Hlavní obsah

11 hvězd, které mají rozzářit EURO: Ronaldova mazácká vlna i Mbappého dravci

Každému podle chuti. V pátek večer zvedá oponu fotbalové EURO 2020, které se hraje v roce 2021. A je na výběru fanoušků, zda se nejvíc těší na ostřílené mazáky typu Cristiana Ronalda, hráče v nejlepších letech jako Harry Kane nebo dravé mládí představované Kylianem Mbappém. Své hvězdy si natěšení příznivci jistě najdou. Ještě před startem šampionátu jsme vytipovali jedenáct nejblyštivějších jmen. Zapojte se do hlasování, kdo z nich je podle vás největší hvězdou turnaje!

Foto: Sport.cz s Profimedia.cz a Adobe Stock

Hvězdy na start! Výkladní skříň fotbalového EURO se otevírá dokořán...

Článek

Věčnému městu byl svěřen ostrý začátek. V pátek večer v Římě zápasem domácí Itálie s Tureckem odstartuje šestnácté mistrovství Evropy ve fotbale. Turnaj se měl původně uskutečnit už loni, ale kvůli pandemii koronaviru byl odložen.

Šampionát se poprvé v historii bude hrát po celém kontinentu, hostit ho bude 11 různých zemí.

Evropské zlato obhajuje Portugalsko, k okruhu největších favoritů patří vedle něj také Francie, Anglie, Belgie, Německo, Itálie či Španělsko.

A právě z týmů gigantů se rekrutují největší hvězdy, od nichž se během EURO nejvíc čeká.

Unesou břímě, které na nich leží? Jsou ostřílení z prestižních scén, mohou se směle vrhnout do bitev. Kdo z lídrů se stane králem...?

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Kevin De Bruyne (Manchester City, Belgie)

Rudí ďáblové se o něj strachují, minulý víkend absolvoval operaci zlomeného nosu a očnice. Lídr Manchesteru City utrpěl zranění ve finále Ligy mistrů proti Chelsea. Čelní představitel mimořádné belgické generace, záložník by měl být v okruhu kandidátů na příštího držitele Zlatého míče. Do turnaje nejspíš zasáhne až v jeho průběhu, aby mohl vést nejlepší tým světa podle žebříčku FIFA.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kevin De Bruyne z Belgie během utkání kvalifikace MS 2022 s Českou republikou.

Antoine Griezmann (Barcelona, Francie)

Bude mít co dělat, pokud chce obhájit renomé z posledních velkých turnajů. V roce 2018 vyhrál s Les Bleus mistrovství světa, kde se stal ve finále hráčem zápasu, druhým nejlepším střelcem a třetím nejlepším hráčem šampionátu. Na EURO 2016 skončil s Francií na druhém místě po finálové prohře s Portugalskem v prodloužení. Také se stal se 6 góly nejlepším střelcem a nejlepším hráčem turnaje.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Francouz Antoine Griezmann se raduje.

Giorgio Chiellini (Juventus Turín, Itálie)

Devítinásobný šampion Serie A, žijící legenda Staré dámy. Týden před šampionátem se šestatřicetiletý kapitán týmu dohodl v Juventusu na prodloužení smlouvy do konce června 2022. V klubu působí již od roku 2005. Za italskou reprezentaci odehrál 107 zápasů, dal osm branek. Z EURO 2012 si dovezl stříbro, letos mají Azzurri také maximální ambice.

Foto: Alberto Lingria, Reuters

Italský zadák Giorgio Chiellini se občerstvuje během přípravného utkání s českým týmem.

Harry Kane (Tottenham, Anglie)

Kapitán a kanonýr jednoho z největších favoritů má nesnadný úkol - dovést mužstvo na domácí půdě až do finále ve Wembley. „Je několik skvělých týmů - Francie, Belgie, Německo, Španělsko, Itálie, Portugalsko. Abychom vyhráli, musíme některé z nich porazit. Je to výzva. Ale vím jistě, že žádný z nich nechce hrát proti nám," vyhlašuje. Byl nejlepším střelcem jak MS 2018, tak kvalifikace EURO 2020 s 12 góly!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Harry Kane z Anglie během utkání s Českou republikou.

Robert Lewandowski (Bayern Mnichov, Polsko)

Mimořádný kanonýr byl za minulý rok vyhlášen Nejlepším hráčem FIFA. Suverénně nejlepší střelec německé ligy dorazil na šampionát v ráži. V posledním kole překonal 41. bundesligovou trefou v sezoně rekord legendárního Gerda Müllera, který platil od sezony 1971/72. Tabulku střelců ovládl již pošesté. S bavorským gigantem hrne jednu trofej za druhou, vyhrál i Ligu mistrů.

Foto: Thomas Kienzle, Reuters

Robert Lewandowski z Bayernu se raduje z gólu.

Romelu Lukaku (Inter Milán, Belgie)

Nedávno v začínající kvalifikaci MS počastoval gólem také českou reprezentaci. Těsně před šampionátem byl důrazný útočník vyhlášen nejlepším hráčem uplynulé sezony italské ligy. Interu pomohl k prvnímu mistrovskému titulu po jedenácti letech 24 góly a 11 přihrávkami. Na posledním velkém šampionátu pomohl čtyřmi góly Rudým ďáblům k bronzovým medailím.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Ondřej Čelůstka a Romelu Lukaku z Belgie.

Kylian Mbappé (Paris SG, Francie)

Pouze Kane a Lukaku mají u bookmakerů lepší kurzy na krále střelců než zázračný 22letý mladík. Již v devatenácti o sobě dal na velkém turnaji vědět, čtyřmi góly přispěl Les Bleus k titulu mistrů světa 2018. Na své první EURO dorazil s pověstí nemilosrdné gólové mašiny. Ve svých statistikách se může pochlubit 175 góly a 80 asistencemi, což je bilance, kterou v jeho věku neměly ani největší světové legendy...

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Kylian Mbappé v nezvyklé pozici na trávníku...

Luka Modrič (Real Madrid, Chorvatsko)

Mimořádný záložník vyhrál s Bílým baletem čtyřikrát Ligu mistrů a reprezentaci v kostkovaných dresech dovedl senzačně až do finále posledního mistrovství světa. Právě v roce 2018 poprvé po deseti letech sesadil z nadvlády Ronalda a Messiho v anketách Zlatý míč a Nejlepší fotbalista FIFA. Ve stejném roce také obdržel ocenění UEFA fotbalista roku. Na EURO povede Chorvaty i proti českému týmu.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Chorvat Luka Modrič v dresu Realu Madrid oslavuje svoji trefu.

Thomas Müller (Bayern Mnichov, Německo)

Velký comeback. Spolu s obráncem Hummelsem se ofenzivní univerzál poprvé od podzimu 2018 vrátil do reprezentace. Trenér Löw zařadil oba světové šampiony z roku 2014 do nominace, přestože jim před více než dvěma lety sdělil, že už s nimi nepočítá. Jedenatřicetiletá opora bavorské mašiny má na kontě 102 reprezentační zápasy a 39 branek. Znovu odehrál skvělou sezonu, Němci spoléhají na jeho vůdčí schopnosti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Marek Suchý (vpravo) a Thomas Müller z Německa.

Manuel Neuer (Bayern Mnichov, Německo)

Přezdívka Zeď je výmluvná. Umí nejen skvěle chytat, ale díky skvělé kopací technice se z brankáře často mění v libera a zakládá kombinaci. Již na ME 2012 byl zařazen do nejlepší sestavy turnaje, na vítězném MS 2014 obdržel ocenění Zlatá rukavice pro nejlepšího gólmana šampionátu. Organizací IFFHS byl vyhlášen nejlepším brankářem desetiletí mezi roky 2011 až 2020, pětkrát byl podle ní brankářem roku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Bayernu Manuel Neuer.

Cristiano Ronaldo (Juventus Turín, Portugalsko)

Dlouhá léta se s Messim přetahuje o pověst nejlepšího fotbalisty planety. Je stále ve formě, byl zvolen nejlepším útočníkem italské ligy, s 29 góly ovládl střeleckou tabulku. A teď legenda z největších povede obhájce evropského zlata. Úřadující šampioni v něm mají jasného lídra. Šestatřicetiletý kapitán si v národním týmu polepšil na 104 branky a už jen pět zásahů ho dělí od vyrovnání reprezentačního rekordu Íránce Alího Daeího. Na svém kontě má 175 mezistátních utkání.

Foto: Pedro Nunes, Reuters

Portugalec Cristiano Ronaldo při utkání s Izraelem.

Kdo je podle vás před turnajem největší hvězdou EURO?
Kevin de Bruyne
3,5 %
Antoine Griezmann
1,5 %
Giorgio Chiellini
1,1 %
Harry Kane
1,8 %
Robert Lewandowski
17,4 %
Romelu Lukaku
2,3 %
Kylian Mbappé
29,5 %
Luka Modrič
1,7 %
Thomas Müller
1,1 %
Manuel Neuer
1,3 %
Cristiano Ronaldo
38,8 %
Celkem hlasovalo 2350 čtenářů.

Reklama