milionů korun). Původně měla částka dosahovat 34 milionů eur. Před pěti lety to bylo o sedm milionů eur méně.

Euro se mělo uskutečnit již loni v létě, kvůli pandemii covidu-19 bylo ale o rok odloženo. Hrát se bude v jedenácti městech v jedenácti zemích od 11. června. Česká reprezentace se ve skupině D představí proti Skotsku, Chorvatsku a Anglii.

Reklama

Související témata: